Salat med fennikel og masser af knas

Salat med fennikel og masser af knas

Salat med fennikel og masser af knas


Jeg elsker at lege med salater. Herhjemme er der salat på bordet næsten hver dag. Nogle dage kører jeg bare den helt enkle klassiker med kål, æble, pinjekerner og dressing. Andre dage kræver mine smagsløg lidt mere udfordring og variation. Denne her fine,  friske og forårsagtige salat med fennikel og masser af knas her blev til på sådan en dag. Den er dejlig forårsagtig og frisk at se på, og så kunne den laves på få sekunder med basisting fra kolonialskufferne og de ting, jeg lige fandt i køleskabet.

Jeg er simpelthen så vild med at bruge fennikel i salat. Det giver en helt karakteristisk skarp og aromatisk smag, som virkelig klæder kål godt. Sennepsfrø er en anden virkelig undervurderet salatingrediens. De fås som regel hos grønthandlere og også i nogle større supermarkeder. Ristet på en pande sammen med pinjekerner, blå birkes og græskarkerner giver de en fantastisk krydret smag og et dejligt knas til en salat.

Tørrede tranebær er rigtig gode at have i kolonialskuffen, hvis din salat trænger til et sødt pift, og du ikke lige har noget frisk frugt i huset. De har et mere fornuftigt GI, en flottere farve og en mere nuanceret smag end rosiner.

Jeg har næsten altid en flaske stående med færdigblandet dressing på 2 dele citronolie, 1 del lys balsamico + lidt honning. Et par skefulde af den gør sig godt i næsten alle salater. Hvis man så også, som jeg, “foodprepper” 1 gang eller 2 om ugen og snitter et helt spidskål/et helt fennikel ad gangen, som opbevares på køl i en lukket pose, ja så er der altså virkelig ikke langt til at få fyldt salatskålen på en helt almindelig mandag. 🙂

Salat med fennikel og masser af knas


Salat med fennikel og masser af knas

  • 1 par håndfulde fintsnittet rød spidskål
  • 1 par håndfulde fintsnittet fennikel
  • Evt. 1 par håndfulde fintsnittet grønkål (kan erstattes af ekstra spidskål)
  • 1 håndfuld tørrede tranebær
  • Knas bestående af: 2 spsk pinjekerner, 1 spsk sennepsfrø, 1 tsk blå birkes og 1 spsk græskarkerner
  • Dressing bestående af: citronolie, lys balsamico og honning
  • Salt og peber

Kål og fennikel snittes fint på et mandolinjern eller med en meget skarp kniv. Kram kålen lidt med hænderne – så tager den bedre mod dressingen.

Rør dressingen sammen, og vend den i salaten sammen med tranebærrene, som hakkes let først. Giv salaten godt med salt og peber.

Rist pinjekernerne på en tør pande. Når de begynder at tage farve, tilsættes sennepsfrø, birkes og græskarkerner. Når det begynder at poppe, hældes hele herligheden ned i salaten. Det må gerne knitre og syde lidt.

Servér fx til en oksekød, kylling eller andet stegt kød.

0 kommentarer til “Salat med fennikel og masser af knasTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *