Jeg har længe haft lyst til at prøve at lave en tarte tatin i en lchf-version. Karamelliseret frugt og mørdej, blandet sammen i en rustik tærte, som bages på hovedet i en stegepande. Serveret med vaniljeis, flødeskum eller creme fraiche er det virkelig en lækker og lidt dekadent dessert.
For tiden kan man i rigtig mange supermarkeder næsten få kastet friske, solmodne abrikoser i nakken. Selvom tarte tatin traditionelt laves med æbler, fik jeg lyst til at prøve at lave en abrikosversion (tilstået: jeg SÅ Den Store Bagedyst sidste år med alle de grædende damer – og abrikos tarte tatin’en! 🙂 ).
En lchf tarte tatin bliver ikke så sprød og fluffy som en almindelig bagt med hvedemel og sukker. Bunden bliver til gengæld dejligt svampet og sød, hvilket går godt til abrikoserne, som faktisk blev forholdsvist syrlige i min tærte. Hvis man vil servere sin tarte tatin med creme fraiche, er det nok en god idé at give karamellen lidt mere sødning, end jeg gjorde – men hvis man vil servere vaniljeis eller flødeskum til, tror jeg faktisk, at det kan være meget rart, at tærten ikke er alt for sød. Ellers kan en nem nødløsning på for sure abrikoser simpelthen være at give hele den færdigbagte tarte tatin en skvis akaciehonning. Det smager faktisk ganske fortrinligt og ødelægger ikke på nogen måde udseendet.
Jeg kunne i øvrigt forestille mig, at denne tarte tatin også kunne være lækker med blommer, ferskner eller anden stenfrugt.
Tarte tatin med abrikos
Tærtedej:
- 100 g mandelmel
- 25 g kokosfibre
- 50 g Sukrin Gold
- 40 g smeltet smør
- 2 spsk fløde
- 1 spsk HUSK
- 1 æg
- 1 tsk salt
Fyld:
- 4 abrikoser
- 30 g smør
- 20 g Sukrin Gold og/eller kokossukker – gerne en blanding (evt. mere, hvis du vil have dit fyld mere sødt)
Pynt og tilbehør:
- Mandelsplitter
- Friske blåbær
- Evt. lidt akaciehonning
- Vaniljeis, creme fraiche eller flødeskum
Start med at lave tærtedejen: Smelt smørret, rør fløden udi, og tilsæt herefter alle de tørre ingredienser og ægget. Rør godt sammen, og sæt dejen på køl, mens du forbereder fyldet.
Skyl abrikoserne, og halvér dem. Smelt smør på en lille stegepande sammen med Sukrin Gold og/eller kokossukker. Smid abrikoserne på panden med den flade side ned. Lad dem stå et par minutter, inden du vender dem, så den buede del vender nedad. Lad panden stå på laveste blus, mens du tager tærtedejen ud af køleskabet og gør den klar.
Tærtedejen rulles lettest ud mellem 2 stykker bagepapir. Det er også nemmest at få den mingeleret over på panden ved at lade den sidde på det ene stykke bagepapir, lægge dejen oven på abrikoserne og så ligeså forsigtigt fjerne bagepapiret. (Husk at slukke for blusset, inden du lækker dejen på ). Glat dejen lidt ud, lap eventuelle huller, og pres forsigtigt ned i siderne.
Bag din tarte tatin ved 180-200 grader i ca. 25 minutter. Vip den ud på det fad, du vil servere på (sørg for, at få al karamellen med!), og pynt fx med mandelsplitter, friske blåbær og evt. et strejf akaciehonning.
Servér med vaniljeis, flødeskum, creme fraiche, eller hvad du har lyst til.
2 comments on “Tarte tatin med abrikos”Tilføj din