Perlerugotto med revet blomkål

Perlerugotto med blomkål

Perlerugotto med revet blomkål
Perlerugotto – lækkert, mættende tilbehør med masser af fibre og vitaminer og lavt GI

Jeg elsker risotto! Men hvide ris, hurtige kulhydrater og højt glykæmisk indeks er ikke noget, der er meget plads til i min kost. Og for en gangs skyld synes jeg ikke, at brune ris er et godt alternativ til hvide ris. Derfor passer det mig glimrende, at  perlerug og perlebyg efterhånden er standardvarer på supermarkedernes hylder. Begge egner sig efter min mening glimrende til risotto  – eller som her perlerugotto – både mht. konsistens og smag. Jeg foretrækker smagen af rug i denne ret, og jeg synes, den klæder blomkålens nøddesmag godt, men den kan også laves med perlebyg – så hedder det bare bygotto 🙂


Perlerugotto med blomkål til 2 pers.

  • Ca. 1/4 blomkål
  • 1 dl perlerug, skyllet
  • 1 lille rødløg, finthakket (de fleste opskrifter foreskriver skalotteløg, men jeg får det aldrig købt – rødløg fungerer fint for mig!)
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • Evt. lidt finthakket blegselleri, hvis man har det i huset (kan undværes)
  • ½ dl hvidvin (eller sherry)
  • 3-4 dl bouillon (hvis jeg serverer til kylling, bruger jeg hønsebouillon, evt. hjemmelavet, mens jeg til oksekød ville bruge oksebouillon)
  • ca. 30 g parmesan
  • ca. 15 g smør
  • Salt og peber.

Svits løg, hvidløg og evt. bladselleri i smør eller olie i en tykbundet gryde. Tilsæt perlerugen og steg den med et par minutter. Tilsæt lidt salt og peber. Vær opmærksom på,at bouillon også indeholder salt, så hold lidt igen med saltet. Hæld hvidvin på, og lad alkoholen brænde af 1 minuts tid eller 2.

Herefter skal bouillonen tilsættes. Det er jo en hel religion, om det hele skal tilsættes på én gang, eller om det skal tilsættes løbende. Jeg har prøvet begge dele flere gange, og jeg må sige, at jeg ikke rigtig kan mærke den store forskel. Det må blive en temperamentsag for den enkelte rugottomager 🙂

Under alle omstændigheder skal rugottoen nu simre i ca. 35 minutter. Kig til den engang i mellem og tjek, at gryden ikke koger tør. Tilsæt mere bouillon, hvis det er tilfældet.

Perlerugotto med revet blomkål
Revet blomkål, smør og parmesan klar til at vende i perlerugottoen

Imens rives blomkålen på den grove side af et rivejern. Parmesanen rives fint. Når rugottoen er mør og færdig, vendes smør, parmesan og revet blomkål i. Lad gryden stå et par minutter, så retten kan “sætte sig”. Smag til med salt og peber og evt. et lille skvæt citronsaft, inden rugottoen serveres.

Jeg serverer gerne perlerugottoen som tilbehør til kylling.

Bonus: Rester af perlerugottoen kan på andendagen formes til små bøffer og steges et par minutter på hver side på en hed non-stick-pande. Restebøfferne smager mindst ligeså godt som den oprindelige ret.

1 comment on “Perlerugotto med blomkålTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: