Så er der lige præcis 1 uge, til vi allesammen sidder og guffer dejlig and, flæskesteg, eller hvad vi nu spiser juleaften 🙂 Er I klar? Som jeg fortalte i mandags, har jeg en mission for julemaden: nemlig at få flere grøntsager på julebordet. For jeg er altså ikke god til at spise mig mæt i kød og kartofler… Da Madbloggerudfordringen5 lød på udfordringen “Nordisk jul”, gik jeg derfor i tænkeboks over, hvad der kunne være et lækkert grøntsagstilbehør til traditionel dansk julemad med mad and, flæskesteg, sovs osv.
De vaniljeglaserede persillerødder fra i mandags, som er mit første bud på den udfordring, kan enten spises for sig selv som erstatning for/supplement til de brunede kartofler – eller de kan kommes i denne dejlige, fyldige, friske og lidt anderledes rødkålssalat. Den indeholder alt det, som en god salat gerne må for mig: fylde og blødhed fra persillerødderne, friskhed og sødme fra appelsin, skarphed fra persillen og så et lidt overraskende, salt knas fra knuste flæskesvær, som går rent ind hos mig.
Salaten passer supergodt til flæskesteg og and. Hvis du savner tips til flæskesteg med sprød svær og uden tårer, så kig her. Du kan også tjekke min opskrift fra sidste år ud på julet rødkålssalat med hvid gløggdressing, frugt pecannødder og edamamebønner. Den er bestemt heller ikke helt tovlig! 🙂
Rødkålssalat med vaniljeglaseret persillerod, appelsin, flæskesvær og persille (til 6-8 pers.)
- Ca. 600-700 g rødkål (eller rød spidskål, som jeg har brugt her)
- 1 portion vaniljeglaserede persillerødder (afkølet)
- 1 stor appelsin
- 75 g flæskesvær (jeg brugte 1 pose af de dér Øffere fra Netto)
- 1 håndfuld bredbladet persille
Dressing:
- ½ dl olivenolie
- 1/4 dl granatæblebalsamico (eller almindelig, rød balsamico)
- 1 tsk honning
- Salt og peber
Et godt tip: Start med at lægge persillen i en skål med iskoldt vand, og sæt den i køleskabet, så den kan blive fin og sprød. Den er tit lidt slatten, når man køber den i supermarkedet.
Snit rødkålen helt fint, gerne på et mandolinjern, og fordel den i et fladt fad.
Skræl appelsinen, del den i både, som skæres i mindre stykker, og fordel den over rødkålen sammen med de vaniljeglaserede persillerødder.
Pil persillebladene af stilkene, og drys dem over salaten.
Rør dressingen sammen, og fordel den over salaten.
Til sidst knuser du flæskesværene eller brækker dem i mindre stykker, som drysses over salaten lige inden servering.
Jeg planlægger at lave den her salat til maden nytårsaften, og jeg glæder mig allerede 🙂
Sejt Annemette! Jeg håber, det bliver godt 🙂