Rødkål top 10

Rødkål Top 10

Rødkål top 10Efter sidste uges hyldest til hvidkålen, følte jeg lidt, at jeg havde svigtet en kær ven – nemlig rødkål. Rødkål er tæt på at være min favoritkål (i tæt løb med grønkål!) pga. sin smukke farve og let bitre smag. Hvor jeg kan have lidt svært ved at få bugt med et helt hvidkål, forsvinder rødkålen altid nærmest af sig selv fra mit køleskab. Jeg laver laver rødkålssalater på 117 måder, putter snittet rødkål i grøn salat, bruger det i wok – og hvis der endelig skulle være en sørgelig rest, kan den altid laves til syltet rødkål.

Kål er generelt blevet en lidt overset grøntsag i mange danske køkkener – og det er virkelig en skam! Når kål er en af de ældste grøntsager i Danmark, og når den trives så godt i vores klima – så betyder det nok, at vi har brug for at spise den! Det er lidt sjovt at pløje igennem DTUs fødevaredatabase og læse om de forskellige kåls ernæringsværdier. Det er næsten, som om naturen gennem hele den kolde efterårs- og vintersæson står klar med flere og flere C-vitaminer til at holde vores immunforsvar oppe og kraftigere og kraftigere farver til at holde vores humør oppe.

Først kommer spidskålen i løbet af juni. Den har et meget højt indhold af C-vitamin (66mg/100g) og en lidt bleggrøn farve. Så kommer hvidkålen i løbet af august med en stadig lidt fesen farve og nogenlunde pænt indhold af C-vitamin (45,8mg/100g). Vi har trods alt haft en hel sommer til at fylde vitamindepoterne op og nyde solen, så vi klarer den nok. Så i september, når sommeren er gået på hæld, begynder rødkålen for alvor at komme med fuld knald på farven og 60mg C-vitamin. Nogenlunde samtidig kommer rosenkålen med grønne farver og fjollede former og 101mg C-vitamin. Når vinteren sætter ind, og immunforsvar og humør presses allerhårdest, kommer grønkålen til hjælp med 169mg C-vitamin, kraftig grøn farve, markant smag og 6,2 g kostfibre pr. 100 g til de sultne maver. Det er da nærmest poetisk smukt!

Her kommer min Top 10 over ting, der klæder rødkål godt – og så kommer der opfølgninger senere på sæsonen, når først rosenkål og senere grønkål for alvor rammer butikkerne (jeg ved godt, at man kan få rosenkål allerede nu, men det skal være, når de er allerbedst!).

Rødkål top 10:

1: Granatæble
1 granatæble, en portion fintsnittet rødkål og 1 spsk olie, så har man faktisk en skøn og meget nem rødkålssalat. Bank kernerne ud af granatæblet, og pres saften ud over rødkålen sammen med 1 spsk olie, fx rapsolie. Drys evt. med lidt hakkede nødder eller kerner.

2: Nødder og kerner
Jeg synes, at hasselnødder med deres bitre smag klæder rødkål helt vildt godt. Græskarnerner er også blandt favoritterne – især hvis de lige bliver ristet på en pande med lidt salt og evt. olie. Det giver også et smukt farvespil i salaten.

3: Mormordressing
Mormordressing klæder rødkål helt vildt godt – og får som bonus en smuk, lyserød farve, når den kommer på. Fløde, citron, lys eddike, sukker, salt og peber. Mmm…

4: Hytteost, peberfrugt og avocado
Samme princip som “Hvidkål dag 3” på hvidkålsposten, bare med rødkål i stedet for hvidkål. Smager faktisk bedst med rødkål.

5: Æble, appelsin, pære og tørrede frugter
Rødkål elsker lidt sødt/syrligt modspil, så bare giv den gas med, hvad du har i køkkenet af frisk og tørret frugt.

6: Grøn salat
Grøn salat bliver bare så meget mere interessant at se og tygge på, når der kommer noget frisk rødkål i. Jeg bruger også gerne rødkål, hvis vi fx spiser taco. Så får man hevet fiberindholdet og mætningsfaktoren lidt op i fht. alle de vandholdige, lette grøntsager som salat, tomat og agurk.

7: Wok
Samme princip som Dag 1 i hvidkålsposten, bare med rødkål. Fungerer helt vildt godt til and.

8: Asiatisk dresing
Rødkål smager også supergodt som tilbehør til wokmad, fintsnittet og med denne asiatisk inspirerede dressing:

  • 1 spsk ristet sesamolie
  • 2 spsk sojasauce
  • 2 tsk fiskesauce
  • Saften af ½ lime
  • 2 tsk flydende honning
  • 2 tsk finthakket rød chilipeber
  • 2 tsk finthakket frisk ingefær
  • 2 spsk sesamfrø

9: Under andestegen
Min søster har sommetider lavet noget helt genialt, når hun har stegt andesteg. Det er noget med at smide snittet rødkål i bunden af bradepanden sammen med appelsiner og vistnok rødløg og så lade det stå og stege med. Det skal siges, at vi her taler om en andebryststeg, som ikke skal have helt så lang tid (og ikke drypper helt så meget fedt) som en hel and.

Update: Opskriften findes på Arlas hjemmeside: http://www.arla.dk/opskrifter/Andebryst-med-ovnstegt-rodkal/

10: Syltet
Vi er selvfølgelig nødt til lige at runde den syltede rødkål. Glem alt om Beauvais – hjemmesyltet rødkål er en helt anden oplevelse, og det er på ingen måde uoverkommeligt at lave. Der er jo ingen, der forlanger, at man skal hive den helt store suppegryde frem og lave 20 kg syltet rødkål til hele vinteren. Man kan bare lave en lille portion og så putte lige præcis de krydderier i, som man selv har lyst til, enten det skal være eksperimenterende med stjerneanis, kardemomme og sjove eddiker eller klassisk med solbærsaft, lagereddike salt og peber.

4 comments on “Rødkål Top 10Tilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: