Kender I de dér mennesker, der bare har den perfekte kage-detektor? En sjette sans for, hvor der bliver bagt kage og hvornår? Sådan en har min veninde, Nina, tilsyneladende. Jeg havde i hvert fald lige præcis nået at smække stikkelsbær-galetten her sammen og skulle til at sætte den i ovnen, da der tikkede en sms ind: “Har du ikke lyst til at kigge forbi i eftermiddag?” Virkelig stærk timing! 😉 Jeg skulle ellers lige til at invitere min søde nabo på kaffe og kage – men den blev hun så snydt for (undskyld, Malene! Din kage-detektor har åbenbart svigtet denne gang.)
Nå, men det særligt gode ved, at kagen kom med i byen var, at jeg nu kan sige, at den er “testet og godkendt af 2-årig”. Et af de bedste prædikater, man næsten kan sætte på en “helse-kage” uden mel, sukker osv. Ninas skønne Magnus på 2 år høvlede i hvert fald sit stykke kage uden videre kritik – skar kun lidt ansigt over de syrlige stikkelsbær 😉
Men hov, det er jo slet ikke sæson for stikkelsbær her i februar… Eller er det? Jeg tror, jeg har opdaget en ny sæson for bær. Nemlig fryserbær. I ved, de dér bær, man plukkede i sommers (eller fik sin svigermor til at plukke, hvis man er snotforkælet!), og som nu har ligget i fryseren så længe, at det begynder at blive kriminelt… Det kan være stikkelsbær (grønne eller røde), brombær, hindbær, jordbær, solbær – eller hvad man nu er stødt på ude i naturen. Hovedsagen er, at de snart skal bruges i stedet for at ligge og fylde i fryseren – og hvad med at bruge dem i en nem, rustik og superlækker galette?
En galette er sådan set bare en tærte, som ikke er bagt i en decideret tærteform, men i lidt mere “fri dressur”. Man lægger tærtedejen direkte på et stykke bagepapir og folder den sammen om fyldet. Resultatet er et rustikt look og en tyk tærtekant, som smager herligt. Med en ordentlig skefuld creme fraiche (den gode 38%!) har man en herlig mundfuld, der smager lidt af sol og sommer. Ikke dårligt her på kanten af vinteren.
Min stikkelsbær-galette skulle egentlig have været pyntet med mandelflager på siderne, inden den kom i ovnen. Men jeg havde dem ikke i huset og orkede ikke rende i Brugsen efter dem. Så dem må I tænke jer til – eller selv putte på, hvis I bager jeres egen galette! Og apropos nødder, så brugte jeg faktisk resterne af de 3 slags mandelmel, jeg viste billeder af i mandags, til kagen her (altså revet, hakket og købt). Det fungerede supergodt og gav en god tærtedej, som var nem at arbejde med og havde en skøn mandelsmag.
Stikkelsbær-galette
Tærtedej:
- 250 g mandelmel (læs evt. dette indlæg om forskellige slags)
- 2 spsk (ca. 10 g) arrowrootpulver (adlink til Viivaa.dk, hvor du kan læse om produktet og evt. købe det)
- 2 spsk Sukrin Gold (adlink)
- 50 g koldt smør i små tern
- 25 g kokosolie
- 1 nip salt
- 1 æg
- ½ tsk vaniljepulver
- Evt 1 dl mandelflager til siderne (det nåede jeg ikke)
Stikkelsbærfyld:
- 350 g stikkelsbær (eller andre bær)
- ½ spsk arrowrootpulver (adlink))
- 2 spsk kokossukker/Sukrin Gold
- ½ tsk vaniljepulver
Kom alle ingredienserne til bunden, undtagen æg og mandelflager, i en foodprocessor, og blend med den store kniv, til massen begynder at samle sig. Saml dejen med ægget. Form den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og lad dejen hvile i køleskabet i mindst 1 time.
Bland alle ingredienserne til fyldet i en skål. Stil til side. Hvis du bruger frosne bær, passer det perfekt med, at de kan nå at stå og tø lidt op på køkkenbordet, mens dejen trækker.
Find bageplade og bagepapir frem. Varm ovnen op til 200 grader.
Jeg lagde et silikonebageunderlag under mit bagepapir, så det lå fast på bordet og ikke gled rundt. Det kan anbefales. Vend dejen ud på bagepapiret, læg filmen oven på, og pres den lidt flad med hånden. Lad filmen blive liggende oven på dejen, og rul den ud til ca. 22 cm diameter og ½-1 cm tykkelse. Filmen hjælper til, at dejen ikke hænger fast i kagerullen.
Læg bærfyldet på midten af kagen (ja altså, fjern filmen først!), og sørg for, at der er omkring 5 cm til kanten. Fold kanterne op omkring fyldet – du kan evt. tage bagapapiret til til hjælp. Tjek, at dejen slutter tæt, og at der ikke er revner. Dem kan du evt. tætne ved at bruge fingerspidserne til at glatte dejen ud.
Nu kan du evt. pynte kanten med mandelflager og pensle den med vand eller sammenpisket æg – eller du kan bare sætte den i ovnen, som den er. Den skal have 45 minutter ved 180-200 grader. Jeg startede på 200 grader og skruede ned på 180 efter ca. ½ time.
Fyldet flyder lidt ud på bagepapiret, men det gør ikke så meget. Det meste bliver inde i kagen og smager skønt 🙂
Servér den færdige stikkelsbærgalette med creme fraiche eller vaniljeis til.
Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget klikke på links’ene 🙂 Jeg linker altid kun til produkter, som jeg selv kan stå inde for
0 comments on “Stikkelsbær-galette”Tilføj din