Varm rodfrugtssalat med spidskommen

Varm rodfrugtsalat med spidskommen

Varm rodfrugtssalat med spidskommenForleden lavede jeg mad ude hos mine forældre og kom pludselig en tur ned ad memory lane: jeg kom nemlig i tanker om denne her varme rodfrugsalat, som min mor og jeg opdagede, da jeg gik i gymnasiet og boede hjemme. Jeg tror nok, jeg fandt den i et IForm-blad eller sådan noget. Den består af gulerødder og pastinakker, blancheret let og vendt med en dressing, som bl.a. indeholder spidskommen og citron.

Spidskommen var et nyt krydderi i vores køkken i de tidlige 00’ere. Min mor har ellers altid været meget med på beatet, hvad angår madlavning, men lige præcis spidskommen var vi ikke vant til. Vi var ret skeptiske over for den skarpe duft og var ikke meget for at komme det i maden – men da vi fik det i denne her salat var det instant love! Det tog vist, så vidt jeg husker, lidt længere tid at få min far omvendt, men efter at min mor og jeg havde lavet salaten her hver aften i 2 uger, begyndte han vist at synes, det var ok 🙂

I dag er spidskommen et af mine yndlingskrydderier, og jeg kan slet ikke forestille mig en uge, hvor jeg ikke kommer spidskommen i et eller andet. Faktisk køber vi kun spidskommen i de store poser fra Tiger, fordi de små glas slipper for hurtigt op for os. Sjovt at tænke på, hvor meget der kan ske på 10-15 år 🙂

Nå, men vi fandt opskriften på varm rodfrugtsalat frem i et gammelt hæfte, og jeg blev helt blæst bagover af, hvor godt den stadig smager – og dufter! Det er helt himmelsk. Desværre har varme rodfrugter jo et skyhøjt GI, så det bliver nok ikke en salat, jeg skal lave hver aften igen. Andreas kan desværre heller ikke lide varme rodfrugter (det skarn!), men jeg tror, det bliver sådan en salat, jeg skal lave, hver gang jeg er alene hjemme fremover!

Varm rodfrugtssalat med spidskommen

Varm rodfrugtsalat med spidskommen

  • 1 stor pastinak/persillerod og 1 gulerod (ca. 300 g i alt)
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk honning (eller Sukrin Gold)
  • Saft af ½ citron
  • 1 tsk spidskommen
  • ½ tsk paprika
  • Salt og peber
  • Gerne frisk koriander eller bredbladet persille til pynt

Start med at gøre dressingen klar: Bland olie, honning, citronsaft og krydderier, og pisk det godt sammen.

Varm rodfrugtssalat med spidskommen
Et godt mandolinjern er super, hvis man vil have fine, regelmæssige grøntsagsstave hurtigt.

Skræl rodfrugterne, og skær dem i mellemtynde strimler. Bring en grydefuld vand i kog, tilsæt rodfruter og 1 tsk salt, og lad rodfrugterne koge i 2-3 minutter. Dræn straks vandet fra, og overhæld hurtigt med koldt vand for at standsne kogningen.

Vend de lune rodfrugter med dressingen – der vil brede sig en liflig, varm duft i dit køkken, som er helt uimodståelig! Lad salaten trække i 10-15 minutter, drys med koriander eller hakket bredbladet persille, og servér, fx til en god hakkebøf.

0 comments on “Varm rodfrugtsalat med spidskommenTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: