Stegt flæsk med persillesovs – findes der snart noget bedre? Hvornår har du sidst fået stegt flæsk? Det er alt for længe siden, ikke? Skulle der ikke lige sådan en omgang lækkerhed på menuen hjemme ved dig snart?
Det perfekte stykke stegt flæsk skal efter min mening være sprødt og knasende udenpå – sejt og saftigt indeni. Og lige tilpas salt!
Jeg opnår den gode konsistens ved at stege flæsket i ovnen. I opskriften nedenfor kan du se, præcis hvad jeg gør. Jeg kan ikke se nogen grund til at stå og svede over en pande og få håret og køkkenet fedtet ind i stegeos. Jeg har prøvet det selv, og jeg synes bestemt ikke, det gav et bedre resultat end ovnstegning.
Stegt flæsk med persillesovs er en tung ret. Men hvor tung den er, kommer meget an på tilbehøret. For mig skal stegt flæsk helt klart have et modspil fra en grov og frisk kålsalat med masser af fibre og masser af syre. Den syrlige hvidkålssalat er et fantastisk bud – men en gang friskhakket grønkål vendt med en sennepsvinaigrette, æbletern og ristede hasselnødder er også virkelig godt.
“Må du gerne lægge det på bloggen, når der er kartofler til?” spurgte Andreas helt ærbødigt, da jeg vimsede rundt om middagsbordet og tog billeder. Tja, nok er dette en lchf-blog. Og nok gør jeg i hverdagen meget ud af at finde alternativer til kartofler, ris og pasta. Men til nogle retter hører en god, kogt kartoffel nu hjemme. Og stegt flæsk med persillesovs er en af dem. Det afgørende for mig er, at kartoflerne ikke er det eneste tilbehør. Der må gerne også være letkogt blomkål og som sagt en god, grov salat til. De 2 kartofler, jeg så dænger til med persillesovs, vælter nok ikke læsset for nogen.
Sovsen er også en god, klassisk opbagt sovs. Man kan sagtens lave en lchf-sovs uden hvedemel, hvor man fx bruger friskost som jævning. Det er okay – men kommer altså ikke op på siden af en sovs lavet på smørbolle, synes jeg. Og den ene skefuld hvedemel er igen nok heller ikke verdens undergang.
Jeg bruger min egen hjemmekogte hønsebouillon (kogt på kyllingeskrog) som base både for denne sovs, men også for andre sovse (fx til forloren hare, culottesteg mm.). Den giver både masser af kraft og smag, men – endnu bedre – også masser af næring og fylde til sovsen. Og selvom den er kogt på høns, kan den sagtens twistes over til at passe til svinekød. Her tilsætter jeg 1-2 spsk af det afdryppede fedt fra flæsket, og så har jeg en sovs, som smager skønt, men som man ikke får sure opstød af.
Stegt flæsk med persillesovs
Stegt flæsk:
- Flæsk
- Salt, peber og evt. timian
Vend flæskeskiverne med rigeligt salt og peber, og drys evt. med lidt timian. Fordel dem på en bagerist over en bradepande. Det gør ikke så meget, at de ligger lidt tæt. De svinder ind under stegningen.
Sæt dem ind på 225 grader varmluft, og giv dem 25 minutter på den ene side. Vend skiverne, og giv dem 20 minutter på den anden side. Drej evt. bradepanden – din ovn varmer med stor sandsynlighed lidt ujævnt.
Vend skiverne igen efter 20 minutter, og giv dem 5-10 minutter mere. Nu er de fleste skiver stegt flæsk sikkert færdigstegte – men de sidste skal måske lige vendes igen og have 5 minutter mere.
Husk, at det ikke er bacon, du steger, men flæsk. Det skal ikke være sprødt og knasende som bacon. Kødet skal stadig have noget bid og lidt “sejhed”.
Husk også, at der er forskel på ovne. Så hold godt øje undervejs, hvis det er første gang, du laver stegt flæsk i din ovn.
Persillesovs:
- Ca. 20 g smør
- 1 lille spsk mel
- 2 dl hønsebouillon – meget gerne hjemmelavet eller en god købe-én af slagsen
- 2-3 dl kartoffelvand
- Salt, peber
- 1-2 spsk stegefedt fra flæsket
- 1 stort bundt kruspersille
Start med at skylle persillen i god tid. Dup den grundigt af med køkkenrulle, og lad den ligge på køkkenbordet, så så meget vand som muligt kan fordampe. Hvis der hænger en masse væde ved din persille, vil persillesovsen blive alt for tynd.
Smelt smørret ved svag varme, pisk melet i, og tilsæt hønsebouillon. Pisk igennem, tilsæt kartoffelvand, og lad det varme igennem. Justér evt. konsistensen med mere kartoffelvand, hvis sovsen er for tyk.
Smag til med salt og peber. Tilsæt 1-2 spsk stegefedt fra flæsket, så sovsen kommer til at smage lidt af “svin”.
Fjern stilkene fra persillen, hak den grundigt, og rør den i sovsen lige inden servering.
Tilbehør til stegt flæsk med persillesovs:
- Kogte kartofler og/eller kogt blomkål.
- En grov salat: fx grønkål med æble, hasselnødder og sennepsvinaigrette eller denne syrlige hvidkålssalat
0 comments on “Stegt flæsk med persillesovs”Tilføj din