Når vi taler SU-venlig mad er frikadeller bestemt værd at have med på listen. Hakket kød ligger gerne i omegnen af 25-40 kr. for 400-450 g. Pris og kvalitet hænger ofte nøje sammen, men går man efter de gode tilbud og datovaresektionen i køledisken, kan man være rigtig heldig at gøre sig et godt køb! Og det gode ved frikadeller er, at man arbejder så meget smag ind i kødet med krydderier og løg, at en halvkedelig gang kalv&flæsk eller hakket okse kan komme til at smage ganske anstændigt! Her får du 2 versioner af frikadeller: klassiske frikadeller, (næsten) som vor mor lavede dem, og så nogle middelhavskrydrede oksedeller.
Når jeg laver frikadeller, steger jeg dem gerne små. Det er som om, de kommer til at smage bedre – måske fordi smørret trænger mere ind i kødet. Men de strækker også ofte lige lidt længere på den måde, synes jeg. Vi har gerne mad til 2 personer i 2 dage af 1 portion frikadeller – altså helt ned til 6,25 pr. snude for kød. Så skal der også lige lidt æg, løg osv. til, men det er stadig billigt.
Som ekstra LCHF-bonus er frikadeller faktisk en af de retter, som – efter min mening – bliver kraftigt forbedret af at erstatte hvedemel med HUSK. Der skal en mindre mængde loppefrøskaller til at samle farsen, end når man bruger hvedemel, og man får dermed nogle mere kødfyldte frikadeller, som smager af mere og bliver dejligt saftige. Jamen er det ikke godt og SU-venligt at strække farsen med havregryn, så man får flere frikadeller? Næh, ikke efter min mening – det bliver der jo ikke mere kød af, bare flere havregryn! 🙂 Hellere 1 frikadelle, som er næsten rent kød, end 3 frikadeller fyldt med havregryn! Just sayin’…
Måske undrer du dig over, at der er hvidløg i de klassiske frikadeller – er det ikke fra fremmede kulturer, som Kirsten Hüttemeier (a.k.a. Martin brygmann) hævdede? Jo måske, men af min kloge veninde Sara har jeg lært, at det slet ikke smager eksotisk eller mystisk i klassiske, danske frikadeller. Det fremhæver bare kødsmagen på en rigtig dejlig måde. I de krydrede oksedeller skruer vi så op for hvidløgssmagen og giver den lidt mere gas med krydringen 🙂
Klassiske frikadeller (ca. 12 stk)
- 1 pakke (450 g) hakket kalv & flæsk
- 1 løg (jeg har altid kun rødløg i huset)
- 1 fed hvidløg
- 1 dl vand (evt. med brus)
- 2 æg
- 1 tsk salt, masser af friskkværnet peber
- 1 spsk HUSK
- Fedtstof til stegning – jeg bruger en blanding af olivenolie og smør
Hak løg og hvidløg fint. Bland alle ingredienser undtagen HUSK i en skål, og rør farsen sej. Tilsæt HUSK, og rør godt sammen.
Nu kan du vælge at stege en lille testfrikadelle, inden du går videre. Hvis du er en rigtig vovehals (læs: doven!) kan du også bare satse på, at du har ramt rigtigt med din tilsmagning af farsen. Hardcore husmødre smager på den rå fars – det kan jeg altså ikke overskue!
Anyways: lad farsen hvile i mindst 15 minutter, gerne ½ time. Varm en stegepande op, og steg frikadellerne i en blanding af smør og olivenolie, eller hvad du foretrækker af fedtstof.
Herhjemme serveres frikadeller med rå spidskål til Andreas og rå blomkål til mig. Dertil en god, fed pandesovs, hvor panden koges af med vand og fløde. Og så selvfølgelig agurkesalat! Og, når det er sæson, også gerne rødkålssalat, fx med frisk granatæble.
Middelhavskrydrede oksedeller (ca. 12 stk)
- 1 pakke (ca. 400 g) hakket oksekød (jeg går altid efter 3-7% – det smager bedst, synes jeg)
- 1 rødløg eller almindeligt løg
- 2 fed hvidløg
- 1 dl vand
- 2 æg
- Krydderier: Oregano, timian og peber i rigelige mængder. Ca 1 tsk paprika, ½ tsk cayennepeber og 1 tsk salt.
- 1 spsk HUSK
- Fedtstof til stegning – jeg bruger en blanding af olivenolie og smør
Fremgangsmåden er helt, som beskrevet ovenfor med de klassiske frikadeller.
På billedet er oksedellerne serveret med gulerodstzatziki og tomatsalat. Gulerodstzatziki fylder og mætter bedre end den klassiske med agurk og dermed er endnu mere SU-venlig. Man kan også lave dejlig tzatziki med hvid-, rød- eller spidskål. Fremgangsmåden er helt som med almindelig agurketzatziki – blot skal gulerødder og kål ikke udsaltes først. Jeg bruger græsk yoghurt 10% og tilsætter gerne lidt olivenolie for at høje fedtprocenten i måltidet.
Vi fik også et par skiver grillost til måltidet. Det er måske så luksusversionen af studentermad. Man kunne fint klare sig med bare oksedellerne og gulerodstzatzikien og blive mæt alligevel.
Det lyder lækkert!
Når du skriver, at farsen skal hvile 15-30 min, er det så efter at HUSK er tilsat? (Og kan den gule HUSK bruges?)
Hej Karina
Tak for din kommentar 🙂 HUSK skal tilsættes, når farsen er rørt sej, og før du steger testfrikadellen, sådan som der står. Jeg har ikke nogen erfaringer med gul HUSK, men du kan da prøve – det kan sikkert ikke gå helt galt 🙂
Vh Louise