Stockholm i mit hjerte

Stortorget Stockholm
Stortorget i Stockholm, hvor Det Stockholmske Blodbad fandt sted i 1520. I dag bliver der bare drukket kaffe og fotograferet!

I går vendte Andreas og jeg hjem fra en dejlig lille uge i Stockholm. En uge, hvor der har været lidt stille på bloggen, fordi min tid er gået med at trave, udforske, shoppe, spise og ikke mindst svede(!) i den svenske hovedstad. Jeg havde aldrig været i Stockholm før,  men det tog mig ikke mange øjeblikke at blive forelsket i byen. Lys, luftig, elegant, rig, alsidig, grøn og smuk er bare nogle af de ord, der falder mig ind. Og jeg forstår godt, hvorfor man på Skansen skråler med på “Stockholm i mitt hjärta…” – byen går lige i hjertekulen på mig! Jeg har lyst til lige at dele lidt indtryk fra Stockholm med jer – og måske inspirere nogle til en Stockholmstur i nærmeste fremtid! 🙂

Stockholm er en superspændende by at udforske, synes jeg. I de fleste byer er der ét centrum, som typisk er den gamle bykerne, hvor koncentrationen af seværdigheder og butikker er højest. Stockholm er lidt anderledes. Byen er, som bekendt, placeret på en række øer/holme (deraf navnet), og hver holm har sin egen bydel – eller flere. Gamla Stan, den ældste bydel, ligger i midten af det hele og forbinder Södermalm mod syd og Östermalm, Norrmalm, Vasastan mm. mod nord. Den deler, bogstaveligt talt, også vandene, med Skærgården og Østersøen på den ene side og Mälaren (Sveriges tredjestørste sø) på den anden. Gamla Stan flankeres mod vest af øen Kungsholmen og mod øst af Djurgården – Stockholms svar på Dyrehaven i København, inkl. forlystelsesparken Gröna Lund..

Gröna Lund_Stockholm
Gröna Lunds udgave af “Himmelskibet” kan ses fra næsten hele byen.

Pudsigt nok er Gamla Stan ikke City, som man skulle tro – Citybydelen ligger i Norrmalm, og her finder man hovedshoppinggaden, Drottninggatan, som er spækket med butikker og storcentre. Men hver af bydelene har deres egne shoppingstrøg, som er mindst ligeså rige på spændende butikker og et utal af velassorterede shoppingcentre. I det mondæne Östermalm finder man på Birger Jalsgatan de dyre mærkers flagskibsbutikker – Mulberry, Georg Jensen osv., mens man i Söder går ad Götgatan og i kvarteret SoFo (South oFolkungagatan), hvor man finder finder alverdens små, skøre butikker med retrotøj, brugskunst osv. I Gamla Stan finder man primært turistbutikker med Dalarheste og “I love Sweden”-t-shirts, men man finder også nogle små, sjove butikker med hyggelige, gode ting. Og så går man her i gader, der er så smalle, at jeg følte mig helt hensat til Barcelona – ikke mindst fordi der var hedebølge og 30 grader i Stockholm, mens vi var der.

Drottninggatan_Stockholm
Et blik ned ad Drottninggatan i City
Stockholm 2014_Fru Kofoeds Køkken (3)
Der er et utal af fede vintagebutikker i Stockholm! Bl.a. Beyond Retro, som ligger både i Norrmalm og Söder.
Götgatan_Stockholm
Et blik ned ad den travle Götgatan med udsigt direkte til Globen.

Hele byen er så spækket med smukke palæer, parker, pladser, kirker og slotte, at man nærmest opgiver at holde rede på, hvad der er hvad. Den første dag gik jeg troligt med guidebogen og læste højt – men hurtigt opgav jeg! Den svenske hovedstad bærer præg af stor rigdom og masser af arkitektonisk skønhed, som man bare må hengive sig til og nyde med alle sanser. Og det hele placereret midt i al Skærgårdens smukke natur med udsigt til vand og grønne træer, næsten uanset hvor man vender sig hen.

Vi boede i kvarteret Östermalm, som vel svarer meget godt til Københavns Østerbro. Vi havde overvejet meget, om vi skulle bo i Söder eller måske i nærheden af Centralstationen i City – men valget faldt på Östermalm og et hotel fra den svenske kæde Elite Hotels, som ligger i mellemprisklassen. Vi har tidligere rejst under mottoet “skidt med hotellet – man skal alligevel kun sove der” – men efterhånden er vi kommet frem til, at det ikke holder for os. Det dér med en dårlig seng, hvor man vågner radbrækket hver morgen; manglende aircondition og et vindue, der vender ud mod en stor vej og ikke kan åbnes; 30-40 minutters transporttid til centrum og en morgenmadsbuffet, der er tom kl. 10 – det er bare noget, vi ikke orker mere! Hvis vi skal have noget ud af en ferie, skal vi være veludhvilede og velaffodrede, når vi drager ud i byen – og vi vil gerne bo i et kvarter, hvor der er liv, lys, rare caféer osv. Så magelige er vi blevet 🙂 Vi var enormt glade for vores hotel og for Östermalm, som var et superlækkert og smukt kvarter at færdes i. Og ganske centralt i fht. både offentlig transport og transport på gåben.

Dagene gik med at trave rundt og se på seværdigheder og butikker. Herudover tog vi på en sejltur ud i Skærgården den ene dag  (faktisk på min fødselsdag, som var i onsdags) – en helt fantastisk smuk naturoplevelse, som hverken kan gengives ordentligt i ord eller billeder, men som bare skal opleves! Dagen efter syntes vi, at vi også måtte give lidt opmærksomhed til Mälaren – søen på Stockholms inderside – så vi tog en tur til den lille ø, Långholmen, hvor vi fandt en strand og overlevede en hurtig og gispende svømmetur i det meget kolde vand!

På vores sidste dag aflagde vi Vasamuseet et besøg – et museum, der ikke handler om knækbrød, men om det store (og meget fejlkonstruerede) krigsskib, Vasa, som sank på sin jomfrurejse i 1628 efter ganske få minutter på havet og 1300 meters sejlads! Skibet har ligget på bunden af Skærgården siden, indtil hun i 1961 blev bjærget og så dagens lys som et stykke yderst velbevaret 1600-tals historie. Den slags kan man jo ikke stå for, når man selv har arbejdet på et kulturhistorisk museum med formidling af krigshistorie – så jeg var ellevild og styrtede rundt og badede mig i historiens vingesus og museets virkelig gode og fængende formidlingsgreb.

Stockholm 2014_Fru Kofoeds Køkken (11)
3 høje master er vartegnet for Vasamuseet, som ligger smukt ud til vandet på Djurgården.

Men hvad nu med det, vi alle interesserer os for – mad?! Her må jeg måske skuffe jer lidt. I modsætning til, hvad man måske kunne forvente af en madblogger, er jeg faktisk ikke altid den store foodie, når jeg er på ferie. Delvist fordi, jeg er gift med en mand, der ikke værdsætter hverken kaffe, te eller mystiske madeksperimenter. Delvist fordi jeg ofte selv er så mæt af indtryk, at jeg ikke kan fokusere så meget på mad (ja, tro det eller lad være, men det sker!). Så i stedet for at sidde på små caféer og sippe kaffe i smarte kopper går vi på en ferie som denne på Starbucks, Espresso House eller Wayne’s Coffee og drikker frappucinos. Og i stedet for at udforske fancy restauranter, går vi på steakhouse og spiser bøffer eller mæsker os i amerikansk kultur og spareribs på T.G.I. Fridays. Eller sparer madbudgettet med en picnic i en park eller en god tallerken kebab og salat på et billigt sted. Frokost sprang vi helt over på denne her ferie, da vi var så mætte fra den yderst velassorterede morgenmadsbuffet på hotellet.

Stockholm 2014_Fru Kofoeds Køkken (2)
Det hyggeligste lille torv i Gamla Stan, hvor vi mæskede os i kebab og hummus, mens vi nød skyggen.

Jeg vil dog alligevel skrive lidt om mad i morgen – nemlig lidt om, hvordan man kan spise lchf på sin ferie. Og også lidt om det overvældende udvalg af lchf-produkter og anden helsekost i Sverige i forhold til Danmark.

Indtil da får I lige et par dejlige Stockholmsbilleder. Jeg slæber ikke rundt på mit store Canon spejlreflekskamera på ferie, så alle billeder er taget med mit lille, gamle Pentax-kamera, som er i en lidt mere rejsevenlig størrelse, omend billedkvaliteten ikke er helt så god. Jeg håber dog, at I alligevel kan få et glimt af Stockholms skønhed og charme.

Dramaten_Stockholm
Dramaten
Stockholm 2014_Fru Kofoeds Køkken (12)
Hygge og nedkøling i en af de utallige parker i Stockholm
Stockholm 2014_Fru Kofoeds Køkken (14)
Ja, havde jeg nu været lidt mere flittig med guidebogen, kunne jeg måske have sagt jer med sikkerhed, om det her er Slottskyrkan… Den er i hvert fald pæn, ikke? 🙂 Og den ligger i Gamla Stan.
Stockholm 2014_Fru Kofoeds Køkken (8)
Og til sidst et par glimt fra Stockholms Skærgård

 Stockholm 2014_Fru Kofoeds Køkken (10)

Stockholm 2014_Fru Kofoeds Køkken (9)

 

2 comments on “Stockholm i mit hjerteTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: