Nytårsforret: Torskefad

Nytårsforret: torskefad

Nytårsforret: Torskefad


Torskefad er næsten obligatorisk nytårsforret herhjemme. I hvert fald for Andreas. Det kan ikke blive nytår, før vi har fået torskefad. Derfor får I i dag opskriften, selvom der unægteligt er ret så god tid til næste nytårsaften. Men hvem ved, måske får du så meget lyst til torskefad, at du serverer det til frokost i weekenden? 😉

Det smager altså bare rigtig godt, det må jeg indrømme. Det er muligt, at det er en reminiscens fra 80’erne – men hey, der er vi jo også mange, der stammer fra, så jeg behøver ikke være fin på den! Det er en god, gammel Karolines Køkken-opskrift, som jeg bare har fintunet lidt på.

Nytårsforret: Torskefad

Bl.a. fandt jeg i år ud af at koge skroget fra en torsk og bruge kogevandet fra det til at koge min torskefilet i. På den måde fik jeg den gode velsmag fra skroget – men slap for at stå og bruge flere timer på at pille ben ud af fisken, som jeg har prøvet, det år hvor jeg kogte en hel torsk. Hvis du fulgte med på Snapchat ved nytårstide, så du måske mit lille panikanfald, da jeg skulle overfinde min skræk for fiskeskrogets scary øjne, der stirrede op på mig fra gryden. Men det lykkedes mig da at vinde kampen og få en lækker, kogt torsk ud af det.

Selv inkarnerede torskehadere vil kunne blive overvundet af torskefadet. Når man dænger sin kogte torsk til med creme fraiche-sovs, rejer, snydekaviar, æg og karse, glemmer man næsten helt, at det er torsk, man spiser. Man kunne lægge en skosål nedenunder alt det fyld og stadig have en lækker nytårsforret 😉

Nytårsforret: Torskefad

Så gem opskriften til næste nytår – eller lav et torskefad som den lækreste frokostret en weekend, hvor familien eller vennerne skal forkæles lidt ekstra!

Nytårsforret: Torskefad


NytårsForret: torskefad

  • 400 g torsk
  • Kogelage af: ½ liter vand, 2 spsk eddike, 2 tsk groft salt, 2 laurbærblade, 5 peberkorn.

Skær torsken i skiver og kog den 2-3 min i lagen. Sluk for gryden og lad fisken stå og trække 7-8 min. under låg.

TIP: Du kan sagtens bare bare bruge et par torskefileter fra frost. Men hvis du vil have lidt mere velsmag og lækkerhed ind i dit torskefad, så kød din torskefilet hos fiskehandleren, og bed om at få et fiskeskrog eller fiskehoved med. Si så kogelagen fra, og kog torskefileten i den efter anvisningerne ovenfor. På den måde får du den gode velsmag fra skroget – men du slipper for at stå og bruge flere timer på at pille ben ud af din fisk, som hvis du havde kogt en hel torskeside selv.

Pluk torskekødet i mindre stykker, og sørg for at sikre dig, at der ikke er ben i. Du kan sagtens koge torsken dagen før, den skal serveres, og opbevare torskekødet i en bøtte i køleskabet.

Cremefraichesauce:

  • 1 dl Cremefraiche 38% eller 18% – eller en blanding
  • 2 spsk mild sød sennep (fx French’s)
  • 1-2 spsk bearnaiseessens
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk sukker – eller sødemiddel efter behov
  • 1 dl fløde pisket til et let skum
  • Salt, peber

Pynt:

  • 100 g rejer
  • 50 g “kaviar”
  • 1 hårdkogt æg, skåret i skiver på en æggedeler
  • Friskklippet karse

Rør creme fraiche-sovsen sammen, og smag til. Den må gerne være lidt til den søde side og have lidt sennepsskarphed. Den skal peppe en temmelig mild fisk op og gøre den spændende at spise.

Find et fad, og fordel torskekødet jævnt på det. Smør creme fraichesovs over, og pynt med 3 baner af rejer, kaviar og æg. Drys karse over ægget, og servér.

Torskefadet tåler fint at stå i køleskabet nogle timer inden servering.

Nytårsforret: Torskefad

0 kommentarer til “Nytårsforret: torskefadTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *