5 Tricks til at spise mere grønt

De dér grøntsager… For nogle er de en helt naturlig del af kosten. For andre er de en plage og en konstant udfordring at få klemt ind i den daglige kost. Nogle gnasker 2 gulerødder i sig, som var den en væmmelig vitaminpille – for så er dagens grøntsagsration overstået! Andre boltrer sig i lækre salater og foretrækker en cherrytomat frem for et stykke chokolade (seriøst, jeg kender den slags mennesker, og de er VILDT irriterende!!)

Jeg er så heldig at have fået et godt forhold til grøntsager helt fra barnsben af. Jeg har ingen traumer over udkogt blomkål og kedelig salat. Jeg kan lide stort set alle grøntsager og elsker at finde nye måder at bruge dem på. Men det er ikke ensbetydende med, at det bare går af sig selv for mig med at få spist grønt. Som de fleste andre mennesker er jeg stærkt styret af trangen til det nemme og det lettilgængelige. En ostemad er langt mere tilgængelig end en salat, når det lige skal gå stærkt. Og det er hurtigere at brække et stykke chokolade af en plade end at skrælle en gulerod. Hvis jeg ikke tænker mig om og planlægger mit liv en smule, kommer jeg nemt til at leve af de nemme løsninger.

Her har jeg samlet 5 tricks til at gøre grøntsagerne til den nemme, tillokkende og lettilgængelige løsning i hverdagen. Måske kan de være til inspiration for andre end mig!

1: Opbevar dine grøntsager på en god måde

En slatten peberfrugt og en halvrådden agurk på bunden af grøntsagsskuffen – det er altså ikke videre befordrende for trangen til at spise mere grønt. Investér lidt i at opbevare dine grøntsager på en god måde.

Jeg har for et par år siden opgraderet min Tupperware-samling med 7 bøtter i forskelige størrelser specielt til opbevaring af grøntsager. Det kostede lidt at investere i, men nu er mine grøntsager i klare, lettilgængelige bøtter, hvor jeg hurtigt kan overskue – og ikke mindst få lyst til – grøntsagerne i vores køleskab. Bøtterne gør også, at grøntsagerne holder sig sprøde og friske længere.

2: Hav en god variation af grønt i dine indkøb

Jeg er slem til bare at købe de “fornuftige” grøntsager – gulerødder, kål og måske en enkelt peberfrugt. Nok en gammel vane fra min tid som studerende, hvor det handlede om at få max mæthed for pengene. I den sammenhæng er der ikke meget at komme efter i ruccola, svampe, agurk, bladselleri og andre lette grøntsager, der primært består af vand.

Men jeg oplever en tendens til, at jo bedre udvalg jeg har af grønt i køleskabet, jo mere har jeg lyst til at spise grønt. Særligt farver spiller ind her. De fleste af os spiser ligeså meget med øjnene som med ganen. I vores køleskab kan fx ofte finde:

  • Gulerødder (orange)
  • Peberfrugt (gul og rød)
  • Agurk (grøn)
  • Grønkål (mørkegrøn)
  • Spidskål (lysegrøn/hvid)
  • Champignon (brune)
  • Ruccola (grøn)
  • Radiser (lyserøde)
  • Rødbeder i flere forskellige farver
  • Cherrytomater i flere forskellige farver

De mange farver og variationer i grøntsagerne gør, at jeg har mere lyst til at læsse grønt på tallerkenen, end hvis jeg skulle spise 2 skrællede gulerødder til frokost. Det ser vildt appetitligt ud, når tallerkenen sprudler af liv og farver.

Jeg læste engang en artikel, der handlede om, hvordan vi mennesker er tilbøjelige til at spise større mængder, hvis vi har en stor variation på tallerkenen. I artiklen handlede det om slik – hvis man havde både lakridser, vingummi, chokolade og skumfiduser i slikskålen, ville man i følge artiklen være tilbøjelig til at spise mere slik, end hvis man kun havde lakridser. Man ville hurtigere blive træt af lakridsen og stoppe med at spise. Men hvis man i stedet spiser en lakrids, så en vingummi, så en skumfidus og så en lakrids igen – ja, så kører slikspiseret i meget længere tid.

Jeg tror, det samme gør sig gældende for grøntsager – her handler det heldigvis bare ikke om at skære ned, som det var tricket med slikket – men om det helt modsatte, nemlig at spise mere.

Når jeg laver morgenmad om morgenen, tager jeg gerne et par skiver peberfrugt, en radise, et par skiver agurk, lidt ruccola og måske en gulerodsstav eller 2. Hver ting er i sig selv ikke imponerende, men mange bække små… Pludselig har man spist 100-200 g grønt uden at tænke videre over det. Og pludselig ser ens morgenmadstallerken sådan her ud:

Morgenmad

3: Food-prep dig til mere grønt i hverdagen

Jeg har skrevet om glæderne ved food-prepping før, og jeg gør det gerne igen. Hvis du har snittet kål, skrællede gulerødder, rensede peberfrugter, finthakket blomkålsris og andet klargjort grønt i køleskabet, er det tusind gange lettere at bikse en salat sammen, end hvis du skal starte med at finde skærebræt og rivejern frem hver gang. En stor portion færdiglavet salat eller 2 er heller ikke tosset. Det kunne fx være coleslaw eller fennikelsalat med lakrids, chokolade og blåbær. Lige klar til at hælde på tallerkenen til hhv. aftensmad og morgenmad.

4: Lav lækre dips og dressinger

Intet får grøntsager til at glide ned som gode dips og dressinger. En af mine favoritter er den spicy fetadip. Den kan få uanede mængder af grøntsager til at glide ned hos mig. Derudover har jeg altid en olie-eddikedressing stående til at hælde over en hurtig salat. Jeg er også stor fan af peberfrugtpesto, dildmayo med kapers – og skal det gå lidt tjept, er jeg heller ikke for fin til at dyppe gulerodsstavene i en KIMs dipmix rørt op i creme fraiche. Alle tricks gælder!

5: List grøntsager ind på hemmelige steder

Grøntsager kan listes ind på de snedigste steder. I en kødsovs, en gryderet – de tricks kender de fleste nok. Min favorit herhjemme er grøntsagsfladbrød, som findes i flere forskellige varianter her på bloggen. I udgangspunktet laves de på blomkål/broccoli, æg og ost. De udgør en dejlig bund for en morgensandwich med ost, skinke, lidt salat og måske et æg. Og så mætter de dejligt og giver et fint lille skud grøntsager fra morgenstunden.

Har du flere gode tricks til at få spist mere grønt? Så del dem gerne i kommentarfeltet 🙂

0 comments on “5 Tricks til at spise mere grøntTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: