Smørstegte grøntsager

Smørstegte grøntsager

Smørstegte grøntsager


Et af mine mest populære indlæg her på bloggen er Vores favorit alternativer til ris, pasta og kartofler. De her smørstegte grøntsager er endnu et alternativ, hvis du har mere lyst til at fylde din tallerken med grøntsager end med stivelse og rene kulhydrater. De kan også sagtens gå som supplement til kartofer, ris eller pasta.

Der har simpelthen kørt så megen debat i medierne omkring udeladelse af kulhydrat og højt indtag af fedt her den sidste uges tid, at jeg er blevet helt træt. Jeg hører rigtig meget lobbyismen bag et landbrugsland råbe frustreret, at korn er sundt, mens de prøver at male et billede af folk, der ikke har lyst til at spise korn, kartofler osv. som nogle hysteriske excentrikere, der bringer folkesundheden i fare med deres seneste kostmæssige modeflip – lchf, paleo, rawfood osv.  I må gerne kalde mig forudindtaget og konspirationsteoretisk – det var bare lige min mening, som jeg havde brug for at give luft.

Det kan også sagtens være, at korn er sundt. Det tror jeg faktisk dybest set, at det nok er, og jeg har også skrevet lidt om det før her på bloggen. Jeg må bare konstatere, at min hverdag fungerer bedre uden kornprodukter. Og at jeg generelt er sund og rask og får masser af kostfibre og vitaminer uden. Jeg har lige fået tjekket blodværdier ved min læge for nylig, og alt var fint (ja, bortset lige fra, at jeg på daværende tidspunkt havde lungebetændelse! 😉 )

I min verden må folk i hvert fald spise lige det, de helst vil, det, de selv føler, de kan stå inde for, og det der føles godt. Bare de lader mig gøre det samme.

Så vil jeg nemlig fx gerne spise de her smørstegte grøntsager til et godt stykke kød. En opskrift kan man nærmest ikke kalde det – mere en idé eller lidt inspiration. 2 ting er det i hvert fald: lækkert og nemt! Hvilke grøntsager, du vælger, er helt op til dig. Hovedsagen er, at du får nogle svampe (fx champignoner), lidt løg og hvidløg og gerne noget peberfrugt med til at give umamismag og fylde til retten. Og at du så vælger nogle gode, grove grøntsager til at stå for kostfibrene og den langvarige mæthed: broccoli og bønner fungerer fx rigtig godt. Squash og cherrytomater er også superækkert, omend knapt så fiberrigt. Eller måske aubergine! Eller frisk spinat. Sammensæt gerne dine grøntsager, så du også får et flot farvespil: grøn broccoli, gul peber (eller måske gul squash), rød peber eller røde cherrytomater. Vi spiser næsten ligeså meget med øjnene som med munden 🙂

Smørstegte grøntsager


Smørstegte grøntsager

(jeg brugte til 2 personer – vejledende mængder:)

  • ½ bakke champignoner
  • 1 rødløg
  • 1-2 fed hvidløg
  • ½ rød og ½ gul snackpeber
  • ½ broccoli, inkl. stok
  • Ca. 100 g frosne grønne bønner
  • Olivenolie og smør til stegning
  • Krydderier: salt, hvidløgspeber
  • Evt. lidt tamari eller rød balsamico

Gør grøntsagerne i stand. Skær champignoner i kvarte, løg i både, peberfrugt i strimler, hak hvidløget, del broccolibuketterne, og snit broccolistokken i grove “mønter”. Hæld de frosne bønner op i en skål, og lad dem stå og tø lidt op, mens du arbejder.

Steg først champignonerne på en hed, tør pande. Det er vigtigt, at panden er både meget varm og helt uden fedtstof – ellers begynder champignonerne at afgive væde og kommer til at koge i stedet for at stege.

Når champignonerne har fået “lukket overfladen”, tilsættes fedtstof, hvidløg, løg og peberfrugt. Steg, til løgene er klare bløde, og tilsæt herefter broccoli og bønner samt krydderier. Bruger du cherrytomater eller squash, er det også nu, de skal i. Steg, til grøntsagerne har den konsistens, du godt kan lide. Giv evt. retten et skvæt tamari eller rød balsamico for et ekstra pift til smagen.

Tip: hvis du bruger aubergine, så rist den gerne i olie på en seperat pande, og tilsæt den kort til inden servering. Så er den mest lækker.

0 kommentarer til “Smørstegte grøntsagerTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *