nem aftensmad - hokkaidofritter

Nem aftensmad: 5 måltider – 2 afteners arbejde

Hurtig og nem aftensmad – det er noget, vi danskere gerne vil vide noget om! Prøv bare at lave en google-søgning på “aftensmad på 15 minutter” – og der kommer over 1½ mio. søgeresultater på 0,32 sek. På én dag laves der 12.100 google-søgninger på “nem aftensmad”.

Hurtig og nem aftensmad er i høj kurs. I en presset hverdag er der bare ikke ret meget tid til madlavning. Så vi søger de nemme løsninger: færdigretter, takeaway, halvfabrikata mm.

Her kommer jeg med en lidt ærgerlig nyhed: aftensmad på 15 minutter findes ikke. Ikke rigtigt. Ikke hvis det skal være med friske råvarer og uden halvfabrikata. Medmindre man er professionel kok, så tager det tid at snitte grøntsager, røre frikadellefars, smage gryderetter til osv. Og ikke mindst tager det tid at vaske op. Suk… Sådan er det bare. Alle, der siger noget andet, lyver lidt. Det tager bare tid at lave aftensmad, uanset hvor enkelt og nemt det er.

Så aftensmad på 15 minutter… Måske not so much…

Men den gode nyhed er til gengæld, at du selv kan bestemme, HVORNÅR du vil lægge arbejdstiden i køkkenet. Der er ingen, der siger, at du skal stå i køkkenet 1 time hver aften. Du kan foodpreppe, lave store portioner og indarbejde rester i din madplan.

Og på den måde kan du faktisk ende med I GENNEMSNIT at bruge 15 minutter i køkkenet hver dag. Og få virkelig nem aftensmad de fleste aftener.

“Hov, men Louise, siger du så, at I aldrig spiser halvfabrikata, takeaway og den slags hjemme hos jer?” Jo – det gør vi! Vi springer også sommetider over, hvor gærdet er lavest. Men hvis jeg kan slippe afsted med kun at spise hjemmelavet mad lavet fra bunden uden at skulle arbejde alt for meget for det, så vil jeg da helst det. Det er både billigst, sundest og smager bedst. Og det er det, som indlægget i dag handler om.

Men altså: Jeg dømmer dig ikke, hvis du hiver en dürum med hjem fra pizzamanden. Det er også sket her i foretagendet mere end én gang! 😉

Her kommer et eksempel på, hvordan jeg kringlede nem aftensmad i sidste uge, hvor jeg havde rigtig mange sene eftermiddage og aftenarrangementer på arbejde. Jeg brugte en del tid i køkkenet mandag og tirsdag, hvor jeg havde god tid i køkkenet. Onsdag og torsdag (hvor jeg havde allermest pres på) kørte jeg så frihjul og brugte stort set ingen tid på hverken madlavning eller opvask. Fredag og lørdag spiste vi ude hos familie. Og søndag spiste vi de sidste rester og fik tømt køleskabet.

Her ser du, hvad vi spiste:

Mandag:

Koteletter i fad, sød broccolimos (broccoli og cashewnødder kogt 15 minutterog blendet), grønkålssalat med ristede hasselnødder. Grønkålen var købt færdigsnittet, olie-eddikedressingen var blandet og stod i en flaske, og hasselnødderne havde jeg ristet og afskallet en stor portion af tidligere på dagen.

nem aftensmad - koteletter i fad
Fra mandagens Snapchat – følg med på brugernavnet: frukofoed

Jeg har fri om mandagen og har derfor god tid og ro til at lave mad. Så det var en fin aften til en lidt krævende ret som koteletter i fad, hvor der er mange ting, der skal klargøres, og en del opvask.

Imens maden stod i ovnen, og broccolien kogte, foodpreppede jeg: 1 hokkaidogræskar blev flækket og 3/4 af det skåret i både til fritter som tilbehør til tirsdagens frikadeller. Den sidste fjerdel blev skåret i tern til onsdagens crockpot. Jeg snittede også et helt spidskål, så der var til ugens salater.

Til crockpot-retten skar jeg desuden fennikel, persillerod og hvidløg. En rest majs og hakket tomat fra koteletter i fad blev blandet sammen med rød karry og frosne løg fra fryseren. Hele herligheden røg i en pose og i fryseren. Se opskriften på crockpot-retten nederst i indlægget. Efter at vi havde spist aftensmad, gemte jeg den tiloversblevne sovs fra koteletterne i en tupperware. Den blev brugt til at give ekstra fylde til crockpotretten onsdag.

nem aftensmad - hokkaidofritter
Hokkaidofritter: et hokkaidogræskar skæres i både, som vendes med olie, salt og peber og bages på 200 grader varmluft i 20-30 minutter. Superlækkert!
Tirsdag:

Frikadeller, hokkaidofritter, Andreas’ fauxtato-salat. Frikadellefarsen rørte jeg sammen om morgenen, inden jeg tog på arbejde. Jeg lavede en dobbeltportion, så der var til 3 dage. Da jeg kom hjem var det bare at fyre de klargjordte hokkaidofritter i ovnen (vendt i olie og krydderier først) og så stege frikadellerne og smide 2/3 direkte i køleskabet. Fauxtato-salaten var hurtig at bikse sammen af færdigsnittet spidskål. Total nem aftensmad!

Mine bedste frikadeller

Onsdag:

Crockpot med efterårsgrøntsager og kylling i rød karry. Onsdag kommer jeg hjem kl. 19 efter 7 timer med babyrytmik og børnegospel, så der har jeg hårdt brug for nem aftensmad!

Jeg tog posen med grønt og sovs op af fryseren tirsdag, inden vi gik i seng. Det røg i crockpotten sammen med 1 pakke kyllingeinderfileter onsdag, inden jeg cyklede på arbejde kl. 12. Da jeg kom hjem kl. 19, var der varm mad – og jeg havde ikke rørt en finger. Jeg vendte resten af sovsen fra koteletter i fad i, varmede det godt igennem og fik dermed en mere fyldig og smagfuld sovs. Vi spiste snittet spidskål og revet ost til.

Torsdag:

Rester af frikadeller, hokkaidofritter og en hurtig grønkålssalat lig den vi spiste mandag. Endnu en aften, hvor jeg ikke rørte en finger, men bare lunede rester og vendte lidt færdighakket salat sammen. Det passede mig glimrende med hurtig og nem aftensmad, da jeg havde bandøvelse kl. 18.30 og derfor kun havde kort tid til at spise.

nem aftensmad - grønkålssalat

Fredag og lørdag spiste vi som sagt ude. Der findes i virkeligheden ikke en bedre opskrift på nem aftensmad end at lade andre stå for maden 😉

Søndag

spiste vi de sidste frikadeller sammen med et par kogte majskolber med smør og endnu en grønkålssalat.

På denne her måde fik vi nem aftensmad hele ugen med en indsats, der svarer til gennemsnitligt 15 minutter hver dag. Som bonus var der også rester til frokost de fleste dage.


Opskrift på kylling og grønt i rød karry (crockpot freezer meal – virkelig nem aftensmad)

(rigeligt til 3 personer)

  • 600 g kyllingeinderfilet (med den dér irriterende sene fjernet)
  • 1 persillerod
  • 1/4 hokkaidogræskar
  • 1 lille fennikel
  • 1 dl majs
  • 2 dl hakket løg (gerne købt frossent og færdighakket – så er det nemlig blancheret)
  • 1 jumbohvidløg (eller 2 almindelige)
  • 1 dl hakket tomat
  • 1 dl vand
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1 tsk rød karry
  • ½ dl teriyaki
  • 1 tsk salt
  • Et par gode vrid peber

Alle grøntsager klargøres og snittes groft.

Pres hvidløget, og rør det sammen med hakket tomat, tomatpuré, vand, rød karry, teriyaki, salt og peber.

Kom hele herligheden i en fryseegnet pose, og frys ned, til det skal bruges. Evt. kan du vente med at tilsætte kyllingen til på selve dagen. Kød bliver ikke så spændende at at blive frosset ned.

Aftenen inden servering tager du posen ud af fryseren og lægger den til optøning i køleskabet på en tallerken.

Giv retten 6-7 timer på “LOW” i crockpotten. Smag evt. sovsen til med en rest af en god sovs eller bare en sjat fløde eller kokosmælk. Servér med dit foretrukne tilbehør. Det er virkelig nem aftensmad!

nem aftensmad - crockpot
Det var ikke stor kogekunst eller smukt anrettet – men det var sund og nem aftensmad!

0 kommentarer til “Nem aftensmad: 5 måltider – 2 afteners arbejdeTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *