Jeg interesserer mig meget for madspild – nærmere bestemt for at undgå det. Både for at få madbudgettet til at hænge bedre sammen, men også fordi jeg på et tidspunkt begyndte at blive skidt tilpas af at tænke på alt det gode mad, der røg i skraldespanden herhjemme tidligere. Nu øver jeg mig i at bruge min fryser mere, på at få brugt mine rester på en spændende måde og på at få brugt mere af mine råvarer. Her kommer 3 af mine bedste tips til at undgå madspild:
Undgå madspild #1: Brug fryseren til ris, fløde, ost, smør, æggehvider mm.
Hvor tit er det ikke, at man står med ½ dl ris til overs efter aftensmaden? Man putter det i en bøtte, stiller det ind bagest i køleskabet – og glemmer alt om det, indtil man opdager det en uges tid eller to senere og må smide det ud. I stedet putter jeg overskydende ris i en pose og lægger dem i fryseren (fungerer både med brune og hvide ris). De kan så tøs op og bruges til stegte ris, klatkager, risdunser – eller man kan bare smide dem direkte ned i en gryderet og varme dem på den måde.
Piskefløde, som er ved at nå sidste salgsdato, men som man ikke lige på stående fod har noget at bruge til, kan hældes på en isterningepose. Så er der altid en lille brik fløde ved hånden, når man fx står med en sovs, der driller. Revet ost opbevarer jeg af princip næsten altid i fryseren – så slipper vi for at spise mozarella eller cheddar med mug på. Det tør op, ligeså snart man drysser det over en varm ret. Smør kan man også ligeså godt opbevare i fryseren og så bare skære en skive, når man skal bruge det til fx bagning eller stegning. Det samme gælder i øvrigt for marcipan. Nedfrysning af æggehvider er et andet godt trick, som jeg har fra Nigella Lawson. Hvis man fx skal bage en kage, hvor man kun skal bruge æggeblommen, kan man smide æggehviden i en frostpose og gemme den i fryseren til en dag, hvor man fx skal lave marengs. Endelig kan det også være en idé at opbevare brød i fryseren, hvis man ikke kan nå at få spist sig igennem fx en pose boller, før de bliver for gamle. Småkager holder sig også meget bedre på frost end i en dåse.
Brug gerne lidt penge på nogle ordentlige poser til nedfrysning. Ikeas genlukposer er virkelig geniale, og jeg har også haft købt nogle “stå selv”-poser i Netto, som var rigtig smarte til nedfrysning af sky og andre flydende ting. Man slipper på den måde både for at skulle fylde fryseren med al sit Tupperware, men også for mad, der har fået iskrystaller, fordi den almindelige frysepose ikke har sluttet ordentligt tæt. Det er vigtigt for mig, at det stadig er indbydende at bruge frosne madrester.
Undgå madspild #2: Udnyt råvarerne fuldt ud
Som gæsteblogger John tidligere har skrevet om, så er stokken af et broccoli enormt velsmagende. Hvis man er rigtig kreativ kan spæde blade fra blomkål faktisk også sagtens spises. Det vil der komme et indlæg om, når vi kommer længere hen på foråret. Toppe af forårsløg, porrer, fennikel og bladselleri er super til suppekogning. Min mor har lært mig altid at smide dem i fryseren (efter grundig rensning), så de er klar, når noget skal koges med suppevisk. En skrog fra en kylling kan hurtigt blive til en lille portion kyllingefond med disse rester fra fryseren. Æbleskræller fra årets æblehøst kan laves til lækker æblesirup, og hvis man selv laver nøddemælk, kan smulderet bruges til alt fra konfekt til pandekager og cupcakes. Hovedsagen er, at man prøver sig frem med at udnytte sine råvarer fuldt ud og ikke bare kyler dem i skraldespanden.
Undgå madspild #3: Planlæg rester i madplanen
Jeg har lavet madplaner i flere år og kan slet ikke forestille mig at fungere uden. Det er økonomisk fordelagtigt og enormt nemt i en travl hverdag. Jeg er efterhånden også blevet rigtig god til at tænke rester ind i mine madplaner. Fx ved jeg efterhånden godt, at der altid er rester, når jeg laver kødsovs, chili con carne og andre sammenkogte retter. Nu tager jeg halvdelen fra og putter i køleskabet med det samme, når jeg laver kødsovs – det bliver til lasagnette dagen efter. På samme måde kan resten af en portion chili con carne blive til tortillas, gratinerede madpandekager el.lign. på restedagen. Resten af en steg kan blive til lækre sandwiches, vietnamesiske pandekager eller en skøn pastaret. Og resterne af stegt kylling bliver måske til kylling med ras-el-hanout eller filodejsforårsruller. Der er mange penge at spare og stor tilfredshed at hente ved at tænke rester ind i sin madplan, inden man fylder indkøbsvognen med mad, der aldrig vil nå at blive spist.
Gem altid rester, også selvom det bare er småting. En rest tomatsovs fra lasagne den ene dag, en rest sovs fra mørbradgryde den anden dag bliver på tredjedagen til en skøn smagseksplosion af en sovs til den stegte kylling. En lille rest stegt græskar kan hurtigt konverteres til fyld i den lækreste grønkålssalat. Sommetider laver jeg også “restetapas” om søndagen. Alle ugens rester ryger i små skåle og suppleres måske op af lidt rar ost, et par oliven og lidt brød. Så kan man sidde og hapse en frikadelle, lidt broccolisalat, lidt risotto, og hvad man ellers har lyst til. Det kan faktisk være rigtig hyggeligt og lækkert.
Meget af det her er sikkert helt banale selvfølgeligheder for nogle. For mig er det bare blevet en daglig udfordring at se mere på, hvordan jeg bedst muligt kan udnytte maden i vores køleskab og undgå en skraldespand fuld af spildte råvarer. Skriv gerne, hvis I har andre tips til at undgå madspild.
Til sidst lige en lille collage med forskellige retter, der er lavet med rester eller restprodukter. Alle er nævnt og linket til her i indlægget. Klik på tagget “undgå madspild” ude i højre side, og få inspiration til, hvordan du kan bruge dine rester og undgå madspild.
God Stop Spild Af Mad stil der 🙂
Mange tak! 🙂 Det er også bare et enormt vigtigt emne. Godt, at der er mange, der sætter fokus på det!