Karin Dauggårds brunkager

Karin Dauggårds brunkager

Karin Dauggårds brunkager


Det her er min mors opskrift på brunkager – eller rettere: Det er den opskrift på brunkager, som min mor har fået fra en dame, der hed Karin Dauggård. Hun var vist vores nabo i heeeelt gamle dage, da vi boede på landet i Jylland, og jeg kan overhovedet ikke huske hende, for vi flyttede derfra, da jeg var 1½. Men bage brunkager – det kunne hun altså! Og det her er den opskrift, som vi altid har brugt i mit barndomshjem. Den er selvfølgelig smurt ind i bagestænk og andet godt, som en opskrift skal være, når den er blevet brugt år efter år efter år…

Karin Dauggårds brunkager_opskrift

Vi fandt opskriften blandt min mors gamle opskrifter, og det er lykkedes mig at tyde min mors skråskrift nogenlunde. Heldigvis har jeg været med til at bage kagerne en del gange, så der var også meget, jeg kunne huske selv. For sjov har jeg valgt at gengive opskriften, som den stod – med en enorm portionsmængde og meget sparsomme oplysninger. På landet i 1970’erne har mange principper for småkagebagning nok ligget på rygraden (i hvert fald for min mor, som har skrevet opskriften af), så man behøvede ikke gøre så meget ud af at forklare ting. Fx skal man lige lure, hvad “langsom varme” er, og om mandlerne skal smuttes eller ej (det skal de). Jeg har dog også halveret opskriften og givet den lidt noter med på vejen, som gør den lidt lettere at gå til 🙂

Karin Dauggråds brunkager er uovertrufne. De er knasende sprøde og næsten karamelagtige i deres smag. Nogle mener, at brunkager skal være tykke og grove i det – jeg går ind for papirstynde brunkager, der smelter på tungen og smager kraftigt af julekrydderier.

Husk, at småkager skal bages på en ren bageplade smurt med smør. De bliver 1000 gange bedre og mere sprøde, end hvis du bruger bagepapir. Især med brunkager er det vigtigt.

Karin Dauggårds brunkager


 

Karin Dauggårds brunkager

Hel portion – efter Karin Dauggårds foreskrift:

  • 500 g smør
  • 500 g sukker
  • 500 g sirup
    • – bringes i kog. Når det er på kogepunktet, tages gryden af ilden, og krydderier kommes i:
  • 150 g grofthakkede mandler
  • 7g nelliker
  • 25g kanel
  • 15g potaske (som opløses i lidt kogt vand)
    • Når det hele er lidt lunkent, røres 1 kg mel i. Dejen æltes godt sammen på bordet, formes i tykke pølser og stilles på et køligt fad. Skæres papirstyndt ud og bages ved langsom varme.

Halv portion brunkager – med mine uddybninger 🙂

  • 250 g smør
  • 250 g sukker
  • 250 g sirup
  • 75 g grofthakkede, smuttede mandler
  • 3g nelliker
  • 13g kanel
  • 7g potaske (som opløses i lidt kogt vand)
  • ½ kg hvedemel

Kom smør, sukker og sirup i en gryde, og bring i kog. Når det er på kogepunktet, tages gryden af ilden, og krydderier og mandler kommes i. HUSK at opløse potasken. Jeg glemte det faktisk, og det gik heldigvis ok alligevel.

Lad det det hele stå og køle ned til en temperatur, hvor du kan stikke fingeren i uden at brænde dig. Rør så melet i. Dejen er ikke sjov at arbejde med, hvis du rører melet i for tidligt, så vær tålmodig. Det kan godt tage 20-30 minutter.

Dejen æltes godt sammen på bordet, formes i tykke pølser og stilles på et køligt fad. Når rullerne er kølet ned, rulles de enkeltvist ind i bagepapir og opbevares i fryseren i en plastikpose.

Når du skal bage brunkagerne, tager du en rulle ud ca. 10 minutter før. Skær dine brunkager papirstyndt ud og sæt dem på en ren bageplade smurt med smør (det er en dødssynd at bruge bagepapir!). Bages på ca. 175 grader i 5-7 minutter. Tag pladen ud af ovnen, og lad brunkagerne “bage færdig” på pladen. (NB: de må godt se lidt underbagte ud, når de tages ud af ovnen. De er færdige efter 2-3 minutter ekstra på bagepladen). Lad brunkagerne køle af på en rist, og opbevar i en lufttæt dåse.

Rullerene med brunkagedej kan fint holde sig mange måneder i fryseren. På papiret er det nok ½ år, men vi har tit haft dem liggende i op til et år derhjemme, og det går fint. Jeg har selv lige bagt de sidste af mine brunkager fra sidste års produktion. De smager aldeles fortrinligt!

Min halve portion giver 5 ruller, som vel hver ca. giver 70 brunkager – så det skulle være rigeligt!

Et lille tip fra mig til dig: Skulle en brunkage eller to blive lidt bløde i det, så smager de aldeles fabelagtigt i en rocky road!

Karin Dauggårds brunkager

0 comments on “Karin Dauggårds brunkagerTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: