Verdens bedste Nina skrev forleden på bloggens facebook, at hun havde voldsom trang til romkugler, og hun udfordrede mig til at komme med en LCHF-venlig udgave. Jeg har allerede en opskrift på romkugler på bloggen, men den bygger på kagerester – og jeg fornemmede, at vi måske var ude i en så akut trang, at der ikke var tid til først at bage kage!
Derfor måtte jeg en tur i køkkenet og kreere en opskrift på romkugler uden kagerester. Det slog mig, at man måtte kunne tage udgangspunkt i nogle dadelkugler og kombinere dem med min gamle opskrift på romkugler. Det gik faktisk forbavsende godt. Og som bonus lykkedes det mig at bruge friske (frosne) bær i stedet for syltetøj, hvilket også betød, at jeg kunne skære lidt ned på mængden af dadler. Samlet set givet det et lidt mere tilforladeligt GI for mine romkugler og en tydelig bærsmag, som klæder den tunge chokolade rigtig godt.
Så værsgo’ Nina – (nogenlunde) lchf-venlige romkugler uden kagerester! Vi andre glæder os bare over, at der endnu engang blev en anledning til at “bage” fredagskage 🙂
Romkugler uden kagerester
- 175 g frosne brombær/hindbær
- 1-2 spsk citronsaft
- 1 spsk Sukrin Gold
- 1 nip vaniljepulver
- 50 g nødder (jeg har brugt en blanding af mandler og paranødder)
- 75 g dadler (vægt uden sten)
- 2 spsk chiafrø
- 2 spsk groft kokosmel
- 2 tsk HUSK
- 1 nip vaniljepulver
- 1 nip salt
- 1 spsk kakaopulver (gerne raw)
- 100 g mørk chokolade, 70%
- ½ dl fløde
- 1 spsk pulverkaffe
- 1 spsk kokosolie
- 2-3 spsk mørk rom (eller en lidt mindre mængde romessens)
Pynt: Krymmel, kokosmel, frysetørrede bær – eller hvad du ellers kan finde på!
Kom bær, citronsaft, Sukrin Gold og lidt vaniljepulver i en gryde, og giv det et opkog. Lad det simre et par minutter. Si væden fra bærrene (gem den evt. til noget andet – den smager dejligt!).
Kom nødder i en foodprocessor, og blend dem til mellemfint mel. Tilsæt dadler, chiafrø, kokosmel, HUSK, vaniljepulver og salt.
Smelt chokoladen i et vandbad. Tilsæt fløde, pulverkaffe og kokosolie til den varme chokolade, og lad det hele blive godt opløst og rørt sammen.
Hæld chokolademassen over i foodprocessoren sammen med bær og mørk rom. Så er det bare at blende hele herligheden til en ensartet masse.
Juster evt. smagen med lidt honning eller sødemiddel, hvis den mangler sødme, og tilsæt lidt ekstra HUSK, hvis massen er meget flydende. Det kan dog godt anbefale at sætte romkugle-massen på køl nogle timer, før du justerer – så får både konsistens og smag lov til at “sætte sig”, og du kan bedre vurdere, hvad der mangler. Under alle omstændigheder skal massen på køl, inden du kan trille romkugler af den. Du skal ikke være nervøs, hvis romkuglemassen ikke er helt fast, når du sætter den på køl – HUSK og chiafrøene skal lige have lidt tid til at suge væde til sig og gøre massen fast. Så bare hav lidt tålmodighed.
Når romkuglemassen er kølet helt ned og har sat sig, skal der bare trilles romkugler, som vendes i krymmel, kokosmel el.lign. Opbevar på køl.
0 comments on “Romkugler uden kagerester”Tilføj din