LCHF: Low Carb High Fat. En kostretning, hvor fedt er taget ud af skammekrogen, og hvor man gerne spiser fuldfed ost, flæskesvær, gode olier, piskefløde osv. Til gengæld spiser man ikke korn, kartofler, pasta, ris osv.
MUFA: Monoumættede fedstyrer – eller MonoUnsaturatedFatAcids. Findes bl.a. i nødder (mandler, hasselnødder, cashewnødder, pecannødder og macadamianødder), olie (olivenolie og rapsolie), oliven og avocado. Siges at stabilisere blodsukkeret, forbedre insulinfølsomhed og reducere taljemålet(!).
GI: Glykæmisk Indeks. Madvarers glykæmiske indeks handler om, hvor hurtigt sukkeret bevæger sig ud i blodbanen og får blodsukkeret til at stige og insulin til at frigives. For at gøre en lang historie kort: jo mere stabilt man holder sit blodsukker, jo bedre har krop og vægt det
Hej.
Jeg eksperimenter med lchf. Det vil sige jeg prøver at følge principperne.. Det er dog ret dyrt og jeg er bange for hvad der sker hvis man holder op igen?
Kan jeg godt stoppe med at spise på den måde? Jeg spiser ikke normalt meget pasta og ris osv. Men rugbrød er en god opfindelse synes jeg..
Kan man leve sundt uden at skulle følge en masse regler og “kure”?
Hej Marie
Det er et meget bredt spørgsmål du stiller 🙂 Selvfølgelig kan man leve sundt uden at følge regler og kure. Og lchf er måske rigtigt for mig, men ikke for dig. Det bestemmer kun du. Jeg føler ikke selv, at jeg er på kur. Jeg spiser lchf, fordi det er rart for mig og føles godt.
Jeg tror, det er lidt en fordom, at det skal være dyrt at spise lchf. Der er nogle ting, man skal købe mere af, og andre, man ikke længere bruger penge på – fx slik, ris, brød, junkfood osv.
Selvfølgelig kan man både starte og stoppe med at spise lchf.
Jeg vil dog ikke anbefale at kombinere lchf med kulhydratrig kost som rugbrød osv. De store mængder fedt i lchf kan din krop kun tåle (og have glæde af), når de ikke går i kombination med carbs – så begynder man nemlig at tage på!
Men alt det tror jeg, du skal vende med en kostvejleder. Det er jeg ikke den rette til at vejlede dig i 🙂
Held og lykke!
Vh Louise
Tillader mig lige at give mit besyv med på en problematik som muligvis ikke er aktuel længere 😉 Min erfaring (som jeg bla har fra samtaler med min kostvejleder) er, at stopper man med lchf bør kulhydrater introduceres langsomt. Ellers mister man effekten af den fedt forbrændende krop.
Derudover er der en meget enkelt regel man med fordel kan følge: aldrig stivelsesholdige kulhydrater (dvs pasta, ris, brød, rodfrugter mv) sammen med fedt. Så enten er det grønt, kød og fedt eller også er det grønt, kød og kulhydrater med stivelse.
Det er rigtigt! God pointe 🙂