Påskeæg der handler om andet end sukkerchok

Påskeæg, der handler om andet end sukkerchok

Påskeæg der handler om andet end sukkerchok


Påsken sig nærmer med hastige skridt! Jeg synes, det er rigtig hyggeligt at give påskeæg til de mange børn i vores omgangskreds. Man kan jo aldrig komme for tidligt i gang med at være den tossede tante med sjove ting i tasken! Next stop: Werthers Echte! “Merci fordi du’ tiiiiil!”

Nå, men når jeg skal give påskeæg, kan jeg godt lide at give ungerne noget, som ikke kun er vekao-chokolade og glitterpapir. Noget, som de kan lege med i længere tid, og som de kan spise uden at gå i akut sukkerchok.

Som barn fik jeg altid hvert år mindst 2-3 stykker af de gode, gamle chokoladepåskeæg fra Netto. Det var jo det, man fik som barn i 80’erne. Og man vidste bare, at det ville blive godt, når mormor kom på besøg i påskeferien! Det var dog altid lidt en bittersød fornøjelse at få sådan et påskeæg. For der var altid nogle ansvarlige voksne, som lagde restriktioner på, hvor meget af ægget man måtte spise ad gangen. Og når de engang imellem glemte at kontrollere det, og man fik proppet hele herligheden indenbords alligevel, resulterede det i kvalme og mavepine.

Det er jo bare grundlæggende ærgerligt som barn at få noget, som man ikke bare kan nyde med det samme – som kræver en behovsudsættelse, man endnu ikke helt mestrer, og som derfor ender med at give flere bekymringer end nydelse.

Det problem prøver jeg altid at imødegå, når jeg giver påskeæg til børnene i vores omgangskreds. Jeg køber de dér klassiske, farvestrålende papæg, og så fylder jeg dem med en blanding af legetøj, “sundt” slik som figenstænger og så en lille smukke “rigtigt” sukkerslik. Mest for at det ikke skal ligne et rent helsetrip 😉 Jeg bilder mig ind, at jeg signalerer noget fornuftigt om forholdet mellem slik, mad og leg ved den sammensætning. Men måske skal vi ikke underkaste projektet alt for tunge, psykologiske analyser! 😉

Påskeæg der handler om andet end sukkerchok

Eksempler på fyld til påskeæg:

Det behøver ikke være specielt dyrt at lave påskeæg. En tur gennem Tiger eller Søstrene Grene, så kan man hurtigt få fyret nogle ting i kurven, som kan være hyggelige. I mine påskeæg til ungerne i år havde jeg sådan ca.:

 • 1 lille flaske sæbebobler
 • 1 lille bøtte modellervoks
 • 2 hoppebolde
 • 1 minipose Hariboslik
 • 1 mini-påskeæg (dem dér i stanniol)
 • 1 lille slikkepind
 • 1 figenstang
 • 1 håndfuld sjove påskeklistermærker
 • 1 ballon
 • 2-3 glitterhårspænder (til pigerne)
 • I Tiger fandt jeg også en lille “lav din egen perlekæde”-pose med træperler, som en af pigerne fik i stedet for sæbebobler

Der er noget at gnaske på, noget at lege med, noget at “dimse” med og måske noget at være kreativ med. Vi har primært børn på 6 år og derunder i omgangskredsen, så mit valg af fyld er selvfølgelig indrettet efter det. Til lidt ældre børn kunne man sikkert sagtens finde andre sjove ting. Fx små neglelakker, fodboldkort, små kortspil osv.

Påskeæg der handler om andet end sukkerchok

Modtagelsen?

Jeg har kørt konceptet her i nogle år, og jeg har kun oplevet glade børn. Ingen klager over nedskæringen på slik og opprioriteringen af andre sjove ting. Kun begejstring. Sjovt nok har topscoreren i årets påskeæg været den dér sølle ballon. Ikke engang sådan en sjov en, der kan blive til ballondyr. Bare en helt almindelig, rund ballon. “Iiiihhh, pust den op, pust den op!” hvinede de. Crazy kids… Sæbeboblerne er også altid et hit. Der er mindst en halv times umiddelbar leg i påskeæggene her, og de små stykker slik bliver spist med koncentreret andagt.

Forældrene ånder lettet op, når de opdager, at der ikke er behov for “slik-politi”. De kan med afslappet overskud sige: “Ja, spis du bare,” når børnene spørger, om de må spise alt slikket med det samme. Børnene synes, det er det fedeste, forældrene føler sig populære. Win-win!

En af de sjoveste oplevelser var min venindes 3-årige dreng, som ikke får slik ret ofte. Han sad længe i suttede på den blå slikkepind, indtil han efter et par minutter tog den ud af munden og proklamerede: “Den virker ikke!” Den forsvandt jo ikke, men blev ved med at være der! Så gik han tilbage til at lege med hoppebolde 😉

Det er dejligt at opleve, at børn stadig kan begejstres ved simple ting som balloner, sæbebobler og hoppebolde!

Påskeæg der handler om andet end sukkerchok

Skal du give påskeæg til nogen i år?

2 comments on “Påskeæg, der handler om andet end sukkerchokTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: