Sommetider kan nogle ret hyggelige retter blive til ved en tilfældighed – eller ligefrem en fejl i køkkenet. Jeg havde egentlig tænkt, at jeg skulle lave nogle lækre, fyldte tomater med perlebyg – men de blev faktisk ikke særligt gode. Det gjorde til gengæld fyldet, som jeg havde lavet for meget af, og som jeg smed i ovnen sammen med tomaterne med et lille drys revet mozarella. Da det kom ud af ovnen og smagte fantastisk, gik det op for mig, at jeg havde lavet noget, der mindede om amerikansk mac ‘n cheese, bare med perlebyg i stedet for macaroni og uden opbagt sovs.
I al sin enkelhed kogte jeg noget perlebyg med 1 kyllingebouillonterning. Da det var færdigt, rørte jeg det op med lidt philadelphia, rød pesto, saft fra tomaterne, krydderier og friskrevet citronskal. Det røg i et fad, fik et drys revet mozarella (kunne også være lækkert med cheddar!), og så gav jeg det ellers ca. 15 minutter på 200 grader varmluft. Superlækker og meget enkel lille ret, som vi spiste sammen med en god rosenkålsalat til kylling stegt med rød pesto og mandler.
Midt i al januars LCHF, detox, palæo osv. synes jeg lige, jeg vil tage på mig at sige noget positivt om korn. Når al fokus er på protein, fedt og low-carb, kan vi hurtigt glemme, at der faktisk er enormt mange gode næringsstoffer i korn – byg i særdeleshed! Byggrød har i århundreder været en del af danskernes kost, men i mange af de seneste år har byggen været gået i glemmebogen og er stort set kun blevet forbundet med ølproduktion. I det nye nordiske køkken har man dog – heldigvis – fået øjnene op for byggens gode smag og egenskaber. Byg har en mild, nøddeagtig smag og en konsistens, der er lidt blødere end rug. Den er derfor et rigtig godt alternativ til ris.
Byg indeholder masser af antioxidanter og mineraler, men også noget, der hedder betaglucaner. Betaglucaner er en speciel form for komplekse kulhydrater, som er essentielle i forhold til at stimulere vores immunforsvar, samtidig med, at det også sænker kolesteroltallet, stabiliserer blodsukkeret og styrker hjerte-kar-funktionen. Byg er den kornsort, som indholder flest betaglucaner. Havre indeholder også en del, mens hvede og rug kun har et lavt indhold af betaglucaner. Betaglucaner produceres ikke i kroppen, og det er faktisk svært at finde andre naturlige kilder til betaglucan, bortset fra noget tang og nogle specielle svampe. Så der al mulig god grund til at spise noget byg! (Og nej, det hjælper ikke at drikke en ekstra fadøl – betaglucanerne nedbrydes, når kornet males eller på anden måde forarbejdes!).
Selvom vi har at gøre med en kilde til kulhydrat, som jo er lyst i band i mange sammenhænge, er hele bygkerner meget blodsukkervenlige. De har et glykæmisk indeks på 35 for perlebyg (som er poleret) og 25 for upolerede, hele bygkerner, hvilket er meget lavt – lavere end både brune ris og quinoa.
Så hyg dig med byggen – fx i denne lækre mac ‘n cheese-version:
Perlebyg mac ‘n cheese-style til 2 personer
- 1 dl perlebyg (evt. hele bygkerner)
- ca. 2,5 dl vand
- 1 kyllingebouillonterning
- 1 stor spsk philadelphia
- 2 tsk rød pesto
- Saft fra 1-2 tomater (kan udelades eller erstattes med lidt tomatpuré el.lign.)
- Oregano, timian, salt og peber
- Friskrevet citronskal af ca. 1/4 citron
- Revet mozarella eller cheddar til drys
Kog perlebyggen i vand med kyllingebouillonterning i 20-25 minutter. Jeg synes godt, den stadig må være lidt “al dente”.
Lad den stå og sætte sig et par minutter, og rør så op med alle de andre ingredienser, undtagen revet mozarella. Smag til, og fordel perlebyggen i et lille fad. Drys med revet mozarella, og giv fadet 15-20 minutter på 200 grader varmluft.
Nyd fx med lidt stegt kylling og en god, frisk salat.
Tak for din information om byg!
Jeg er lige begyndt at spise perlebyg, som et alternativ til ris. Det glæder mig, at de udover at have et højt indhold af fiber, også indeholder betaglucaner.
Hej Lone
Selv tak! Ja, byg er bare et rigtig godt, sundt alternativ til ris! Og så synes jeg, det smager rigtig godt.
Vh Louise