Pistacieis

Pistacieis

Pistacieis


Pistacieis er en af de mest populære isvarianter og en af dem, man næsten altid kan være sikker på at finde i frysemontren hos den lokale isbod. For mig er det faktisk tit pistacieisens kvalitet, der afslører, om det er en god eller en middelmådig isbod. Jeg vælger gerne pistacieis i kombination med chokoladeis. En lækker kombination! Men da jeg ville prøve at lave pistacieis selv, måtte jeg faktisk klø mig lidt i hovedbunden for at komme i tanker om, hvad pistacie egentlig helt præcist smager af…

Altså, jeg ved jo godt, hvordan en pistacienød smager. Men den pistaciesmag, som vi forbinder med is, konfekt og andre søde sager – hvad har den egentlig med pistacienødder at gøre? Jeg vil beskrive det, vi kalder pistaciesmag, som en mild og lidt mere raffineret marcipansmag. Sommetider får man en pistacieis, som smager hvinende sødt og syntetisk. Andre gange en variant, som leder tankerne mere hen på det, jeg forbinder med pistacienødder.

Denne is hører til sidstnævnte kategori. Der er tryk på den deciderede pistaciesmag. Fordi isen simpelthen er propfuld af pistacienødder. Men for at ramme den smag, som jeg forbinder med pistacieis, måtte jeg alligevel give den et lille dryp mandelessens til sidst. Så sad den til gengæld også lige i skabet.

Pistacieis

Det er sjældent, at jeg ligefrem måber, når jeg hiver ting ud af fryseren eller ovnen. Men de her mønstre i mine ispinde – dem havde jeg alligevel ikke set komme! De er jo helt vanvittigt smukke! Hvad de kommer af, aner jeg ikke. Men de må meget gerne være der for min skyld 🙂 Hvis nogen af jer har et bud på, hvor mønsteret kommet fra, så smid gerne en kommentar!

Konsistensen i min pistacieis er lidt grov. Egentlig ville jeg have siet pistaciemælken for en fin konsistens. Men da jeg stod med den og pistacienødderne var blendet helt ud i mælken, syntes jeg pludselig, det var synd. Hvorfor skulle al den skønne nøddepulp ikke med ud i isen? Det fungerer rigtig godt og giver som bonus følelsen af, at man næsten spiser et lille måltid, når man spiser en ispind. Det er stadig en cremet og blød oplevelse at tage en bid, så jeg er ganske godt tilfreds og tør godt dele opskriften med jer.

Så leger vi lige, at det stadig er lidt sommer…

Pistacieis


Pistacieis

 • 1 dl pistacienødder
 • 1,5 dl sødmælk
 • 1 dl fløde
 • 3 æggeblommer
 • 50 g Sukrin Melis
 • 1 nip vaniljepulver
 • 1 tsk mandelessens
 • Evt. et par dryp grøn frugtfarve (min pistacieis skal altså være grøn og ikke grå!)

Hak pistacienødderne. Rist dem på en tør pande, til de begynder af dufte. Hæld ristede nødder, mælk og fløde i en kasserolle, og lad det koge ved svag varme i ca. 10 minutter. Hæld hele herligheden op i en kraftig blender, og blend til en cremet, lind masse.

(NB: Hvis din blender ikke blender så fint som min, kan du vælge at si pistaciemælken herefter).

Pisk Sukrin Melis, vaniljepulver og æggeblommer skummende i en skål.

Vend den varme pistaciemælk i æggemassen.

(NB: Hvis den var blevet meget kold i blenderen, kan du lige sætte pistaciemælken over blusset og varme den lige op til kogepunktet. Tag den af blusset, og lad den stå præcis et minut, inden du vender den i æggemassen. Så har den den rette temperatur).

Hæld ismassen i en ren kasserolle, og varm, lige præcis til den første “kogebobbel” viser sig. Tag straks gryden af varmen.

Rør hurtigt mandelessens og evt. frugtfarve efter behov i.

Du kan vælge at køre din pistacieis på en ismaskine. Du kan også – som jeg – komme den i 3 ispindeforme (husk pind!) og fryse ispindene ind. Hvis du har lyst, kan du dekorere med chokolade, hakket pistacie og andet gejl – jeg er selv vild med det simple, grønne look og ikke mindst det vilde mønster i de her ispinde og havde ikke lyst til at gøre mere ved dem.

Pistacieis


Grej: (affiliatelinks)

Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg bruger på bloggen her. Læs om annoncering på Fru Kofoeds Køkken her.

4 comments on “PistacieisTilføj din

 1. Pistacieisen er også et af mine vigtigste parametre mht. at bedømme en isbod. Der er så mange, der ikke kan finde ud af at lave en god pistacieis! Jeg må prøve selv at lave en på et tidspunkt, så tak for inspirationen 🙂

  1. Sjovt, at du også har det sådan! Men det er jo rigtigt: alle kan finde ud af at lave en anstændig chokoladeis, vaniljeis og til nøds en jordbæris, der ikke er fod sød – men pistacieisen er “make it or break it!” 😉 Jeg glæder mig til at se, om du leger videre med pistacieisen selv 🙂

  1. Hej Lena
   Ja, jeg vil faktisk tro, at det er nogenlunde samme mængde, hvis det er sukker. Jeg går ikke efter en særligt sød smag i min is, så hvis du godt kan lide en sødere smag, kan du evt. gå op på 75 g… Håbet, det bliver godt!
   Vh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: