Nem morgenmad: råstegt blomkål

Min madfilosofi

Det vigtigste i min madfilisofi er, at mad skal være lavet af gode, naturlige råvarer, helst uden raffineret sukker, mærkelige blandingsprodukter og syntetiske stoffer. Og så skal det smage godt og være godt for min krop!

Her på bloggen vil du ofte støde som forkortelser som LCHF, MUFA og GI. Det lyder måske meget mystisk og teknisk, men dybest set betyder det bare, at jeg spiser en kost, hvor fedt spiller en stor rolle sammen med grøntsager og godt kød, og hvor der til gengæld er ryddet ud i kartofler, pasta, ris, brød, korn osv. Det er en kostsammensætning, der fungerer godt for mig – og du kan læse mere om, hvordan jeg er endt med at spise sådan, her.

Det er vigtigt for mig, at mad skal være lækkert, og at sundhedsfanatisme ikke behøver at tage overhånd. Så engang imellem kan der stadig komme opskrifter på mad, der falder uden for rammen af lchf, fx en kage med almindeligt sukker og hvedemel. Det må der gerne være plads til – om ikke i hverdagen, så til fest! I hverdagen (eller weekenden) kan man så hygge sig med de forskellige sunde(re) desserter og søde sager, som jeg tit leger med her på bloggen.

Herudover tror jeg meget på at spise årstidens grønt og de ting, som naturen byder på. Når Danmark er fuldt af kål, rodfrugter, æbler, bær, nødder osv. – ja, så er det nok allesammen ting, som vi har godt at spise og måske ligefrem brug for, for at overleve i vores klima. Det handler bare om at finde det rette blandingsforhold og mærke, hvad éns krop har det godt med. Her er det måske min indre hippie, der taler, men jeg tror, at vores krop og den natur, der omgiver os, er bedre guides til sund krop og vægt end nogen guru, man kan finde på nettet eller i det virkelige liv. For mig fungerer LCHF  – men måske er det noget andet, der fungerer for dig. Det er du selv den bedste til at vurdere.

Skriv gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til det her med kostfilosofi.

2 comments on “Min madfilosofiTilføj din

 1. Hej Louise

  Jeg er lige (nervøst) startet på LCHF ideen. Jeg har kigget en del på madbanditten og hun virker så stram i det. sorry.. Der er masser af lækre opskrifter osv.

  Jeg har svært ved at forstå hvorfor man skal holde sig til en ting, jeg kan godt mærke forskel på mit blodsukker. Men hvad nu hvis jeg er på besøg hos familie og venner, kan jeg så godt tillade mig at spise med, hvis de nu fx har lavet lasagne.

  Jeg motionerer jævnligt og kommer en gang i mellem til at holde lidt fest, jeg er ung(21) og bor i Århus.

  Jeg elsker frugt, men er det overhovedet tilladt at spise fx mango eller pære en gang i mellem? Og må jeg tage gulerødder med i madpakken sammen med en god salat og tunmousse?

  Jeg er egentlig startet på “kuren” for at tabe mig lidt og fordi jeg har haft problemer med maven og har hørt godt om denne livsstil.

  Jeg er lidt i tvivl om jeg skal droppe det igen, da det virker lidt uoverskueligt og jeg er nervøs for om jeg overhovedet kan godt tilbage nu og og tælle kalorier og spise fedtfattigt og kulhydratfattigt som jeg gjorde før.

  Beklager den lange besked.
  hilsen fortvivlede marie

  1. Kære Marie
   Jeg vil rigtig gerne prøve at hjælpe dig, og jeg kan godt forstå, at du er lidt forvirret 🙂

   Der er bare lige 2 ting, jeg lige må slå fast:
   1: Jeg er ikke kostvejleder og har ingen faglig erfaring til at vejlede dig i, hvad der er rigtigt og godt for dig. Jeg har kun min egen erfaring og de ting, jeg har læst om lchf.
   2: Jeg kender ikke dig og din situation, din historik, dine kostvaner, dine mål med at spise lchf eller alle de andre ting, man er nødt til at sætte sig ind i for at give den rigtige vejledning til folk.

   Derfor vil jeg ikke komme med en decideret vejledning til, hvad du skal/kan gøre – men jeg vil fortælle dig, hvad jeg gør, og hvad der virker for mig. Så kan du se, om du kan bruge det 🙂

   Jeg spiser en ret liberal lchf. Jeg spiser gerne en skive rugbrød eller to, hvis jeg er ude og spise frokost hos nogen. Jeg putter rodfrugter i min mad og frugt i min salat. Jeg elsker dadler og baserer gerne kager på dem. Jeg kan også rigtig godt lide gulerodsstave – især hvis jeg dypper dem i lækker creme fraiche-dip. Og jeg kan spise MANGE af dem! 😉
   Det, som jeg IKKE gør, er at spise et æble på tom mave; starte min dag med en skive rugbrød; lade rodfrugter være det primære grønne indslag i min aftensmad eller frokost; eller spise dadler hver dag.
   Det handler ikke om, at det er forbudt, men om, at jeg straks kan mærke på mit blodsukker, at det bliver ustabilt. Så bliver jeg mere sulten – og ikke mindst lækkersulten! Og jeg har brugt alt for mange år af mit liv på at være fanget i den fælde, hvor jeg kunne spise alle døgnets vågne minutter. Det gider jeg ikke mere. Så jeg prioriterer højt, at jeg skal have en rar mæthedsfølelse i kroppen hele dagen. Derfor styrer jeg allerhelst uden om sådan noget som lasagne osv., fordi jeg ved, at jeg får en træls fornemmelse i kroppen og ikke får de rare mæthedsfornemmelse, som jeg er blevet vant til på lchf. Hvis jeg var ude og fik det serveret, og der ikke var andet ville jeg dog selvfølgelig spise det. Det dør jeg jo ikke af 😉 Men jeg kender faktisk ikke nogen, der finder på at servere det for mig – de fleste er meget forstående og respekterer de kostvalg, man træffer, hvis man melder det klart ud.

   For nogle fungerer det med lidt frugt, rodfrugter osv. Andre er mere følsomme og opnår de bedste resultater uden. Det må man selv mærke sig frem til.
   Som hovedregel vil jeg sige, at der er forskel på at putte ½ mango i en salat til 4 mennesker – og så spise en hel mango uden noget til. Kan du følge mig i det?

   For at gøre det lidt mere konkret og måske mindre forvirrende, vil jeg lige til sidst give dig et eksempel på, hvad jeg kan finde på at spise i løbet af en dag:

   Morgenmad: 2 spejlæg med revet cheddar på, en rest kålsalat fra aftenen før og måske et par skiver kødpålæg.

   Frokost: En blomkålswrap med hvidløgsost, fintsnittet kål og lidt kødpålæg

   Aftensmad: Her til aften har vi spist mørbradgryde med græskarmos og hvidkålssalat til.
   (PS: Jeg elsker kål, som det nok fremgår 😉 )

   Hvis jeg snacker i løbet af dagen (hvilket jeg virkelig prøver at lade være med!), spiser jeg mørk chokolade, flæskesvær eller nødder.

   Det skal lige siges, at mit mål med at spise lchf ikke er at tabe mig, men at have det rart. Hvis man ønsker et effektivt vægttab med lchf, så skal man være mere striks.

   Jeg håber, at jeg måske har kunnet hjælpe en smule på frustrationerne 🙂 Held og lykke!

   Mange hilsener,
   Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: