Pikante grøntsagsfladbrød

Pikante grøntsagsfladbrød

Pikante grøntsagsfladbrødJeg er blevet stor fan af grøntsagsfladbrød. Inspirationen kommer, som med så mange andre gode lchf-ting, fra Jane Faerber, og mange kender måske konceptet fra hendes første bog “Spis dig mæt og glad“. Jeg har efterhånden lavet en del portioner af de her fladbrød, og jeg har nu leget mig frem til en opskrift, som passer rigtig godt til min smag.

Mine grøntsagsfladbrød har fået et twist af peberfrugt og paprika, som giver både en flot farve og en lækker, pikant smag. Jeg har desuden fundet ud af, at grøntsagsfladbrød er den perfekte anvendelse for broccolistok og blomkålsstok – også selvom de måske synger på sidste vers. Dermed er brødene her rigtig god “stop madspild”-stil. Det startede også som en “stop madspild”-idé, da jeg første gang smed en ekstra æggehvide i, som jeg havde i overskud, efter at jeg havde lavet mayonnaise. Men jeg fandt ud af, at det faktisk var et hit, som gav en ekstra god, luftig konsistens til brødene. Hvis du ikke lige står med en ekstra æggehvide, kan du bare udelade det.

Det er lidt svært at angive mængder i denne her opskrift. Det er lidt sådan noget med at tømme køleskabet ned i en blender og se, hvad der sker. Sommetider får man et stort blomkålshoved, sommetider har man 2 små broccolistokke. Det er helt fint. Hvis man navigerer efter en konsistens, der minder om en løs frikadellefars, kan man sagtens improvisere lidt med opskriften og finde frem til sin helt egen favorit.

Den sidste ting, jeg lige vil fremhæve, er, at det fungerer rigtig godt for mig at bruge blandede nødder i stedet for bare én slags, fx hasselnødder. Jeg synes hurtigt, at den ene nøddesmag kan blive meget dominerende i brødene, mens man får en meget bredere og mildere smag ved kombinationen af mandler, hasselnødder og evt. paranødder (min nye yndlings-bagenød!). Men prøv dig frem, og se, hvad du foretrækker!

Pikante grøntsagsfladbrød
Pikante grøntsagsfladbrød før bagning …
Pikante grøntsagsfladbrød
… og efter bagning, fine, faste og let gyldne.

Pikante grøntsagsfladbrød, ca. 10 stk

  • ½ blomkålshoved (brug gerne stokken!)
  • 1 stor eller 2 små broccolistokke, befriet for den yderste skræl
  • ½ snackpeber, gerne rød (giver en flot farve)
  • 1 dl blandede nødder – jeg bruger gerne mandler, hasselnødder og paranødder
  • ½ dl solsikkefrø
  • 1-2 spsk loppefrøskaller
  • 60 g revet ost – jeg bruger gerne en blanding af emmentaler og rød cheddar
  • 2 æg + 1 æggehvide
  • 1 lille håndfuld friske krydderurter – fx basilikum og timian, eller hvad du ellers har. Kan erstattes af ekstra tørre krydderier.
  • Tørre krydderier: 1 tsk sød paprika, 1 tsk salt, 2 tsk tørret oregano, ½ tsk cayennepeber, ½ tsk hvidløgspeber (eller almindelig peber)

Find en foodprocessor/blender og en ekstra skål frem. Start med at blende nødderne til fint mel. Tilsæt solsikkefrøene, og blend dem med (de behøver ikke blive helt fintmalede). Hæld nødderne over i den ekstra skål.

Kom nu osten i foodprocessoren, og hak den godt og grundigt.  Hæld osten over i skålen med nøddemel.

Kom nu alle grøntsagerne i foodprocessoren. Måske skal de blendes ad 2 omgange. Når grøntsagerne er blendet, kommer du alle de andre ingredienser – ost, nødder, krydderier, æg og loppefrøskaller op i foodprocessoren, og så er det ellers bare at blende det hele godt og grundigt. Der skal nok lige skrabes ned ad kanterne et par gange, og måske skal der lidt ekstra loppefrøskaller eller væde i.

Når du har en “dej”, der i konsistensen minder om en løs frikadellefars, så er du klar!

Beklæd 2 bageplader med bagepapir (jeg kan ikke helt have alle mine brød på 1). Form kugler af dejen med en ske og en hånd, som du ville forme frikadeller. De skal faktisk også have nogenlunde samme størrelse som gode, store frikadeller. Sæt kuglerne på bagepapiret, og glat dem ud til flade cirkler. Brug bagsiden af skeen, eller brug hænderne. De skal vel være af ca. ½-1 cm tykkelse (se billedet ovenfor).

Bag dine grøntsagsfladbrød i ca. 20 minutter på 200 grader varmluft. Jeg kan godt lide lige at vende dem efter 1 kvarter, så de får pæn farve på begge sider.

Lad brødene køle af på en rist, inden du pakker dem ned. Jeg pakker dem gerne i plastikposer med madpapir imellem med 2-4 stk i hver. Så har jeg lige til en hurtig klapsammen med ost og kødpålæg enten til morgenmad eller frokost. Mine grøntsagsfladbrød holder sig fint i køleskabet et par dage, og de klarer også fint en tur i fryseren.

Den nemmeste måde at tø brødene op på er en tur på brødristeren. Så bliver de lune, let sprøde og lækre.

Pikante grøntsagsfladbrød
Her er 2 pikante grøntsagsfladbrød brugt til en skøn frokost: brødene er klappet sammen med hvidløgsost, skinke, gouda og sennep. Hertil 1 blødkogt æg og 1 skål salat med tomat, squash og peberfrugt vendt i olivenolie. Lækkert, enkelt og mættende!

Pikante grøntsagsfladbrød

9 comments on “Pikante grøntsagsfladbrødTilføj din

  1. Det lyder slet ikke spor dårligt, hvem der bare havde en foodprocessor 😉 Måske man kunne bruge pulpen der er tilbage i juiceren efter man har lavet grøntsagsjuice, det er ihvertfald et forsøg værd 🙂
    Og tak for sidst i øvrigt

    1. Tak i lige måde! ☺ Jeg tror, at pulp vil fungere rigtig fint – og ellers måske det dér rivejern, som ingen gider at bruge!

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: