Sund konfekt - sveskedelights med nødder og tørret frugt

Sveskedelights – sund konfekt med nødder, tørret frugt og masser af smag

Sveskedelights - sund konfekt med tørret frugt og nødder


Som datter af en klaverlærer har jeg fra barnsben lært, at man skal begynde at træne sit julerepertoire lige efter efterårsferien. Det er derfor nok ikke helt tilfældigt, at min hjerne nu her i uge 43 så småt begynder at kredse om noget, der ligner julekonfekt 🙂 De små sveskedelights her kan dog sagtens nydes i alle mulige andre måneder end december.

Jeg har efterhånden set en del forskellige opskrifter på sund konfekt, sunde trøfler/delights/havregrynskugler – stort set alle med det fællestræk, at de er lavet på en base af dadler, alternativt figner eller rosiner, måske lidt smeltet mørk chokolade og nogle valnødder. Og så den allestedsnærværede kokosolie! Alle disse ingredienser er skønne – der er bare det problem, at de ikke er rigtig sunde nok i min bog (som er skrevet af Charlotte Hartvig og Majbritt Engel og hedder “Spis maven flad”). Tørrede dadler, figner og rosiner har alle et skyhøjt glykæmisk indeks og er i fht. vægttab og -vedligehold ikke meget bedre end vingummi (selvom de utvivlsomt stadig er bedre for kroppen). Valnødder er ok, men de indeholder primært polyumættede og ikke monuumættede fedtsyrer som mandler, pistacienødder, cashewnødder og et par andre nøddesorter. Kokosolie har samme problem, ligesom i øvrigt kokosmel har. Mørk chokolade er sådan set ok i begrænsede mængder – men bidrager ikke rigtig med noget fornuftigt til kroppen udover en fortrinlig smag.

Lad os nu bare lige med det samme slå fast, at jeg bestemt ikke er fanatisk med de her ting – som det også tydeligt fremgår af de sidste par måneders opskrifter på diverse æblesyndigheder pumpet med sukker. Jeg mener til gengæld, at hvis man skal lave sund konfekt, så kan man ligeså godt prøve at gøre det ordentligt. Kombinationen af tørret frugt, nødder og chokolade er fin – det handler bare om at lave et par udskiftninger:

Dadler erstattes med svesker, abrikoser og tranebær, som alle har et nogenlunde acceptabelt glykæmisk indeks. Mange lever i en vildfarelse om, at svesker kun er for gamle mennesker med fordøjelsesbesvær. Det skal man bare komme over. Svesker smager dejligt, og så afgiver de masser af fugt, hvilket gør dem velegnede til at binde de andre ingredienser sammen. I de her små lækre sager bliver sveskesmagen i øvrigt overdøvet af nødder og andre smagsgivere.

Valnødder erstattes af cashewnødder, mandler og pecannødder, som alle indeholder masser af sunde, polyumættede fedtsyrer. Macadamianødder ville sikkert også være super, men dem havde jeg ikke lige i skabet.

Den mørke chokolade er slet og ret erstattet af helt almindeligt, sukkerfrit kakaopulver. Så let kan det gøres. Kokosolien er slet ikke nødvendig – nødderne afgiver rigeligt med fedt i sig selv, og sveskerne giver masser af fugt, så vi klarer os helt uden olie. Hvis man godt kan lide kokossmagen (hvilket jeg godt kan), kan man tilsætte et par tsk kokosmælk light. Det forsøgte jeg mig med, da jeg tilfældigvis havde en rest i køleskabet.

Vi ender med en sund konfekt, som ganske vist indeholder en del tørret frugt og kulhydrat, og som derfor skal nydes med måde. Kulhydraterne har dog fået et pænt modspil fra nødderne, så blodsukkeret kommer ikke på den helt store rutschetur. Alt i alt synes jeg godt, man kan forsvare at kalde dem for sund konfekt. Jeg har arbejdet ud fra en grundopskrift, som jeg har lavet 2 varianter af. Her kommer først grundopskriften, som man selv kan lege lidt med, og derefter mine 2 varianter med hhv. kanel og lakrids.


 Grundopskrift på sund konfekt:

  • 75 g blandede nødder (mandler, cashewnødder, macadamianødder og pecannødder er særligt egnede)
  • 75 g svesker (kan substitueres med abrikoser og tørrede tranebær, men det fungerer bedst med svesker)
  • 1 knivspids salt
  • Smag/krydderi efter temperament (kakaopulver, vanilje, kanel, chili eller lakrids. Jeg overvejer også kaffe.)
  • Hakkede pistacienødder, kokosmel, kakao el.lign. til at rulle konfektkuglerne i

Start med at blende nødderne helt fint i en minihakker el.lign. De skal først pulveriseres og blive til nøddemel og derefter samle sig og få en grynet, nøddesmøragtig konsistens.

Tag nødderne op af minihakkeren, og findel sveskerne sammen med smagsgivere. Kom nødderne tilbage i blenderen og blend dem sammen med sveskemassen – gerne ad et par omgange, så blenderen ikke dør undervejs. Saml massen i en ren skål eller på et bord, og stil den i køleskabet en times tid.

Form små kugler af massen, og rul dem i hakkede pistacienødder, kokosmel eller kakao. Det ser rigtig fint ud at lave lidt forskellige varianter.

Sveskedelights - sund konfekt med nødder og  tørret frugt

Sund konfekt #1: Sveskedelights med kanel, kokosmælk og peanutbutter

  • 25 g smuttede mandler (jeg er stadig så doven, at jeg bruger mandelsplitter)
  • 25 g cashewnødder
  • 1 tsk peanutbutter
  • 50 g svesker
  • 30 g blandede abrikoser og tranebær
  • 1 tsk kakaopulver
  • ½ tsk knivspids kanel
  • 1 stor knidspids vaniljepulver
  • 1 lille knivspids chili
  • 1 lille knivspids salt
  • Evt. 2 tsk kokosmælk light (kan udelades)

Gør som i grundopskriften, men tilsæt peanutbutter sammen med nødderne, når de blendes. Blend sveskerne sammen med smagsgivere og evt. kokosmælk. Blend en enkelt abrikos og et par tranebær med, men hold resten tilbage. De skal hakkes fint og røres i til sidst – det giver et fint farvespil og en bedre konsistens. Det lyder måske skørt med chilien, men det giver virkelig noget godt til den ellers lidt tunge smag af tørret frugt og fede nødder.

Sund konfekt - sveskedelights med nødder og tørret frugt

Sund konfekt #2: Sveskedelights med pecannødder og lakrids

  • 25 g smuttede mandler
  • 25 g cashewnødder
  • 25 g pecannødder
  • 75 g svesker
  • 10 g tørrede tranbær
  • 1 tsk kakao
  • ½ tsk Bülow-lakridspulver
  • 1 knivspids vaniljepulver

Her er det bare at følge grundopskriften, blende nødder, blende svesker med smagsgivere, hakke tranebær fint og røre i til sidst. Hvis man er rigtig glad for lakrids, kan man rulle konfektkuglerne i lakridspulver til sidst.

Sveskedelightsene har en dejlig klæg konsistens, og man får virkelig noget at tygge på. De mætter også overraskende godt – jeg kan max. klare 3 ad gangen. Det er jo en ganske god kvalitet i sundt slik. Opbevar dem køligt (gerne i køleskabet) i en tætsluttende beholder.

Sveskedelights - sund konfekt med nødder og  tørret frugt
Opbevar din sunde konfekt i en dåse. Helt almindelige små muffinsforme er glimrende til at holde sveskedeligts’ene adskilt.

Indlægget indeholder affiliate-links.

0 kommentarer til “Sveskedelights – sund konfekt med nødder, tørret frugt og masser af smagTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *