Græskarpasta

Køkkengrej

Mit køkken


Hvad gemmer Fru Kofoeds køkken egentlig på af grej? Det fortæller jeg lidt om på denne her side. Det bliver selvfølgelig ikke en udtømmelig liste over alt mit køkkengrej – det ville bliver for langt og kedeligt. Men jeg vil gerne dele nogle af de redskaber, som sikrer mig gode resultater i køkkenet.

NB: Indlægget er indeholder affiliatelinks til forskellige webshops, jeg samarbejder med. Hvis du køber noget gennem linksene, får jeg en lille provision af salget, som støtter mit arbejde her på bloggen. Varen koster selvfølgelig det samme for dig. Jeg anbefaler kun produkter, som jeg selv kan stå inde for.

Helt overordnet er vores køkken fra Ikea, og vi (læs: Andreas) har selv sat det op. Jeg har helt selv fået lov til at indrette det med MASSER af skabsplads og en god, stor bordplade. Jeg er superglad for vores dejlige køkken og nyder hver dag at gå ud i det og blive inspirereret til at lave mad. Det er ikke specielt stort (måske 8 m2), men fordi det er indrettet så godt, savner jeg faktisk hverken skabs- eller bordplads.

Tefal Snack Collection
Et lækkert vaffeljern, som man kan få forskellige indsatser til. Bl.a. til doughnuts, til tykke vafler, tynde hjertevafler og meget andet. Et vaffeljern kan virkelig forsøde tilværelsen, når man ikke spiser almindeligt brød fra supermarkedet. At bikse en gang søde morgenmadsvafler frem eller nogle grøntsagsvafler til frokosten. Eller lave fine mini-doughnuts med mandelmel. Det er altså luksus på den gode måde!

Bamix stavblender
Jeg er helt vild med min stavblender og bruger den mindst én gang om dagen til sovser, dressinger, drikke og meget andet. Bamix’en er superkraftig og kan holde til meget mere end en standard-stavblender fra supermarkedet. Det er sådan lidt Rolls Royce’n af stavblendere. Som bonus kan Bamix’en også piske mælk til kaffen med en særlig indsats. Og, nå ja, så er den bare superflot med sin røde farve og det flotte design. Jeg har min stående fast fremme på køkkenbordet lige ved siden af vasken, så jeg hurtigt kan få fat i den og hurtigt kan gøre den ren efter brug.

Bamix Slicesy: Til Bamix’en kan man tilkøbe en lille mini-foodprocessor. Den er super, hvis man skal lave pesto eller hakke mindre mængder. Man kan også rive gulerødder på den – men her foretrækker jeg at bruge min store foodprocessor.

Braun foodprocessor (OBS: Min er model 3210, som er udgået. Denne er model 3010, som ligner). Når man spiser så mange grøntsager, som vi gør, er en god foodprocessor næsten et must. Jeg bruger både min til at rive gulerødder mv., og så når jeg laver grøntsagsfladbrød. Den er overraskende støjsvag og klarer fint store mængder grøntsager. Min foodprocessor står fast fremme på bordet, så jeg får den brugt mest muligt.

Kenwood Major
Min store, dejlige køkkenmaskine, som vi fik i bryllupsgave, brugte jeg især meget, dengang jeg stadig bagte almindeligt brød med gær. Det gør jeg knapt så ofte i dag – men når jeg en sjælden gang gør, er den uovertruffen. Jeg bruger den også gerne, når jeg rører frikadellefars – eller når jeg skal piske kagedej sammen. Eller i det hele taget til alle køkkenprojekter, der involverer større mængder af noget, der skal røres  eller piskes. Jeg har desuden hakket store mængder kød på kødhakkeren, der følger med. Og som man også (efter grundig rengøring) kan bruge til vaniljekranse til jul! Man skal bare tilkøbe en lille stjernetyl-indsats, så er lykken gjort 🙂

Håndmixer
Min håndmixer har jeg arvet efter min mormor. Som døde for snart 18 år siden. Og jeg ved ikke, hvor længe hun havde den. Men manner, hvor lavede man bare bedre grej i “gamle dage”! Alle i min omgangskreds fortæller om håndmixere, der brænder sammen. Men mormors kører stadig. Og den er fuldstændig uundværlig i mit køkken! Den er af mærket Philips, men jeg tvivler på, at hverken de eller andre producenter laver noget ligeså slidstærkt i dag.

Crockpots:
Faste læsere af bloggen vil vide, at jeg er den lykkelige ejer af hele Crockpots/slowcookere, som jeg har fået af Acreto.se. En crockpot er en slags elektrisk gryde, som tilbereder mad ved meget svag varme, så det bliver lækkert, mørt og saftigt. Især på travle, lange dage er jeg vild med at kunne sætte maden over, inden jeg tager på arbejde, og så komme hjem til velduftende, færdig aftensmad. Fx pulled turkey eller pulled beef. Den er også overraskende god til at bage i – fx kæmpe chocolate chip cookie. Jeg har disse to modeller:

CROCK-POT 5,0 LITER SLOW COOKER: Min nyeste model, som har en indergryde, der kan tages ud og bruges på komfuret. Supersmart funktion. Det er den, jeg har brugt til denne ret.

CROCK-POT 4,7 LITER SLOW COOKER: Min gamle model, som har tjent mig godt i mange år. Knapt så fancy og en del tungere end den nye – til gengæld også lidt billigere 🙂

Oster Versa-blender
Min store, kraftfulde amerikanerblender har jeg også fået som anmeldereksemplar fra Acreto.se. Efter mange år med halvsløje blendere, som gik i stå over lidt frosne jordbær, er det skønt med noget ordentlig motorkraft. Jeg er superglad for den og bruger den bl.a. til iskaffe, drinks (fx strawberry daquiri), smoothies, greenies, grøntsagssupper og meget andet.

Oster Versa blender

OBH Smoothie Twister
Smoothie-twisteren har ikke så meget motorkraft som  Oster Versa-blenderen, men den har den store fordel, at den er lille, nem at rengøre – og så vender man bare blenderglasset og drikker af det, når man er færdig = endnu mindre opvask. Rigtig praktisk, hvis man bare skal lave en enkelt smoothie, iskaffe el.lign. til sig selv.

Nemox Gelatissimo Ismaskine
Det fantastisk at lave sin egen is. Men det dér med at hive den ind og ud af fryseren og røre i den hver halve time – og så alligevel ende med en hård, krystalliseret klump is, dét er mit liv altså for kort til. Jeg forsøgte mig en kort overgang med en af de små, billige ismaskiner fra supermarkedet, hvor skålen skal i fryseren først… Det var noget knald! Nemox’en her har kompressor og fryser altså selv isen ind, mens den rører. Den er nem at bruge og giver lækker, cremet is. What’s not to like?

Zwilling-knive
Jeg har 3 Zwilling-knive i 5 Star-serien, som jeg bruger hver dag: En stor kokkekniv 8″/20 cm, en grøntsagskniv 7″/18 cm (som vist hedder en Santoku-kniv) og så en kødkniv 6″/16 cm. Jeg har også nogle andre knive, en forskærergaffel osv. – men det Zwilling-knivene, jeg bruger igen og igen. Det ligger perfekt i hånden på mig (i modsætning til fx Global-knive, som jeg får kramper af at bruge), og de skærer perfekt i kød, grøntsager og alt, hvad jeg ellers byder dem. Vores knive blive kun slebet med strygestål.

OXO Mandolinjern Stål/Plast
Man skal ikke undervurdere glæden i helt, helt fintsnittet kål i en sprød vintersalat. Og kun på et mandolinjern kan du snitte hvidkål, rødkål osv. helt papirstyndt, så det bliver sprødt og lækkert (medmindre du selvfølgelig er en sygt dygtig kokketype med perfekt knivteknik). Det tager få minutter at snitte et helt kålhoved på mandolinjernet, og jeg er vild med det. Et lille tip: Jeg har købt en skæreresistent handske, som beskytter mine fingre, når jeg bruger mandolinjernet. Meget smartere end den holder, der følger med, og som jeg aldrig gider bruge.

OXO julienneskræller
Til nogle ting vælger jeg min julienneskræller i stedet for mandolinjernet. Fx når jeg skal lave græskar- eller squashpasta. Igen: på med stålhandsken, og så river man bare fine, tynde juliennestrimler, som bliver til lækker grøntsagspasta. Jeg har også en af de famøse spiralizer’e – men jeg bruger den næsten aldrig mere, efter at jeg har fået det gode juliennejern.

Græskarpasta

Edgeware-rivejern
Edgeware er et nyt mærke på det danske marked og har ikke rigtigt slået igennem nu. Men det kommer det til! Folk tror stadig, at Microplane er det bedste rivejern. Det er bare, fordi de ikke har prøvet Edgeware! Jeg faldt tilfældigt over et tilbud på Bellahøj Kræmmermarked og slæbte box-rivejern, citrusrivejern og et håndholdt, groft rivejern med slæde med hjem. Det er noget af det bedste værktøj, jeg nogensinde har haft. Lyn-skarpt, nemt at rengøre og meget ergonomisk korrekt.

OBH kaffekværn
En god kop kaffe må der altså til mindst én gang om dagen. Og helst på friskkværnede bønner. Jeg har i mange år stået og leget rytmesektion med en kaffemølle, der skulle rystes, vendes og drejes. Og hvor man selv skulle stå og vurdere, præcis hvornår kaffen havde den helt rigtige konsistens til stempelkanden. Nu har jeg denne her skønne model, som står stille på bordet og selv regner ud, hvor mange bønner den skal kværne, og hvor fint de skal kværnes til enten stempelkande eller almindelig filterkaffe. Det er en lille hverdagsluksus.

Mit køkken

OBH retro elkedel
En elkedel er sådan noget, der altid står fremme i éns køkken, og derfor må den meget gerne være pæn at se på. Det bedste ved min elkedel er, at den matcher mit cremefarvede køkken og har lidt et retrolook. Og så får den hurtigt vandet i kog og er nem at rengøre. Lige, som jeg vil have det!

Le Creuset stegepande med dybe kanter
Jeg er typen, som ønsker mig en stegepande i julegave af min mand, og bliver glad, når jeg får den! Denne her stegepande lever fuldt ud op til sin pris og sit ry. Den steger jævnt, pænt, giver sprød stegeskorpe uden at brænde på; alt fra bøffer til pandekager bliver perfekt. Og på grund af de høje kanter ryger der ikke så meget svineri ud på komfuret. Som bonus holder de høje kanter også godt på varmen.

Vores grydesæt udgøres af 4 Scanpan-gryder, som Andreas havde med i sin tid. Og så har jeg nogle små stegepander fra Jamie Oliver, som supplerer den gode Le Creuset. Man skulle egentlig tro, at en fancy madblogger-type ville have den vildeste samling af gryder og stegepander. Det får jeg måske også med tiden. Le Creuset stegepanden er i hvert fald en begyndelse.


Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg bruger på bloggen her. Læs om annoncering på Fru Kofoeds Køkken her.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: