Om det mine nordjyske gener eller noget andet, ved jeg ikke – men jeg er simpelthen for fornæret til at betale 17 kr. for en pose krydderboller, når jeg selv kan bage en portion væsentlig bedre boller for under det halve. Derfor bager jeg morgenboller hver lørdag. Engang bagte jeg en stor portion boller en gang om måneden og frøs dem ned – men på det seneste er der blevet fremsat ønske om friskbagte morgenboller hver weekend, og Interflora har jo lært os, hvad blomster kan gøre… 🙂
Det eneste problem er, at jeg ikke selv spiser boller til morgenmad. Det er kun min kære mand, der spiser hvidt brød i weekenden. Derfor glemmer jeg tit, at dejen skal slås op fredag aften – især hvis vi har været i byen og er kommet sent hjem. Kl. 1 om natten kan det være kritisk at starte Kenwood-røremaskinen, når man bor i lejlighed og har naboer, der skal sove.
Løsningen er blevet disse meget, meget nemme morgenboller, som kan røres sammen i hånden på under 5 minutter. Den korte røretid er ikke noget, der trækker ned i kvaliteten – tværtimod. Den giver nogle meget luftige og lette boller, som er lige nøjagtig hvad gemalen efterspørger. Jeg er ikke ekspert udi bagekunstens dybereliggende kemiske principper, men jeg har forstået så meget, at jo mere man ælter en dej, jo flere glutenstrenge danner man, og jo mere sej og elastisk en krumme får man. Det er jo super, hvis man bager et godt madbrød – men hvis man bager til en mand, der foretrækker noget hen i retning af florlette krydderboller, så er det en fordel at lade porøsiteten blive i melet og dejen. Desuden gør den lange hævetid en stor del af arbejdet, når gæren får lov til at stå og arbejde i dejen natten over.
Morgenbollerne er bagt med almindeligt hvedemel og kamutmel, som giver både en lækker, let nøddeagtig smag og en smuk, gylden farve – og så har kamutmel et lavere GI end almindeligt hvedemel og et højt fiberindhold på 7,2 g pr. 100 g. Modsat mange andre grove meltyper ødelægger kamutmel ikke hævning eller konsistens, men gør det faktisk næsten bedre, synes jeg. Kamutmel er efterhånden blevet mit yndlingsmel herhjemme.
Principielt er jeg faktisk imod at have en opskrift på boller. Brød er sådan noget, jeg laver på slump og med de ingredienser, jeg lige har ved hånden eller finder frem fra skabene, og resultatet er sjældent ens 2 gange i træk. Her er jeg dog landet på en opskrift, som bare fungerer hver gang – den er simpelthen for god til ikke at dele med andre, så her kommer den:
Verdens nemmeste morgenboller – ca. 10 stk.:
- 5 dl koldt vand
- En lille klump gær (10-15 g)
- 2 dl kamutmel
- 5 dl hvedemel
- 1 tsk salt
- En god sjat honning (ca. 2 spsk)
Rør gæren ud i vandet i en skål, der er stor nok til at rumme den færdighævede dej.
Tilsæt alle de andre ingredienser, og rør kort rundt, til alt det tørre er blevet vådt. Dejen vil være meget fugtig, men det er helt fint. Melet suger en del væde under hævetiden.
Dæk skålen med film, og sæt den i køleskabet natten over.
Tag dejen ud af køleskabet, og vend den ud på et rigeligt meldrysset bord. Dejen vil stadig være meget fugtig, men når du vender den hurtigt rundt i melet, bliver den til at arbejde med. Del dejen i ca. 10 stykker, og form dem til boller. Det er vigtigt, at alting foregår med lette, hurtige bevægelser her, så luften ikke slås ud af dejen. Der skal hverken æltes, trilles, rulles eller noget andet. Tag en klump dej op i hænderne, og “fold” bunden ind under den, mens du trækker let i dejen og derved får den runde form på toppen. Det lyder indviklet, når man ser det på skrift, men det er faktisk ret let.
Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir, efterhånden som de er færdige. Jeg ved godt, at mange bare sætter klatter af dejen direkte på bagepladen, når de bager med koldhævet dej. Det er selvfølgelig også rigtig let, men ved lige at få dejen omkring det meldryssede bord og få formet den ordentligt, får man altså nogle meget mere luftige og lækre boller.
Morgenbollerne efterhæver i ½ time og bages på 200 grader i 25-30 minutter – i hvert fald i min ovn. Måske er din mere effektiv, så hold godt øje. Så er det bare at vække familien, sætte tevandet over og glæde sig til en dejlig lørdagsmorgenmad!
0 comments on “Verdens nemmeste morgenboller”Tilføj din