Det er 100 år siden, jeg sidst har lavet wok-mad. Engang havde jeg det på menuen mindst 1 gang om ugen. Men så tog vi en lang pause. Faktisk så lang, at jeg smed vores wok ud, da den alligevel var gammel og bulet.
No worries. Man kan sagtens slippe afsted med at lave wok-mad i en almindelig, stor stegepande. Det bliver måske ikke helt det samme, men det fungerer.
Min wok med oksekød, som jeg lavede her til aften, blev ualmindeligt vellykket. Sprød, frisk, farvestrålende, knasende og fuld af velsmag. Og med et chili-bid, der nev lige tilpas på bagtungen. Vi var helt enige om, at wok-mad skal genindskrives i madplans-klassikerne herhjemme.
Der er 3 gode tricks at huske på, når du skal lave wok med oksekød:
- Brug en ordentlig kvalitet oksekød. Hvis du bruger de billigste oksestrimler nede fra Netto, er risikoen temmelig stor for at ende med en sej klump kød, som vokser i munden og er umulig at tygge. En god pakke økologisk oksekød koster det ekstra, men giver et 100 gange bedre resultat.
- Smagen i en wok-ret er summen af dens dele. Det er altså ikke helt ligegyldigt, om du udelader eller udskifter nogle af grøntsagerne. Hvis du dropper champignoner, misser du den gode umamismag. Dropper du fennikel, mister du den krydrede anis-smag. Har du ingen gulerod, vil din ret savne sødme. Og er du typen, der hader koriander, så prøv, om du ikke i det mindste kan erstatte det med en anden krydderurt, som kan give din wok-ret det aromatiske “zing” – fx thai-basilikum. Jeg siger ikke, at du ikke kan udskifte i grøntsagerne – men gør det med omtanke, så din ret ikke ender med at smage kedeligt og skuffende.
- Det skal gå lynende stærkt! Med wok-mad er der ikke tid til at stå og smage til i en evighed som med en gryderet eller en sovs. Der skal helst ikke gå meget mere end 5 minutter, fra oksekødet rammer panden, til du serverer retten. Ellers bliver grøntsagerne bløde og kødet gråt og sejt. Så forbered dig godt: hak dine grøntsager, rør sovsen sammen, og sørg for, at bordet er dækket!
Følger du disse råd, er jeg sikker på, at din wok med oksekød vil smage himmelsk!
Wok med oksekød
(Passede til 2 sultne mennesker herhjemme)
Oksekød og marinade:
- 400-500 g oksekød i strimler
- 2 spsk soya
- 2 spsk jordnøddeolie
- Saft af ½ lime
- ca. 1 tsk finthakket ingefær
- 1 fed hvidløg
Rør marinaden sammen, og lad oksekødstrimlerne trække i den i mindst ½ time.
Grøntsager mm:
- 75 g sugar snaps
- 1/4 Rød peber
- Lidt frisk fennikel, skåret i tynde skiver
- Et par håndfulde fintsnittet rødt spidskål
- ½ bakke brune markchampignon
- 2 gulerødder
- 3 forårsløg
- 1 pakke Shirataki-nudler
Rens og klargør grøntsagerne. Skær sugar snaps over på skrå et par gange. Snit rød peber i fine strimler. Skær champignongerne og tykke skiver. Skær gulerødderne julienne (fx med en julienneskræller – se link til min her: OXO julienneskræller). Skær forårsløg i skrå skiver.
Skyl shiratakinudlerne i en fintmasket si.
Sovs:
- 1/4 dl soya
- 2 spsk østerssovs
- 1 spsk fish sauce
- 1 spsk lys balsamico
- 1 spsk ingefærpasta (den fra tube)
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk sesamfrø
Til servering:
- Frisk koriander
- Sesamfrø
- Evt. cashewnødder, hvis du har
Varm en stor pande op (idéelt set en wok – men en god, stor stegepande kan også gøre det.)
Svits oksekødet i 1 spsk kokosolie. Tilsæt grøntsagerne – først champignon og fennikel, så kål, gulerødder og peberfrugt – og til sidst sugarsnaps og forårsløg sammen med sovsen. Det hele skal ske på under 5 minutter, så grøntsagerne ikke når at blive bløde, og oksekødet ikke bliver gråt og sejt.
Tilsæt nudlerne, varm hurtigt igennem, og servér med et godt drys frisk koriander og ekstra sesamfrø.
PS: Jeg glemte nudlerne på mine billeder. Andreas mindede mig om dem, lige da jeg havde pakket kameraet sammen. Vi nåede at få dem med i retten, men på billederne må I tænke jer til dem.
Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg bruger på bloggen her. Læs om annoncering på Fru Kofoeds Køkken her.
0 comments on “Wok med oksekød (og 3 gode tips til wokmad)”Tilføj din