Øj øj øj, denne her kage… Den er go’! Som i virkelig, virkelig go’! Svampet og saftig og proppet med syrlige rabarber og hindbær, som får modspil af af hvid chokolade og marcipan. Og riiigeligt smør. Det er længe siden, jeg har ramt så meget plet med en opskrift.
Hvis du skal bage én kage i denne her måned, så lad det være denne her. You won’t be sorry 🙂
Rabarberkagen er et eksempel på den nye linje, jeg kører i fht. kager her på bloggen og i livet i øvrigt. Der er plads til lidt hvedemel og lidt sukker – men helst i små mængder og helst holdt i skak af lidt sundere sager. Man kunne kalde det en lidt “sundhedsficeret” kage.
Jeg har bagt mange udmærkede lchf-kager i årenes løb. Nogle er blevet rigtig gode – så gode, at der ikke var nogen kvalitetsforsksel i fht. “the real deal”. Andre er blevet sådan okay-agtige – men ikke helt så gode som kager bagt med mel og sukker. Jeg er nu efterhånden nået dertil, hvor jeg tænker: En kage bliver jo aldrig sund. Det er ikke noget, der skal på bordet hver dag. Derfor må kager gerne skeje ud med lidt hurtige kulhydrater.
Men jeg kan stadig godt lide en kage, som man skal tygge lidt på, og som ikke efterlader kroppen i total insulin-chok og et stort hul i maven. Derfor holder jeg igen med sukkeret og bruger stadig sukrin, som jeg synes, fungerer helt tilfredsstillende. Jeg supplerer hvedemelet med mandelmel og kokosfiber + lidt havregryn malet til mel. Hvilket faktisk kun gør konsistensen mere saftig og smagen bedre. Win-win! Jeg bruger også sukkerfri marcipan. Til gengæld bliver der plads til almindelig hvid chokolade, og rabarberne må også have lidt hvidt sukker under bagningen. Ellers kommer de til at hvine mod tænderne.
Det hele lander i en ret fin balance, synes jeg. Og resultatet er en kage, der tilfredsstiller både gane og mave – og som på ingen måde smager “sundt”.
Saftig rabarberkage med hvid chokolade, hindbær og marcipan
(Til 8 pers.)
Rabarberne:
- 5 stilke rabarber (ca. 400 g, renset vægt)
- 1 tsk vanilje
- ½ dl sukker
Det tørre:
- 100 g hvedemel
- 20 g kokosfiber
- 20 g almindeligt mandelmel
- 50 g havremel (havregryn blendet til fint mel)
- 1 lille spsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 1 tsk vanilje
- 1 nip salt
Det “våde”:
- 200 g smør
- 200 g Sukrin Gold
- 4 æg
- 1 dl sødmælk
Fyld og topping (udover rabarberne):
- 50 g hvid chokolade, hakket
- 25 g (sukkerfri) marcipan skåret i små tern
- 2 dl frosne hindbær
- 1 håndfuld mandelflager
- Kokosolie eller smør til at smøre formen med
Start med at gøre rabarberne klar: Rens dem, skær dem i mundrette bidder, vend dem med sukker og vanilje, og bred dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag på 200 grader varmluft i 10-15 minutter. Lad dem køle af.
Bland alle de tørre ingredienser til dejen sammen i en skål.
Find en røremaskine (eller til nøds en håndmixer) frem, og pisk Sukrin Gold luftigt med blødt smør i tern. Tilsæt æggene ét efter ét. Tilsæt sødmælk og pisk godt sammen. Tilsæt de tørre ingredienser, og rør sammen.
Vend nu fyldet i dejen: hvid chokolade, hindbær, marcipan og selvfølgelig rabarberne. Det gør ikke noget, hvis der hænger noget væde ved rabarberne.
Smør en randform med smør/kokosolie. Drys godt med mandelflager på bunden, og hæld dejen i.
(TIP: Min randform er en springform med randindsats. Den er teflonbelagt, hvilket gør den ret nem at arbejde med. Det er en god idé at lægge et stykke bagepapir i bunden af springformen – også selvom man har randindsatsen i.)
Bag din rabarberkage på 180 grader (traditionel varme) i 1 time. Lad den køle af og “sætte sig” mindst ½ time inden du lirker den forsigtigt (!) ud på et fladt fad. Måske går toppen lidt i stykker. Det gør ikke så meget. Drys med flormelis eller Sukrin Melis og masser af mandelflager, og servér din smukke, saftige rabarberkage for sultne dessert- eller kaffegæster.
Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg bruger på bloggen her. Læs om annoncering på Fru Kofoeds Køkken her.
Kan man erstatte Sukrin Gold med rørsukker eller lignende? Og i givet fald – hvilken mængde?
Det kan du helt sikkert godt! Jeg har ikke selv prøvet, så jeg ved ikke, hvilken mængde 🙂
Vh Louise
Tak:-)