Semidried tomater

Semi-dried tomater

Semidried tomater


Jeg er vild med semi-dried tomater! Altså dem, der ikke er sådan helt indtørrede, som nogle af de mange forskellige slags soltørrede tomater, man kan købe – men som stadig er bløde og smager mildt og dejligt.

Jeg synes bare, det er rigtig irriterende, at det er så svært at få semi-dried tomater i en ordentlig olie. De ligger allesammen og sopper rundt i en ussel solsikke- eller vindruekerneolie, og det gider jeg helt ærligt ikke hælde indenbords. En god olivenolie, eller til nøds en rapsolie, tak!

Jeg kunne selvfølgelig gå efter at købe dem, der bare er i en vakuumpakket pose. Men jeg kan rigtig godt lide at bruge olien fra de semi-dried tomater til salatdressing og andre gode ting.

Hvad gør man så? Man laver da bare sine semi-dried tomater selv! Og det er nærmest uhyggeligt nemt. Jeg har afholdt mig fra at gøre det i mit gamle køkken, hvor ovnen var lidt ustabil. Men med min nye, gode Ikea-ovn turde jeg godt. Det handler bare om at skære tomater over, krydre dem, dryppe dem med lidt olivenolie og så sætte dem i ovnen på svag varme og lade dem stå og tørre i mange timer – fx natten over.  Herefter kan man komme dem i et glas og overhælde med den olie, man selv vælger – og så står de ellers dér i køkkenet og er klar til at blive brugt fx til en god bønnesalat, en lchf-pizza (de er fantastiske oven på capriciosaen her!), en sammenkogt ret – eller de 1000 andre ting, man kan bruge semi-dried tomater til!

Semidried tomater

Temperatur og tørretid afhænger af hinanden. Tørrer du i kort tid, fx 4-5 timer, skal temperaturen måske være omkring 100 grader. Er du, som jeg, oppe på 8 timer, skal den ned på 70-80 stykker. Jeg gav mine tomater 8 timer på 70 grader. Det var måske lige i underkanten – de er stadig meget bløde og saftigt, hvilket egentlig er lækkert nok. Men næste gang fyrer jeg den nok lige op på 80 grader eller giver dem en time mere. Jeg satte tomaterne i ovnen, inden jeg gik i seng – og så faldt vi ellers i søvn til duften af hvidløg, oregano og tomat 😉 Morgenen efter var tomaterne forvandlet til semi-dried tomater, der var lige til at putte i glas og overhælde med den lækreste olivenolie.

Semidried tomater

Effektiv arbejdstid: max. 10 minutter. Mindsket madspild: 100 % (tomaterne var nemlig lige på nippet til at ryge ud, fordi de var for gamle). Var det måske ikke et meget hyggeligt lille vinterferieprojekt?

Semidried tomater

Semidried tomater


 

Semi-dried tomater

  • 1 bakke tomater – eller så mange, du lige har
  • Salt og peber
  • 1-2 fed hvidløg
  • Friske eller tørrede krydderurter, fx timian og oregano
  • Olivenolie

Skær tomaterne over. Fordel på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med rigeligt salt, peber og krydderi.

Snit hvidløget fint i tynde skiver, og fordel over tomaterne. Dryp med olivenolie.

Sæt bagepladen i ovnen på 80 grader, traditionel varme, og giv dem 8 timer. Det passer lige med natten over hjemme hos os.

Alternativt kan du prøve at give dem 100 grader i 4-5 timer.

De færdige semi-dried tomater fordeles i skoldede glas, overhældes med olivenolie, evt. med lille ekstra drys salt. Og så er de ellers klar til brug.

Husk at gemme olivenolien, når tomaterne er spist op. Den er fantastisk til salatdressinger, marinader og andre ting.

0 comments on “Semi-dried tomaterTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: