Grøntsagsgratin

Ultranem grøntsagsgratin (forvandl rester af grøntsagsmos til lækkerhed!)

Grøntsagsgratin


Nøglen til at spise rester og undgå madspild er at kunne forvandle en kedelig, kold rest mad til en helt ny ret. I stedet for at varme din kødsovs op i en gryde og tænke “Øv, rester igen,” forvandler du den til lasagne (måske i lchf-version). I stedet for at spise kold, kedelig kylling, laver du hønsesalat. Og når du står med en rest kold grøntsagsmos, forvandler du den på få minutter til en lækker, gylden og luftig grøntsagsgratin.

Trylle trylle, pludselig er det ikke længere kedelige, uappetitlige rester, men helt nye og indbydende retter.

Forleden lavede jeg mørbradgryde og dertil en grøntsagsmos lavet på selleri, blomkål, græskar og et par kartofler. Da vi dagen efter skulle spise rester, slog jeg et æg ud i mosen, dryssede et par håndfulde revet ost oven på, satte det i ovnen i ½ time – og tog sådan sådan en portion lækkerhed her ud!

Grøntsagsgratin

Der var ganske få sekunders arbejdstid involveret, men resultatet lignede noget, der havde taget lang tid. Min mor lavede tit sådan en gratin her, når hun havde kogt suppe. Hun tog suppeurterne: selleri og rodfrugter, som hun mosede og lavede til gratin. Så spiste vi det til aftensmad, og det var jo superlækkert! På den måde var hun langt før sin tid i fht. det med at undgå madspild. Men okay, hun var også fra efterkrigstiden, så hun var langt forud for Stop Spild Af Mad på alle fronter.

Du kan bruge præcis den grøntsagsmos, du har lyst til til grøntsagsgratinen her. Og også præcis den faste ost, du har ved hånden. Jeg brugte en blanding af revet cheddar, revet parmesan og revet primadonna og fik på den måde tømt ud i køleskabet. Gouda, mozarella, emmentaler o.lign. vil også kunne bruges.

Opskriften er mest et udgangspunkt, en inspiration. Jeg har ikke målt tingene af – jeg biksede det bare sammen. Men her kommer ca. det, jeg gjorde.

Grøntsagsgratin


Ultranem grøntsagsgratin

  • Grøntsagsmos – jeg har en par opskrift her, hvis du savner inspiration
  • Æg (1 æg rækker til en temmelig stor portion – mindst 3 personer. Har du en større portion end det, så gå op på 2 æg)
  • Revet ost – jeg brugte et par gode håndfulde. Fx cheddar og parmesan. Primadonna, gouda, mozarella og emmentaler vil også fint kunne bruges.

Rør den kolde grøntsagsmos med æg. Kom i et ildfast fad. Drys revet ost over, og bag i ovnen ca. ½ time på 200 grader varmluft, til osten er gylden og sprød. Hold øje med, at osten ikke brænder på.

Drys evt. med frisk persille inden servering.

Grøntsagsgratin

0 kommentarer til “Ultranem grøntsagsgratin (forvandl rester af grøntsagsmos til lækkerhed!)Tilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *