Salade Nicoise

Salade Nicoise


Salade Nicoise er en fantastisk måltidssalat med masser af smag og mæthed i en let, sommerlig og indbydende indpakning. Skøn aftensmad på en solrig forårsdag!

Det dér med at få lavet god mad og få blogget om det har knebet lidt de sidste par uger. Der har bare været fuldt program på. Først fik vi skiftet faldstammer i opgangen. Så gik vi i gang med at slibe dørkarme og paneler ned i gangen – nu der alligevel var dækket til med plast flere steder. Der var også lige et gammelt skab i køkkenet, som skulle have en tur med sandpapir og maling. Og lige om lidt skal der laves el-arbejde lejligheden og efterfølgende males i entréen. Sideløbende har der været supertravlt på arbejde. Og gang i konfirmationerne og andre festligheder i familierne.

Og så har der jo indimellem været nogle solskinsdage, hvor det eneste rigtige bare var at befinde sig udendørs og labbe de dyrebare solskinsstråler i sig.

salade nicoise

 

Den dejlige salade nicoise her blev også til på en solskinsdag, hvor der skulle en sommerlig aftensmad på bordet. Nicoise betyder jo sådan set bare, at salaten oprindeligt er fra Nice. Og “salade”… Ja, det vil jeg lade være op til dig at gætte 😉

Egentlig skulle der en såkaldt cedille under c’et så det blev et ç: Salade Niçoise. Men helt ærligt – det magter jeg altså ikke at sidde og rode med på tastatuet i hele indlæggget. Lover I, at I ikke sladrer til min gamle fransklærer, Hubert, fra Sydfrankrig? Godt, så skal jeg nok love at komme videre fra fransklektionen! 😉

Salade Nicoise

Salade nicoise er en rustik salat med masser af fyldige grøntsager og andre elementer, der mætter godt. Det er en måltidssalat – altså ikke en salat, du serverer ved siden af en bøf, men en salat, der er et måltid i sig selv.

Den helt stramme udgave af salade nicoise indeholder tomater, oliven, hårdkogte æg, ansjoser – men efterhånden som flere har eksperimenteret med salaten, er der kommet flere elementer til: kogte kartofler, grønne bønner og tun er noget af det, jeg forbinder med en salade nicoise. I denne her udgave er der også kommet avocado og falafler i. Simpelthen fordi jeg havde det, og fordi jeg tænkte, det ville være godt. Selvom det er lidt uortodokst med falafler i en salade nicoise – det indrømmer jeg!

Salade Nicoise

Falafler er sådan en genial ting, hvis man gerne vil strække kødet lidt længere, synes jeg. Frisk tun koster jo en halv million! Så hvis jeg kan nøjes med at købe 1 tunbøf i stedet for 2 og så supplere op med falafler, er det helt genialt for mig. Jeg havde nogle dejlige frosne falafler i fryseren, som Urtekram har været så venlige at sende mig. De smager virkelig godt og skal bare varmes i ovnen eller på en pande. Det er da nemt!

Hvis du ikke gider falafler, dropper du dem bare. Brug i så fald evt. lidt ekstra tun. Og hvis du er for nærig til at købe frisk tun, så klarer du den også fint med en dåse tun. Og hey, hvis du er til oliven, så skal de selvfølgelig også med! Jeg var løbet tør – eller havde min salat nicoise også fået et ordentligt skud oliven!

Salade Nicoise


Salade Nicoise

2 pers.

 • Nogle gode håndfulde blandet grøn salat (Jeg brugte den pose færdigskyllede salat, der hedder “French Mix”)
 • Ca. 8-10 små kartofler
 • 2 æg
 • 1 tunsteak
 • 10-12 falafler (jeg brugte frosne falafler fra Urtekram)
 • Et par håndfulde grønne bønner (gerne fra frost)
 • 1 tomat
 • ½ avocado
 • Lidt frisk agurk
 • 1 forårsløg
 • (Du kan også med fordel tilsætte oliven, hvis du har, og hvis du kan lide det)

Dressing:

 • 3 spsk god olivenolie
 • 2 spsk rød balsamico
 • 1 lille fed hvidløg
 • Lidt friske, hakkede krydderurter – fx persille, oregano og purløg (kan til nøds erstattes af 1 tsk tørret oregano)
 • Salt og peber

Kog kartoflerne i ca. 18 minutter (eller til de er møre) i letsaltet vand. Skær dem over, og lad dem køle ned.

Kog æggene i 8-9 minutter (jeg kan godt lide dem smilende). Køl dem ned, og pil dem.

Varm falaflerne efter anvisning på pakken.

Blanchér bønnerne i max. 1 minut i letsaltet vand. Overhæld dem med iskoldt vand, så de stadig bevarer lidt knas.

Snit de andre grøntsager, som du finder det passende.

Rør dressingen sammen.

Krydr tunbøffen med salt og peber, og steg på en hed pande i lidt olie præcis 1 minut på hver side – så den får stegeskorpe, men er lyserød indeni.

Nu skal salaten samles: Find et stort fad, og spred salatbladene ud sammen med de andre rå grøntsager. Læg bønner og kartofler ovenpå. Skær tunsteaken i skiver på tværs. Skær æggene i kvarte. Læg tun og æg øverst, dryp med masser af dressing. Sæt gerne falaflerne på spyd – det ser mere festligt ud. Ellers bare læg dem på fadet. Drys med salt og peber, servér – og nyd din salade nicoise!

Salade Nicoise

0 comments on “Salade NicoiseTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: