Den store bonus ved LCHF: Koncentration

Den store bonus ved LCHF: Koncentration

Siden slutningen af juli har jeg været tilbage på temmelig stram lchf, og jeg må sige, at det bare føles rigtig godt. Det var nødvendigt med en pause fra lchf for at få bugt med den madlede, jeg døjede med i foråret – men det er virkelig godt for mig på rigtig mange måder at være tilbage på lchf igen. Vægten daler stadig (Det Dumme Svin har ikke været og give mig et gok i nødden endnu), appetitkontrol og blodsukker er helt i balance, og jeg har det rigtig godt i min krop.

En af de helt store bonus’er ved lchf blev jeg opmærksom på i weekenden: Nemlig hvor markant forbedret min koncentration er.

Den store bonus ved LCHF: Koncentration

Jeg er lige begyndt på en 3-årig uddannelse som sanglærer ved Complete Vocal Institute i København, som jeg skal gennemføre ved siden af mit arbejde (et næsten-fultidsjob + 2 blogs og en håndfuld solosangelever er nemlig tilsyneladende ikke nok til at fylde min hverdag ud!). Det betyder 6 seminarer om året med 4 dages undervisning. 8-9 timer hver dag på skolebænken + masser af øvelse og selvstudie ved siden af. Det stiller ret store krav til koncentration og energi. Ikke mindst fordi man bruger sig selv og sin krop hele tiden.

Første seminar var fra torsdag til søndag i sidste uge. Det var superspændende og vildt udfordrende. Jeg er på hold med 12 skønne mennesker fra hele verden, som alle er samlet om at blive fantastiske sangpædagoger (og sangere!). Og dagene er pakket med vigtige emner, viden og øvelser!

Undervisningen foregår rundt om et stort bord, hvor der inde på midten står en kæmpe frugtkurv, masser af franskbrød og smør – og selvfølgelig kaffe, te og vand. Der bliver langet godt til de gode sager, og jeg kan også se, at mine medstuderende har medbragt masser af snacks, energidrikke, superfoods og slik til at holde koncentrationen kørende ud på eftermiddagens sene timer. Det skal være dem noget så vel undt, og der skal ikke lyde ét ords kritik af det herfra! Men efter at jeg selv er kommet ind i en god rytme med kun at køre 3 hovedmåltider og intet andet, er det tankevækkende at se, hvor mange snacks det kræver at holde koncentrationen kørende for mine medstuderende.

Når klokken runder 15, og der stadig er 2 timers undervisning tilbage, sidder resten af holdet og vrider sig på stolene og klager over, at nu kan de snart ikke tage mere ind. Og desperat forsøger mange at køre energien op med raw-balls fra 7-eleven, Redbulls, energibarer, ingefærshots, slik, frugt mm. Og hey, sådan har jeg jo også været i de mange år, hvor jeg kørte kulhydratbaseret kost med mange mellemmåltider. Sukker var lig med energi, og hvis man skulle koncentrere sig, måtte man have energi! En klassiker til skriftlige eksaminer var fx de dér druesukkertabetter, man kunne købe. Kan I huske dem?

Med den viden, jeg har i dag om sukker, er det intet under for mig, at min koncentration var konstant svingende. Og mest mod det negative. Det er en voldsom kontrast at mærke, hvordan jeg i dag er rolig, koncentreret og klar i hovedet når jeg sidder på skolebænken med et godt, solidt lchf-foder i maven. Jeg kan fint sidde og se på, at de andre snacker, uden på nogen måde at føle mig fristet. Og jeg føler mig ikke kaldet til at booste min energi med snacks. Bevares, en kop kaffe jo – men ikke decideret mad! Når klokken runder 15, og de andre er ved at gå kold, sidder jeg og tænker, at jeg da sagtens kunne klare 5 timer mere, hvis det skulle være.

Tænk, hvis jeg bare havde kendt til lchf, da jeg studerede på universitetet i sin tid. Uden at sige for meget, ville mit gennemsnit nok have set en del anderledes ud 😉

Det er lidt den omvendte verden, at det giver mere energi at spise mindre – eller rettere: at spise sjældnere. Men når blodsukkeret og hormonerne ikke har travlt med at drøne op og ned og rundt omkring i kroppen, så er der altså energi til meget andet. Fx undervisning!

Er der nogen af jer, der har samme erfaring med lchf?

2 comments on “Den store bonus ved LCHF: KoncentrationTilføj din

  1. Ja helt vildt meget. Så snart jeg spiser flere kulhydrater føles det som om min hjerne er pakket ind i vat og jeg bliver omtumlet, glemsom og ufokuseret. Når jeg virkelig skal præstere “hjernemæssigt”, spiser jeg altid striks LCHF eller faster.
    Hjernen elsker ketonstofferne – nogle mener endda, at den foretrækker dem til glukose, så det er ikke helt hokus-pokus at opleve det sådan.

    1. Det er altså et ret interessant perspektiv på hele teorien om, at hjernen fungerer bedst på hurtige kulhydrater!

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: