Jeg er ret vild med lækkert tilbehør til ost, så da jeg forleden kom forbi et flot bundt rabarber, tænkte jeg straks: “Rabarberchutney”. Jeg har aldrig prøvet at lave chutney før, men efter lidt research, som bl.a. gik på at finde ud af forskellen på chutney og kompot, fandt jeg ud af, at chutney typisk er mere krydret end kompot og gerne indeholder chili og rødløg. Jeg fandt også ud af, at man kan lave det på 1.000 forskellige måder. Her er mit bud på en krydret, let syrlig rabarberchutney med nogle af mine yndlingskrydderier.
Rabarberchutney – 2 små glas:
- Ca. 500 g rabarber
- 1 lille rødløg
- 1 dl rørsukker (evt. mere, afhængig af rabarbernes sødme)
- ½ dl æbleeddike
- 1 hel rød chili (tørrede chilier skulle også være ret gode)
- 1 stjerneanis
- 6 hele kardemommekapsler
- 1 stang kanel
- 1 muskatblomme
- 1 tsk hele korianderfrø
- 1 knivspids salt
Rabarberstilkene renses og skæres i ca. 1 cm lange skiver. Alle ingredienserne blandes i en gryde og simrer i ca. 15 min. Smag til, og tilsæt evt. mere sukker, hvis chutneyen er for syrlig (bemærk, at chutneyen kan smage sødere, når den er varm, end når den har stået på køl et par dage). Jeg tror, at jeg næste gang vil lade chutneyen koge 5 minutter mindre og så til gengæld lade den stå og trække 10-15 minutter ekstra i gryden, inden jeg fjerner krydderierne og hælder på glas. Smagen kunne, efter min mening godt tåle at suge endnu mere af krydderierne, mens rabarberne til gengæld gerne måtte have lidt mere struktur. Jeg tror, jeg vil arbejde videre på opskriften, så den rammer den helt rigtige balance, men her er i hvert fald udgangspunktet.
Jeg har denne gang forsøgt mig uden Atamon og tester 2 nye løsninger: 1 glas desinficeret med vodka og 1 glas pasteuriseret i ovnen på 150º i ½ time (efter Camilla Plums anvisninger). Det var egentlig meningen, at begge glas skulle have været i ovnen og derefter skyllet med vodka – desværre resulterede det i et knust glas, som stadig var for varmt, da jeg hældte vodkaen i. Rookie mistake! Nå, men hvor der handles, der spildes! Næste gang går det nok bedre 🙂 Tiden vil vise, hvordan det går med holdbarheden (glassene opbevares i køleskabet).
Rabarberchutneyen er indtil videre forsøgt serveret til Primadonna, men jeg tror, den vil egne sig endnu bedre til en blød ost som Brie, Tallegio eller Tomme de Savoie.
0 comments on “Rabarberchutney”Tilføj din