SU-venlig LCHF #4: Fødselsdag på SU

Fødselsdag på SUDe kommer jo gerne 1 gang om året, de dér fødselsdage… Og man vil jo gerne fejre dem med familie og venner… Men hvordan er det lige, man klarer at invitere hele flokken hjem på kollegieværelset og bespise dem med alskens lækkerier, uden at man skal leve af dåsetun resten af måneden? Det udfordrede min søde veninde, Lisbeth, mig til at skrive lidt om.

Det burde jeg også være den rette til, for jeg har da holdt 5-6 fødselsdage på SU, og Andreas og jeg har desuden hver været igennem en periode med arbejdsløshed, hvor pengene var små, så vi kender virkelig til konceptet “fest på budget”. Ikke mindst fordi vi har en ret stor familie, så selv den mindste, lille familiefødselsdag tæller gerne ca. 20 personer. Kender du til den udfordring? Så læs med her. Du kan også klikke ind på mit indlæg “Mad til mange” for tips til, hvordan du kommer helskindet igennem din fødselsdagsfejring.

Har du selv gode tips til fødselsdag på SU? Så smid gerne en kommentar!

1: Vær god ved dig selv!

Inden du overhovedet inviterer til fødselsdag, så vær lige lidt god ved dig selv og husk på, at det ikke er nogen skam at være på SU. Din familie og dine venner ved godt, at du er på SU, og de forventer med garanti ikke, at du byder på kaviar og østers. Så skru ned for ambitionsniveauet og husk på, at folk kommer for at fejre DIG og ikke for at få serveret en 5 stjerners middag. Det var bare lige det indledende råd.

2: Brunch – don’t go there!

Du sidder måske og tænker: “Det er så dyrt og uoverskueligt at invitere hele den pukkelryggede til middag. Jeg inviterer bare til brunch i stedet!” Her er du lige på kanten til at begå den første og mest graverende fejl – for brunch er næsten noget af det dyreste og mest besværlige og uoverskuelige, du kan rode dig ud i. Don’t get me wrong, jeg elsker brunch og serverer det gerne selv. Men jeg er også en hærdet husmoder, som ikke er på SU. (Og jeg har en mand, jeg kan sætte i sving!). Men brunch er stadig ret besværligt og temmelig dyrt. Før du ved af det, skal du pludselig både servere æg i cocotte, bacon, muffins, bagte tomater, smoothies, frisk frugt, pandekager, brød, ost og hvad ved jeg. Og det hele skal tilberedes i løbet af morgenen/formiddagen og serveres på én gang, frisk fra ovnen/blenderen/panden. Du må op, før en vis person får sko på, og du er dødtræt og køkken-klam, når gæsterne ankommer kl 10-11.

Derudover har brunch-konceptet den store mangel, at der ikke er nogen bagkant. En middag slutter gerne senest omkring midnat, eller i hvert fald når folk har fået dessert og kaffe. Brunch sidder man og nipper til i flere timer, og pludselig er klokken 18, og du hører dig selv sige: “Jamen jeg kan da ringe efter nogle pizzaer…”. True story, som har fundet sted adskillige gange hos min søster og svoger, som er ALT for gode til at hygge om os andre! 😉 (Jeg bliver selv en ren Tante Møghe i den situation, som læner sig tilbage i sofaen og siger: “Jeg vil hellere spise her!” 🙂 (

Kort sagt: Gå efter en middag. Et stykke kød og nogle grøntsager til salat er laaaangt billigere og lettere for dig at planlægge.

3: Find et godt koncept

Fødselsdagsmiddag behøver ikke være lig med oksemørbrad, flødekartofler og spæde, grønne salater med alskens nips. Lav en alvorligt god chili con carne, start aftenen med en margarita, og kald det “Mexican night”. Min kloge ven, Andreas (ikke ham, jeg er gift med) fastholder i øvrigt, at det altid er en god idé at drikke sine gæster en lille kæp i øret, så snart de kommer ind ad døren – så lægger de aldrig mærke til, at sovsen var brændt på, eller at det ikke var helt nok kød 🙂

Du kan også med fordel lave en gang pulled pork eller pulled turkey og servere det med din bedste coleslaw og måske nogle (ikke lchf-korrekte) burgerboller. Her er vi næsten ude i, at du kan bespise 10-12 personer for under 200 kr., hvis du gør dine indkøb godt og selv bager boller. Du kan for den sags også give aftenen overskriften “Sommer i Danmark” og servere frikadeller til hovedret og rødgrød med fløde, æblekage eller koldskål til dessert. Tricket er altså at lave en sammenhæng i det, du serverer, så det ikke virker, som om du bare har rodet en gang hverdagsmad sammen, men at du har tænkt over, hvad du vil forkæle dine gæster med.

(Og kære alle jer, der indimellem besøger os – nu ved I, hvad det er, jeg har gang i, hvis I ikke allerede havde luret det! 🙂 )

Pulled turkey
Pulled turkey er super fødselsdagsmad, hvis I spørger mig!

4: Drikkevarer – pas på her!

Den opmærksomme læser vil måske have bemærket, at ingen af menuforslagene i pkt. 3 lægger op til den store vinmenu. Såvel chili con carne som burgere og frikadeller kan fint serveres med øl og sodavand (eller bare vand), hvilket kan gøre din fødselsdagsmiddag noget billigere. Men tænk dig om – du behøver ikke bruge dit SU-budget på at servere drikkevarer ad libitum. Køb det ind, du har råd til, og sæt vand på bordet for resten. Eller bed folk om selv at tage drikkevarer med – du kan ligefrem ønske dig det af nogen. Drikkevareposten er ofte den, der løber op, så vær lidt ekstra opmærksom på det.

 5: Gi’ gas med desserten!

Dine gæster vil tilgive dig alt og glemme alt om fejl og mangler ved hovedretten, hvis du sender dem hjem på en rigtig god og velsmagende dessert. Her kan det være svært med lchf, da mange lchf-kager kræver mange relativt dyre ingredienser. Men is, frisk frugt og chokolade kan være et godt kompromis, når nu det er fødselsdag – og så kan du jo fx servere det som banana splits eller som en festlig isbuffet.

Til sidst: sørg for at hygge dig og have en alletiders fødselsdagsfest med alle dem, du holder af! Det er nemlig det allervigtigste 🙂

Fødselsdag

0 comments on “SU-venlig LCHF #4: Fødselsdag på SUTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: