I dag får du 2 gange smuk nytårssalat, som vil gøre sig rigtig godt til din oksesteg, lammekrone, dyreryg, veganske nøddesteg – eller hvad der nu står på nytårsmenuen hjemme hos jer. En grov og meget farverig nytårssalat med bagte gulerødder toppet med feta, frisk estragon, granatæble og hasselnøddeflager. Og en nytårssalat i den finere ende med bitre salater toppet med grillede blommer, friske hindbær og grillet halloumi.
Uanset om du skal anrette en buffet eller servere mad ved bordet nytårsaften, er de her salater et godt bud på grønt tilbehør til hovedretten. De er smukke og farvestrålende, og de smager helt vidunderligt.
Min søster og jeg sad forleden og bladrede i kogebøger, fordi hun skulle bruge nogle salater til deres nytårsaften. Jeg pegede på flere salater med lækre billeder, men min søster afviste dem med kommentaren: “Nej, det ser jo kun godt ud på billedet – i virkeligheden bliver det slet ikke så pænt.” Det var en virkelig god pointe, synes jeg. Som blogger (/kogebogsforfatter) gør man meget ud af foodstyling og lækre billeder med det helt rigtige lys og den helt rigtige fotovinkel osv. Det skal jo være indbydende og tiltalende at se på. Men man kan nogle gange blive snydt som læser, når man tror, man skal lave en rigtig lækker ret til sine gæster – og så ender man med noget smat, som slet ikke lignede det superstylede, friske og farvestrålende billede fra bogen. Det er jo smadderirriterende.
Men de her 2 nytårssalater ser altså ligeså godt ud i virkeligheden som på billederne – det lover jeg! Og de er nemme at anrette. Jeg ville selv servere dem, hvis ikke det var fordi, at jeg står for dessert og forret i år 🙂
Som ekstra bonus ser de 2 salater brandgodt ud ved siden af hinanden og supplerer hinanden godt på nytårsbordet. Gulerødderne mætter dejligt, mens de bitre salater giver et frisk smagspift og tilfører lidt af den elegance, som vi forbinder med nytårsmad.
Begge salaterne er i portioner, hvor der er rigeligt til 4 personer. Bonus: resten af estragonen kan du bruge til hjemmelavet bernaise – dine gæster vil trille lykkelige hjem fra din nytårsaften 😉
Fik du i øvrigt set forslaget til nytårsdessert i går? Ellers kan du finde den lige her:
Nytårsdessert: Isbombe med kirsebæris og julesmåkagebund
2 x smuk nytårssalat: Bagte gulerødder med estragon og bitre salater med grillede blommer
Nytårssalat 1: Bagte gulerødder med feta, estragon, granatæble og hasselnøddeflager
- 750 g gulerødder i blandede farver
- 1 fed hvidløg
- Olie, salt og peber
- Timian (gerne frisk)
- 1 lille bundt frisk estragon
- Ca. 100 g blød feta
- Ca. 1 dl granatæblekerner
- 1 lille håndfuld Hasselnøddeflager
- Vask gulerødderne, skær enderne af, og skær den i kvarte på langs. Vend med olivenolie, tynde skiver hvidløg, timian, salt og peber, og steg i ovnen 20 minutter på 200 grader varmluft.
- Anret de bagte gulerødder pænt på et fad. Tag gerne de sprøde hvidløgsskiver med.
- Smuldr feta udover langs midten af fadet, og drys med gavmilde mængder hakket estragon, granatæblekerner og lidt hasselnøddeflager.
Note: Spring ikke den friske estragon over. Det er simpelthen lige præcis den, der hæver denne her nytårssalat til himmelske højder. Det smager SÅ godt sammen med de bagte gulerødder og fetaen.
Nytårssalat 2: Bitre salater med grillede blommer, hindbær og grillost
- 1 lille frisésalat
- 1 lille radicho
- 2 blommer
- 1 bakke hindbær
- 1 pakke halloumi (grillost)
- Lidt flydende honning
- Vinaigrette af 2 spsk olivenolie, 1 spsk rød balsamico, 1 spsk koncentreret solbærsaft, 1 lille tsk grov sennep, salt og peber
- Skyl salaterne, slyng dem fri for vand og pluk dem i stykker, som anrettes på et stort, rundt fad.
- Skær blommerne i 8 både hver, og grill dem på en grillpande smurt med rigeligt olie – 2-3 minutter på hver side. Skær grillosten i halve skiver, og grill også den.
- Tag blommer og ost af panden, og læg på en tallerken. Dryp blommerne med lidt flydende honning.
- Ryst/pisk vinaigretten sammen.
- Fordel grillede blommer, hindbær og grillost over salaterne. Dryp med vinaigrette.
Note: Hold godt øje med blommerne, når du griller dem. De skal være karamelliserede, men ikke brændte.
0 comments on “2 x smuk nytårssalat: Bagte gulerødder med estragon og bitre salater med grillede blommer”Tilføj din