Sundt weekendslik: saltmandler og lakridsmandler

Weekendslik à la mande: Saltmandler og lakridsmandler

Sundt weekendslik: saltmandler og lakridsmandler
Sundt weekendslik – lakridsmandler til højre, saltmandler til venstre

Her er min yndlingsopskrift på sundt weekendslik: den perfekte kombi af salt, sødt og lakrids, som indeholder masser af MUFA, har lavt GI og kan nydes med god samvittighed – dog i moderate mængder, da man ikke bør svælge i hverken salt, sødemiddel eller fedt.

Saltmandler kan man finde opskrifter på flere steder på nettet, og de er altid et hit. Lakridsmandlerne er min egen opfindelse. Jeg synes selv, de er ret gode, men er lidt spændt på, om andre vil synes det samme. Normalt laver man brændte mandler med så store mængder af sukker, at man ligeså godt kunne spise ren vingummi. Jeg har derfor prøvet mig frem med sukrin (kan købes her)– et sødemiddel, som tåler opvarmning og har karamelliseringsevne. Det bliver selvfølgelig aldrig det samme som rigtigt sukker, men jeg kan leve med resultatet. Især når mandlerne bliver fedtet godt ind i 2 slags god lakrids! Hvis man bare ikke orker det dér sødemiddel, men stadig gerne vil have noget lidt sundere end rent sukker, kan man brune mandlerne med lidt honning.

Weekendslik 1 – saltmandler:

  • 200 g mandler
  • 3½ spsk groft salt
  • 2 dl. vand

Bring vandet i kog. Tilsæt salt, og kog, til det er opløst. Tilsæt mandlerne, og giv gryden et opkog. Tag gryden af varmen, og lad mandlerne trække i saltopløsningen 15 min.

Si vandet fra, og hæld mandlerne ud på en bageplade. Giv dem 20 minutter på 150 ºC (evt. varmluft), og lad dem køle af på en rist med bagepapir ca. ½ time.

Weekendslik 2 – lakridsmandler:

  • 100 g mander
  • 25 g sukrin
  • ½ spsk rapsolie (kan udelades)
  • 1 spsk flydende Bülow-lakridssirup
  • 2 tsk Bülow-lakridspulver

Bland mandler med sukrin. Steg dem på en tykbundet pande i lidt rapsolie. De kan også steges på en tør pande, men jeg synes, de får en bedre overflade med olien. Tilsæt lakridssirup under stegning og lad det hele syde et par minutter. Hold godt øje med panden undervejs – jeg synes gerne, mandlerne må blive let brankede, men de skal helst ikke brænde på.

Hæld mandlerne over på en rist med bagepapir, og lad dem køle af ca. ½ time. Det er meningen, at de skal være lidt klistrede. Hæld dem på et solidt glas, tilsæt lakridspulveret, og ryst det hele godt sammen, så pulveret sætter sig godt fast. Vær forberedt på at få lidt fedtede lakridsfingre, når mandlerne skal spises. Lakridspulveret kan evt. varieres med kakaopulver, hvis man er mere chokofreak end lakridsfreak 🙂

Begge slags mandler kan holde sig i flere uger, hvis de opbevares i tætsluttende glas og ikke udsættes for skarpt sollys. Så der er sundt weekendslik til flere weekender.

 (Indlægget indeholder affiliate-links)

4 comments on “Weekendslik à la mande: Saltmandler og lakridsmandlerTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: