Sukkerfri marcipankonfekt

Sukkerfri marcipankonfekt lavet på resterne fra mandelmælk

Sukkerfri marcipankonfekt


I denne søde juletid kan man godt indimellem have behov for nogle sukkerfrie alternativer, hvis man ikke skal gå i akut insulinchok. Sukkerfri marcipan kan være med til at gøre julekonfekten en hel del mere tilforladelig. Jeg har flere gange stået i supermarkedet og set på de pakker med sukkerfri marcipan, man kan købe – men du godeste, hvor er de dyre! Det kan man altså gøre en hel del billigere selv – faktisk næsten gratis, hvis man udnytter sine råvarer til det yderste.

I min LCHF-is fra i sommers gjorde jeg et forsøg på at lave sukkerfri marcipan på det mandelsmulder, der er tilbage, når man laver mandelmælk. Resultatet blev ok til isproduktion, men ikke helt godt nok til julekonfekten. Det fungerede heller ikke helt optimalt med sødemidlerne – smagen blev lidt for syntetisk. Derfor har jeg nu igen kastet mig ud i forsøget på at lave sukkerfri marcipan, og denne gang er det faktisk lykkedes nogenlunde fint. Ikke mindst takket være Madbandittens tip om at komme en æggehvide i marcipanmassen – det hjælper virkelig til at give den rigtige konsistens. Jeg har desuden 1 spsk kokosolie med i min opskrift, hvilket både hjælper til at binde marcipanen sammen og giver en behagelig smag, som er mildt kokosagtig.

Jeg har sødet min marcipan med lidt honning, som selvfølgelig ikke er helt sukkerfri, men dog stadig et bedre alternativ til det hvide sukker. Den primære sødning kommer dog fra tørrede abrikoser, hvilket i al beskedenhed er et af mine mere geniale indfald, hvis jeg selv skal sige det. Abrikoser smager jo lidt henad mandler og passer derfor rigtig godt ind i en sukkerfri marcipan. Man kan erstatte honningen med sødemiddel, hvis man vil.

Jeg er selv ret godt tilfreds med kunne udnytte resterne fra min produktion af mandelmælk på denne måde. Man skal være opmærksom på, at man jo forinden har drænet mandlerne for ca. halvdelen af deres smag og næringsstoffer, som nu befinder sig i mandemælken. Marcipanen skal derfor have et godt skud mandelessens for at smage af noget. Man får dog stadig en fyldig og faktisk temmelig mættende marcipan ud af det. Den er ikke helt så sød som almindelig marcipan. Det passer fint til min smag, men hvis man vil have den sødere, kan man give sin marcipan lidt mere honning eller sødemiddel. Konsistensen er lidt mere skør end rigtig marcipan, men den er til at arbejde med, og når den først er overtrukket med chokolade, glemmer man alt om det.


 Sukkerfri marcipan

  • Halvdelen af mandelsmulderet fra 1 portion mandelmælk (ca. 30g)
  • 3-4 tørrede abrikoser
  • 1 spsk kokosolie
  • 1-2 tsk mandelessens
  • 1 æggehvide
  • 1 spsk honning

Bred mandelsmulderet ud på en bageplade med bagepapir, og tør det i ovnen i 40 minutter på 150 grader. Afkøl let.

Sukkerfri marcipankonfekt
Mandelsmulder klar til tørring

Udblød imens abrikoserne i vand.

Kom alle ingredienser, undtagen æggehviden, i en lille blender og blend godt sammen. Tilsæt æggehviden, og blend lidt igen. Tag marcipanmassen ud på en silikonemåtte eller et ganske let meldrysset bord, og ælt grundigt, indtil det hænger sammen. Det kræver måske lidt tålmodighed at samle marcipanmassen, men det kan lade sig gøre.

Lad marcipanen hvile i køleskabet en times tid – det vinder den ved i både konsistens og smag. Herefter er den klar til at bruge til konfekt. Man kan blande den sukkerfri marcipan med alverdens sjove krydderier og smagsgivere; man kan komme den i abrikoser, blande den med (sukkerfri) nougat eller nødder – kun fantasien sætter grænser. Her har jeg bare lavet en hel plain version, hvor marcipanen er trillet til kugler, dyppet i mørk chokolade og pyntet med lidt sukkerhjerter (ja, ét sted skulle sukkerchokket jo komme fra!). Det smager fantastisk i al sin enkelhed.

Sukkerfri marcipankonfekt

1 comment on “Sukkerfri marcipankonfekt lavet på resterne fra mandelmælkTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: