Da jeg sad og skulle lave madplan for den kommende uge søndag aften, var der én impuls, der skar igennem: jeg havde brug for noget sprødt, friskt, let og farverigt. Midt i decembers orgie af sild, flæsk, ris á la mande og andre ting, som jeg i øvrigt elsker, havde jeg lige brug for et break. Noget, der ikke faldt for tungt i maven.
Det blev til denne her thai steak-salat, som simpelthen er så gennemført lækker, og som vakte stor begejstring hos både Andreas og mig. Fuld af smag, farver og sprødhed. Og så er den sund for dig og giver kroppen et sikkert tiltrængt boost af vitaminer og kostfibre midt i decembers tunge julefrokostbord.
Slet ikke tosset!
Min opskrift på steak-salat er måske en smule mere omstændelig end dem, du finder andre steder på nettet. Der er et par steps, som andre madskribenter udelader, men lad være med at springe dem over. Det at lade det udskårne, stegte kød trække i marinaden, og det at varme nudlerne i hønseboillon og derefter vende dem med marinade – det er dét, som gør min steak-salat ekstra smagfuld og meget tilfredsstillende for smagsløgene.
Den er stadig nem og hurtig at lave. Jeg klarede den i hvert fald på under ½ time.
Andreas har allerede efterspurgt en version med and. Det bliver næste projekt. Måske skal der lidt appelsin og ingefær i dressingen til den version…?
Thai steak-salat
- 1 flankesteak
- 1 pakke shirataki-nudler
- 2-3 dl hønsebouillon (hjemmelavet eller fra terning)
- Et par gode håndfulde fintsnittet kål – fx rødkål og grønkål
- 1 gulerod
- 1/4 rød peber
- 1/4 agurk
- ½ avocado
- 3 forårsløg
- 1 dl peanuts
- 1 tsk wasabi-sesam-krydderi
- Salt, hvidløgspeber
Dressing/marinade:
- Saft af 1 lime
- 1 spsk sesamolie
- 2 spsk. soja
- 1 spsk. fiskesauce
- 1 spsk honning/Fibersirup Gold el.lign.
- 1 spsk sød chilisauce
- 2 spsk fintsnittet rødløg
- 1 lille fed hvidløg
- ½ rød chili
- 1 tsk wasabi&sesame-krydderi
Start med at røre dressingen sammen: Snit rødløg, befri chilien for kerner, og hak den fint. Riv eller pres hvidløget. Rør sammen med alle de andre ingredienser. Stil til side.
Anret snittet kål på et stort, fladt fad. Snit de andre grøntsager, og fordel dem over kålen.
Krydr flankesteaken med salt, hvidløgspeber og wasabi-sesam-krydderi. Vend den med 2 spsk af dressingen, og steg den på en hed grillpande. Ca. 5 minutter ved høj varme på hver side og så 1 minut igen på hver side, hvor du husket at vende den, så den får grillmønster.
Lad flankesteaken trække på et skærebræt i 5 minutter.
Imens den steger, varmes hønsebouillongen op til kogepunktet. Skyl shirataki-nudlerne, og varm dem derefter 1-2 minutter i den varme hønsebouillon. Si bouillonen fra (spis den evt. som en suppe til forret), og lad nudlerne stå og dryppe af.
Skær flankesteaken ud i passende stykker, kom dem i en dyb tallerken/en skål, og hæld ca. halvdelen af dressingen over. Vend godt rundt i kødet, og lad det stå og trække et par minutter, så smagen fra dressingen trænger godt ind.
Tag et par spiseskefulde af dressingen, og vend med de lune nudler, så de også trækker masser af smag.
Nu skal du bare anrette salaten: fordel nudler og oksekød på fadet, hæld dressingen over – også den, der hænger ved kødet.
Slut med at drysse med hakkede peanuts og evt. lidt ekstra forårsløg, og servér.
0 comments on “Thai steak-salat”Tilføj din