Rabarbertrifli med lakrids og kokos

Rabarbertrifli med kokos og lakrids

Rabarbertrifli med lakrids og kokosRabarber og lakrids er en himmelsk kombination! Faktisk er lakrids bare rigtig godt sammen med syrlig frugt – min æble-lakridsis er stadig en af mine favoritopskrifter. Der er noget ved syren i æbler, rabarber, blommer og anden frugt med højt syreindhold, som bare kalder nogle fantastiske smagsnuancer frem i lakridsen på en helt anden måde end fx chokolade, fløde osv. Jeg har her kombineret syrlige rabarber med salt lakrids i denne rabarbertrifli, som bindes sammen af en kokosflødecreme. og en crumble med kokos.

Jeg har faktisk været lidt i tvivl, om opskriften skulle på bloggen. Jeg klokkede nemlig i det et par gange undervejs i tilberedningen, og da jeg smagte på triflien første gang i går, var jeg ikke tilfreds med hverken smag eller konsistens. Den røg tilbage i køleskabet, da jeg ikke gad at se på den længere, og her til morgen fik jeg så øje på glasset igen. Morgentræt, småsulten og idéforladt i fht. morgenmad, fandt jeg en ske og gik ombord i de sørgelige rester – og blev meget overrasket, for pludselig smagte rabarbertriflien helt vildt godt! Nok er sult det bedste krydderi, og det kan selvfølgelig have hjulpet på smagsoplevelsen, men det havde virkelig også gjort noget godt for triflien, at den havde fået lov til at stå og sætte sig. Både rabarberkompot og kokoscreme havde fået en fast konsistens, mens rabarber og saltlakrids var gået i en smuk syrlig-salt symbiose.

Kun kokoscrumblen havde lidt lidt under trækketiden. Den var selvfølgelig blevet blød, men det gjorde egentlig ikke så meget, synes jeg. Hvis man gerne vil have knas i sin trifli, kan man nøjes med at lægge rabarberkompot og kokosflødecreme sammen i lag, lade det trække i køleskabet og så drysse crumble udover lige inden servering.

Nå, men nu ryger opskriften på rabarbertrifli i hvert fald på bloggen med et par noter om de fejl, jeg begik:

1: Jeg fik hældt lidt for meget væde i min rabarberkompot, og jeg lod den koge et par minutter for længe, så den blev temmelig tynd i det og meget udkogt. Det hjælper heller ikke på konsistensen, at man bruger sødemiddel i stedet for sukker – Sukrin Gold bliver ikke til tyk sirup, som hvidt sukker gør. Så vær opmærksom på, at der skal meget lidt væde til kogningen af rabarberne. Jeg kunne overveje simpelthen bare at smide dem på en pande næste gang, ligesom jeg gjorde forleden i min spinatsalat med vaniljerabarber. Så holder de konsistensen bedre. Lidt nonoxal havde nok også været godt til at neutralisere syren i rabarberne – jeg hader følelsen af rabarbersyre på mine tænder!

2: Jeg brugte en billig kokosmælk, og det er bare dumt, når man laver dessertcremer. Man kan godt smage forskel, synes jeg. Kombinationen af kokoscreme, fløde og creme fraiche 38% er til gengæld rigtig god!

Leg selv videre med opskriften, hvis du har lyst! Vær opmærksom på, at der er rugflager i min crumble – udelad dem for en mere striks lchf-dessert, og skift al honning ud med sødemiddel. Jeg kan selv godt lide at hjælpe mit sødemiddel lidt på vej med lidt akaciehonning i desserter – så får de ikke den dér kunstigt søde hermesatas-smag.

Rabarbertrifli med lakrids og kokos

Rabarbertrifli med kokos og lakrids (ca. 2 personer)

Rabarberkompot:

  • 3 stilke rabarber (ca. 250-300 g)
  • ½ dl Sukrin Gold
  • 1-2 spsk vand + lidt limesaft
  • 1 stang vanilje
  • Evt. lidt frisk ingefær og honning til tilsmagning af rabarberkompotten

Kokos-lakridscreme:

  • Ca. halvdelen af den tykke del af en dåse kokosmælk (brug en kokosmælk af god kvalitet)
  • 1 god spsk creme fraiche 38%
  • 2-3 spsk piskefløde
  • ½ tsk vaniljepulver
  • ½ tsk lakrids (jeg bruger Bülows salte lakridspulver)

Crumble:

  • 2 spsk rugflager
  • 1 spsk kokosmel
  • 1 spsk solsikkekerner
  • 1 spsk Sukrin Gold + 2 spsk honning (eller brug 3 spsk Sukrin Gold i alt og ingen honning)
  • 1 tsk kokosolie
  • Lidt vaniljepulver

Pynt: ristede kokoschips.

Start med at lave rabarberkompotten: Skær rabarberne i grove stykker (ca. 1-2 cm), og kom dem i en gryde med Sukrin Gold, vand/limesaft og vaniljestang. Kog op, og lad det koge ved svag varme i 5-10 minutter (min kompot fik 10, og det var faktisk for længe, så hold godt øje med gryden!) Smag kompotten til med honning og limesaft, og husk, at en kompot altid smager lidt “forkert”, når den er varm. Jeg synes ofte først, at sødmen træder rigtigt frem efter nogle timer på køl. Hvis din kompot mangler syre, kan du smide et stykke frisk ingefær ned i den, inden du hælder den på et glas og stiller den på køl. Den friske ingefær vil så trænge godt ud i kompotten og give en dejlig frisk smag. Lad kompotten køle helt ned til køleskabstemperatur.

Imens kan du lave den crumble, som erstatter makroner i min rabarbertrifli: Rist rugflager, kokosmel og solsikkekerner på en pande i kokosolie med Sukrin Gold og/eller honning. Crumblen ligner – helt ærligt – ristede løg! Man kunne måske godt nøjes med enten rugflager eller kokosmel for et mere dekorativt resultat – det er op til dig! Måske ville græskarkerner også være kønnere end solsikkekerne. Tilsæt lidt ren vanilje under stegningen, og når crumblen er fint gylden, lægger du den til afkøling på et stykke bagepapir.

Når kompotten er helt kold, laver du kokos-lakridscremen: fisk den tykke del af en dåse kokosmælk op, og hæld det overskydende vand fra (eller gem det til smoothies el.lign.). Du får kokosmælken til at skille ved at sætte den i køleskabet nogle timer inden brug. Pisk kokosfløden sammen med piskefløde, creme fraiche, vaniljepulver og lakrids til en tyk flødeskum/creme.

Nu skal rabarbertriflien bare lægges sammen: Læg først lidt crumble i bunden, så et lag trifli og et lag kokos-lakridscreme. Gentag, inden der ikke er mere plads i skålen (eller ikke flere ingredienser). Sæt triflien på køl, og lad den trække mindst et par timer gerne længere. Pynt din rabarbertrifli med crumble og ristede kokosflager inden servering.

Rabarbertrifli med lakrids og kokos

 

Indlægget indeholder affiliate-links.

0 comments on “Rabarbertrifli med kokos og lakridsTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: