Tilbehør til ost - nødder i honning

Tilbehør til ostebord

Tilbehør til ostebord


Det store ostebord er gerne en del af juletidens frokoster og middage. Det kan være en hel videnskab at stable et ostebord på benene. Hvilke oste skal man vælge? Og hvad skal man servere til? I dag får du mine bud på tilbehør til ostebord og gode oste.

Jeg er på ingen måde den store oste-ekspert. Jeg kommer ikke til at holde foredag for folk om finere franske oste, ej heller er jeg hende, der kaster mig ud i blåskimmeloste og andre farlige ting. Min ostesmag er i den moderate ende, men jeg synes, jeg plejer at være ret god til at sammensætte et ostebord, som gør alle glade. Både kenderne og novicerne 🙂

Her kommer først 6 oste, som jeg rigtig godt kan lide, derefter nogle bud på, hvad jeg som regel serverer som tilbehør til ostebord og til sidst et par tips til drikkevarer.

Billederne her er fra et skønt ostebord, som min gode veninde, Sara, serverede for noget tid siden. Lyset og billedkvaliteten er ikke så godt – men anretningen er pænere end noget, jeg kunne præstere 🙂

Tilbehør til ostebord


6 gode oste til ostebord:

  • Tallegio: En tallegio er en mild og blød rødkitost, som stammer fra Italien. Den minder lidt om en brie, bare uden den trælse, lidt for skarpe smag, som jeg synes, en brie kan have. Tallegio smager ultragodt på ristet rugbrød med en skive peberfrugt eller noget sødt, fx appelsinsyltede valnødder.
  • Tomme de Savoie: Tomme de Savoie en en fast, fransk ost, som er let at genkende på sin bleggrå skorpe, som ser lidt giftig ud – og som faktisk også er lidt giftig at spise. Men når man kommer forbi skorpen er det en overraskende mild ost, men med et godt bid og en del syre. Ligesom tallegioen er Tomme de Savoie uovertruffen på ristet rugbrød og gerne med appelsinsyltede valnødder eller chutney oven på.
    Serviceinfo: navnet udtales [tomm’ de sawoarh] – bare hvis du skulle stå nede i ostebutikken og blive i tvivl 😉
  • Arla Unika, Gammel Knas: Her er i hvert fald et navn, vi kan finde ud af at udtale! 😉 Arla Unika laver de mest vidunderlige oste, synes jeg. Gammel Knas er en lagret havarti med masser af saltkrystaller og en konsistens, der på én gang er både cremet og smuldrende. Den er aldeles fantastisk og stærkt vanedannende. Gerne på et stykke surdejsflute (eller chiaknækbrød) og med et stykke rød peber ovenpå!
  • Arla Unika, Ask: En anden favorit fra Arla Unika (som desværre ikke sponsorerer mig, selvom de burde!) er deres hvidkitost med aske og røg. Det lyder lidt scary, men smager simpelthen så godt. Den er cremet og minder om en brie – bare med en lagt mere sofistikeret smag.
  • Manchego: Den spanske manchego er sådan en rigtig “hapse-ost”. Den skæres ud i trekanter, og så gnasker du den bare i dig. Jeg har den tit i køleskabet som snack. Den er dejlig salt og fyldig og falder i næsten alles smag.
  • Morbier: Morbier er en fransk ost lavet på råmælk og med en karakteristisk askestribe i midten. Det siges, at asken indikerer  skellet mellem morgenmælk og aftenmælk. Altså bunden af osten er lavet på mælk malket om morgenen, mens toppen er lavet på mælk, der er malket om aftenen. Uanset hvad er det i hvert fald en ost med en dejlig smag. Mild, men dog karakterfuld. Asken skal man ikke lade sig afskrække af. Morbier smager godt med et sødt modspil, fx nødder i honning, chutney el.lign.

Hvis jeg serverer ostebord som hovedret, kan jeg også finde på at sætte en god skæreost på bordet og en smøreost – måske med hvidløg, eller, den virkelig kitchede ananasost. Den smager jo godt 🙂

Hvis jeg serverer ost som slutning på et større måltid, udvælger jeg 1-3 oste, gerne så der er noget i både den faste og den bløde ende.


Tilbehør til ostebord:

Tilbehør til ost - nødder i honning
Peberfrugtpesto
Rabarberchutney
Saltmandler med røget paprika

 

En form for syltede nødder er et must! Enten de Appelsinsyltede valnødder, hvis du har god tid, eller Nødder i honning med allehånde, hvis det skal gå lidt tjept.

Noget sødt og aromatisk til at flankere de skarpe oste med er også virkelig vigtigt på et godt ostebord, synes jeg. Jeg laver gerne en chutney – fx denne Rabarberchutney – og hvis jeg ikke har tid, køber jeg en god en af slagsen. Det er lidt svært at få friske rabarber på denne tid af året, men du kan sagtens bruge dem fra frost.

Diverse “tapasdims” pynter og giver ganen en pause fra de fede oste. Køb noget lækker pesto og tapenade – eller lav det selv, hvis du har tid og lyst. Her er et par af mine favoritter:

Peberfrugtpesto
Grillede, marinerede peberfrugter med hvidløg og kapers
Oliventapenade

Endelig skal der selvfølgelig noget brødvæsen til at putte al osten på. Her tager jeg oftest et afbræk fra lchf og smider noget ordenligt brød på bordet: Ristet rugbrød og godt surdejsbrød. Men jeg supplerer gerne op med chiaknækbrød. De sprøde ostekiks er også en superlækker, lchf-venlig sag.

Chia-knækbrød
Ostekiks

Til sidst er der alle de små, lækre sager, som du putter i små skåle og sidder og hapser af undervejs:

Cornichoner
Oliven
Vindruer
Peberfrugt, radiser, agurk
Du kan også lave en god gang Saltmandler med røget paprika. De vil helt sikkert gøre lykke! Hummus er heller ikke tosset. Jeg har ikke lige en opskrift her på bloggen, men bare brug din favorit – eller køb en god en af slagsen!

Hvis du tjekker billederne øverst i indlægget, kan du desuden se, at Sara har dadler i bacon og melon i parmaskinke med som tilbehør. Der er også nogle små chilier med flødeost, som vist var købt i delikatessen. Bestemt også anbefalelsesværdigt tilbehør til ostebord!


Gode vine til ostebord:

Der eksisterer en udbredt misforståelse om, at man skal drikke rødvin til ost. Hvor mange gange er du måske ikke blevet inviteret til ost & rødvin?

Men det er faktisk lidt en misforståelse, det med rødvinen. Både rødvin og ost indeholder meget syre – og tilsammen bliver det simpelthen for meget af det gode for dine smagsløg. Rødvin og ost “dræber” lidt hinanden, rent smagsmæssigt. En sød hvidvin er en langt bedre følgesvend til ostebord. En tysk Riesling er min absolutte favorit. Prøv selv. Du vil aldrig gå tilbage til at servere rødvin til dit ostebord.

Du kan også tage ved lære af portugiserene og servere portvin til dit ostebord. Det er simpelthen også genialt. Og du bestemmer selv, om du drømmer dig lidt lidt væk til en sydlandsk stemning med dit portvinsglas – eller om du tager tøflerne på, finder hækletøjet og Werther’s Echte-posen frem og føler dig mormoragtig 😉

Endelig er der også mange, der påstår, at øl kan være et hit til ostebordet. Det har jeg dog ikke prøvet endnu. Måske har nogle af jer?

Hvad er jeres ostebords-favoritter?

6 comments on “Tilbehør til ostebordTilføj din

  1. Altså siden jeg fik ruccola-pesto hos dig en nytårsaften, har den været et fast indslag når vi har ostebord… den var bare yummi… ?

  2. Meget lækkert ostebord Louise og tilbehør incl. pesto er helt i top 🙂

    Jeg har hverken prøvet portvin eller øl til, men en god kraftig og fyldig rødvin er godt.

    Til meget stærk ost er det godt med løgringe og sennep på og så en cognac lidt ud over osten og resten i et glas:-)

    Tak for at jeg vandt kogebogen “Gæstebud” til min skønne mand:-)

    Julehygge ønskes til du og dine.

    1. Cognac, løgringe og sennep – den var ny! Det må prøves af 🙂
      Håber, I bliver glade for kogebogen!
      Vh Louise

  3. Jeg synes du kommer fint omkring ostebordet. Øl fungerer godt til ost pga syren, der er et godt modspil til de fede oste. Det kan jeg kun anbefale (og så håber jeg, at du vil kaste dig ud i et forsøg med de blå oste ?)..
    Mange hilsner
    Camilla

    1. Det var godt at høre – især når det kommer fra dig 🙂 Jeg kan faktisk godt spise blå ost i mad, på pizza osv, så mon ikke jeg en dag bliver voksen nok til at nyde dem “rent”? 😉 Det med øllen må jeg teste snart!
      Vh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: