Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg

Sweet potato-tærte med feta og karamelliserede rødløg

Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg


Jeg har længe gået med idéen i hovedet til denne her tærte: en lchf-venlig, sprød og lækker tærtebund med fyld af sweet potatoes, salt feta og søde, karamelliserede rødløg. I dag fik jeg gjort alvor af at bage den – og nøj, hvor blev den god! Den skal du altså prøve ved først givne lejlighed.

Det er faktisk alt for sjældent, at jeg bager tærter, og det er egentlig lidt tosset, for det smager jo vildt godt. Det er selvfølgelig lidt besværligt, at man skal have gang i flere processer: tærtedej og forskellige elementer til fyldet. Men resultatet er til gengæld hele arbejdet værd (og så besværligt er det heller ikke – bare rolig! Det er bare mig, der er doven). Tærten smager simpelthen så fantastisk, og kombinationen af det bløde, sødmefulde fyld, den sprøde tærtebund, den salte feta og den helt særlige aromatiske smag fra de karamelliserede løg – den sidder bare lige i skabet! High five til mig selv!

Og så er jeg bare en sucker for alt med sweet potatoes, som du nok har opdaget, hvis du er trofast følger af bloggen her.

Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg

Jeg ser for mig, at man kunne servere en sweet potato-tærte som denne til en lækker weekendfrokost med en grøn salat til og måske et godt glas hvidvin eller en øl. Jeg har planer om, at jeg selv skal have rester af den med på madpakke i morgen. Det bliver en særdeles velkommen afveksling til den uopfindsomme madpakke, jeg som regel slæber rundt på (klapsammen-chiaknækbrød, gulerødder og hårdkogt æg).

Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg

Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg

Som bonus er tærten vegetarisk, så man kan også være med, hvis man ikke spiser kød eller bare gerne vil spare lidt på det engang imellem.

Hvis du ikke spiser LCHF og er ligeglad med kulhydrater, gluten osv. – så kan du sagtens bare bruge din yndlingsopskrift på tærtedej eller måske simpelthen købe en færdig fra køledisken. Så sparer du lige lidt tid i køkkenet. Men altså, uanset om du spiser LCHF eller ej, så er mandel-tærtedejen her altså virkelig lækker, sprød og har ikke noget at lade en traditionel tærtedej høre i min verden.

Pofiber og xanthangummi kan købes i helsekosten eller i et velassorteret supermarked.

Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg

Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg


Sweet potato-tærte med feta og karamelliserede rødløg

Tærtebund:

 • 2 dl mandler
 • 2 dl Pofiber
 • 80 g smør
 • 1 tsk xanthangummi
 • 1 nip salt
 • 1 æg

Tærtefyld:

 • Ca. 500 g sweet potato (svarer til 1 stor)
 • 1 fed hvidløg
 • 2 rødløg
 • Olivenolie/smør til stegning
 • Salt, peber, timian
 • 1/4 dl rød balsamico
 • 1 gavmildt skvæt honning
 • 100 g blød feta
 • 150 g hytteost
 • 3 æg

Lav først tærtebunden:

 1. Mal mandlerne til groft mel i en foodprocessor.
 2. Tilsæt pofiber, smør, xanthangummi og salt, og blend det godt sammen.
 3. Saml dejen med et æg (også i foodprocessoren)
 4. Pres den ned i en tærteform (jeg brugte en aflang 33×11 cm med løs bund). Brug fingrene til at mase den op ad kanterne.
 5. Stil gerne på køl i ½ times tid, hvis du har tid.
 6. Forbag tærten i 10 minutter på 200 grader (traditionel varme).

Fyld:

 1. Skræl sweet potato, og skær i mundrette firkanter. Steg i rigeligt olivenolie/smør sammen med finthakket hvidløg, salt, peber og timian i ca. 20 minutter, til stykkerne er møre.
 2. Pil rødløg, og skær dem i grove, halve skiver. Steg hurtigt i olivenolie/smør ved høj varme, til de tager lidt farve. Tilsæt honning og balsamico, skru ned, og lad det simre, til væden er kogt ind – ca. 10-15 minutter.
 3. Rør hytteost sammen med æg, salt og peber.
 4. Saml tærten: Fordel kartoffeltern over bunden. Smuldr feta over. Hæld de karamelliserede rødløg på, og hæld til sidst æggeblandingen over – brug en gaffel at få den mingeleret godt ned mellem fyldet. Hvis du synes, det er lettere, kan du også bare røre alt fyldet sammen og hælde over tærten.
 5. Bag tærten i ½ time på 200 grader. Giv den evt. lidt 5 minutter på varmluft til sidst, så den bliver ekstra gylden.
 6. Lad den sætte sig i 10 minutter inden servering. Servér gerne din sweet potato-tærte med en frisk grøn salat til.

Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg

Photoshoot interrupted

Fie var som altid på pletten, da jeg tog billeder. Man lærer efterhånden som katteejer, at man ikke kan forvente at stille op til photoshoot, uden at der straks kommer minumum én kat rendende for at inspicere. Hun er faktisk en ret flot fotobaggrund! 😉

Sweet potato tærte med feta og karamelliserede rødløg

4 comments on “Sweet potato-tærte med feta og karamelliserede rødløgTilføj din

  1. Sådan! 🙂 Det er nemlig lige præcis sådan en tærte, man kan gå og glæde sig til at spise! Jeg håber, du vil synes ligeså godt om den, som jeg gjorde.
   Vh Louise

 1. Jeg er fan – og en voldsomt mæt een af slagsen! Spiste tærten med en god grøn salat + lidt kød til – uhhh det var noget nær den bedste tærte med det salte og det søde i skøn forening. Brugte i øvrigt lidt fibersirup i stedet for honning –

  1. Det var da skønt at høre! Lige sådan en kommentar, der varmer 🙂 God idé med fibersirup!
   Vh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: