Vegetarisk tacofyld

Vegetarisk tacofyld med svampe og sweet potatoes

Vegetarisk tacofyld


Vegetarisk tacofyld lavet af sweet potatoes og portobellosvampe. Lækkert, mættende og sindssygt velsmagende. Faktisk så godt, at jeg spiste 3 wraps med det vegetariske fyld og helt glemte at spise det oksekød, som også var på bordet!

Jeg blev meget inspireret af at læse jeres kommentarer i giveawayen om kogebogen VEGETAR forleden. Mange gav udtryk for slet ikke at have lyst til kød i hverdagen. Det er ikke et problem, jeg selv har i udpræget grad – men jeg har bestemt dage, hvor trangen til grøntsager fylder mere end trangen til kød. Så jeg fik lyst til at lege lidt med vegetariske alternativer til kendte retter for at imødekomme behovet for mindre kød og mere grønt.

Og taco – det er jo nærmest Danmarks nationalret på linje med stegt flæsk og frikadeller! For at lave et vegetarisk tacofyld, som kunne give samme mundfylde og umamismag som kød, valgte jeg at bruge sweet potatoes og portobellosvampe og krydre hele herligheden med frisk chili og hvidløg. Det blev virkelig lækkert – og meget efterårsagtigt på den fede måde.

Vegetarisk tacofyld

Vegetar og lchf

– det er måske ikke 2 ting, der sådan harmonerer sindssygt godt på den lange bane. Rodfrugter, linser, korn og bønner er næsten nødvendige for at få næringsstoffer og mæthed nok som vegetar – og de rimer altså ikke særligt godt på Low Carb High Fat. Det kan lade sig gøre, men det bliver nok lidt en udfordring. Jane Faerber har skrevet noget om det på et tidspunkt – læs indlægget her, hvis du er nysgerrig.

Mit vegetariske tacofyld her er altså ikke nødvendigvis et bud på noget, jeg vil leve af hver dag – men på en kødløs dag i ny og næ imellem kunne det sagtens komme på menuen hos mig med jævne mellemrum.

Vegetarisk tacofyld

Tortillas – go eller no go?

Nu er der jo helt almindelige købe-tortillas på billederne her. Det er sådan noget, man helt automatisk går udenom, hvis man spiser bare en lille smule low-carb-agtigt. 53 g kulhydrat pr. 100 gram siger ikke ligefrem “ultra-lchf”. Men måske – og kun måske – er der en grund til ikke at være helt panisk omkring købe-tortillas.

Tortillas (særligt de økologiske) siges nemlig at indeholde en del resistent stivelse – stivelse, som passerer ufordøjet gennem fordøjelsessystemet, og først i tyktarmen omdannes til kortkædede fedtsyrer, som er gode for tarmen og forebygger kræft og andre sygdomme. I modsætning til almindelig stivelse, som bare omsættes til sukkerarter.

Jeg er ikke slet ekspert i det her stof. Hvis du vil læse mere om resistent stivelse, anbefaler jeg (igen) Jane – og du kan også læse det i lidt længere (og tungere) form her.

I sådan nogle spørgsmål her er der for mig en vej frem, og det er at prøve det af på min egen krop. Mærke, om jeg bliver langvarigt mæt af et måltid med købe-tortillas – eller om maven begynder at knurre sidst på aftenen. Om bukserne strammer mere, eller om det er ok for min vægt. Og jeg synes, det fungerer ok engang imellem at spise et par tortillas.

Hvis du vil være på “den sikre side”, kan du også finde nogle lækre alternativer til tortillas her:

Vegetarisk tacofyld


Vegetarisk tacofyld

med svampe og sweet potatoes

(til 2-4 personer – afhængig af, om der også er andet fyld)

  • 500 g sweet potatoes
  • 2 portobellosvampe
  • 1½ dl hakket løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 rød chili
  • 1 tsk spidskommen
  • Olivenolie til stegning
  • Salt og peber

Skræl de søde kartofler, og skær dem i mellemfine tern.

Fjern hinder og kerner fra chilien, og snit den fint. Snit også hvidløg og løg fint.

Skær portobellosvampene i grove tern.

Varm en pande op med oliven olie, og tilsæt løg, hvidløg og chili, som brunes let. Tilsæt sweet potatoes, salt og peber samt spidskommen, og lad det stege ved lav varme i 5 minutter. Tilsæt svampetern, og steg, til det hele er mørt og rart. Det kan sagtens tåle at stå et kvarters tid ved svag varme, men er nok færdigtilberedt lidt før.

Servér med tortillas, ruccolasalat, creme fraiche og evt. avocado eller andet grøntsagsfyld. Sprød peberfrugt er også lækkert til.

Vegetarisk tacofyld

0 kommentarer til “Vegetarisk tacofyld med svampe og sweet potatoesTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *