Moussaka - tips til at bruge rester af kødsovs

Moussaka – tips til at anvende rester af kødsovs

Moussaka - tips til at bruge rester af kødsovs


Moussaka er noget, der kan få mundvandet til at løbe hos mig. Saftige auberginer, kødsovs med masser af smag og sprød, boblende, gylden ostesovs på toppen. Uha uha, det er lækkeri på højt plan! Og tilmed meget lchf-venligt.

Den eneste rigtige ulempe ved moussaka er, at det kræver så meget tid og arbejdsindsats at lave. Du skal først og fremmest lave en killer’ kødsovs med masser af smag. Så skal du forbage auberginer og lave ostesovs. Lægge det hele sammen og bage i ovnen. Og ikke mindst vaske op. Det kan hurtigt tage et par timer. Og kræve en mængde energi, jeg ikke nødvendigvis har på en træt tirsdag aften.

Men her kommer et lille tip: Lav en kæmpe portion kødsovs en aften, hvor du har god tid. Brug 1 kg kød eller måske endnu mere, afhængig af hvor mange spisende du har i husstanden. Kør kødsovsen op med masser af grøntsager, hakket tomat, og hvad du ellers kan lide. Og del den så op i portioner, som fryses ned. Sidst jeg lavede kødsovs, fik jeg 4 portioner à ca. 5 dl kødsovs. Den ene portion spiste vi med det samme. Resten røg i fryseren.

Da jeg lavede moussaka forleden, hev jeg en bøtte kødsovs op af fryseren, varmede den op i en gryde, mens jeg bagte auberginer og piskede en hurtig ostesovs sammen. Og vupti var det at lave moussaka forvandlet fra et kæmpe arbejde til verdens letteste tjans. Og vi følte på ingen måde, at vi spiste kedelig restemad – tværtimod.

Moussaka - tips til at bruge rester af kødsovs

Jeg elsker at have nem mad i fryseren på den måde. Det er ikke meget mere krævende at lave en stor portion end en lille portion kødsovs. Og kødsovsen fra fryseren kan trylles om til nye fantastiske retter. Fx:

Find selv på flere – og del evt. dine forslag i kommentarfeltet!

Nå, tilbage til moussakaen. Der findes et hav af opskrifter på moussaka derude, og jeg var ikke nøjagtig nok med mine afmålinger til at komme med den perfekte opskrift på moussaka lige nu og her. Men jeg kan fortælle dig, at vores moussaka var goooooood. Faktisk en af de bedste, jeg har spist til dato – inkl. nogle virkelig gode moussaka-minder fra Grækenland. Og så kan jeg give dig nogle cirka-mål og nogle gode tips og tricks til, når du selv skal lave moussaka.

Klar?

Moussaka - tips til at bruge rester af kødsovs


Moussaka

(2 pers.)

 • 1 aubergine
 • 1 squash (eller 1 ekstra aubergine)
 • 4-5 dl god kødsovs (læs, hvordan jeg laver kødsovs i dette indlæg)
 • Revet ost – et par gode håndfulde (mozarella/gouda/parmesan/cheddar er alle gode – gerne i kombination)
 • Olivenolie, salt og peber
 • Frisk timian og oregano (kan udelades)

Ostesovs:

 • Ca. 20 g smør
 • Ca. 1 spsk mel
 • Ca. 4-5 dl mælk/fløde (du styrer selv, hvor heftigt det skal være)
 • Ca. 50-100 g revet ost (jeg fik ikke målt af her)
 • Muskatnød, salt og peber

Skær aubergine og squash i skiver. Pensl med olie, drys med salt og peber, og bag ved 200 grader varmluft i 15-20 minutter, til de er let gyldne og møre.

Varm kødsovsen op imens, hvis du bruger en rest. Ellers lav en god portion.

Lav bechamel: Smelt smørret ved lav varme. Pisk melet i. Pisk gradvist mælk/fløde i, til du har en tyk og fyldig sovs. Smag til med salt, peber og muskatnød.

Lige inden din moussaka skal lægges sammen, røres osten i sovsen og smeltes.

Hvis det skal være helt rigtigt, skal der faktisk også et æg i en bechamel til moussaka. Det piskes også i lige inden samlingen, og det gør toppen af moussakaen mere luftig. Det er dog ikke strengt nødvendigt, og denne gang gad jeg ikke lige.

Læg moussakaen sammen:

 1. Først et lag auberginer/squash
 2. så en håndfuld revet ost
 3. Så kødsovs
 4. Så auberginer/squash*
 5. Så kødsovs igen
 6. Så bechamel
 7. Til sidst ekstra revet ost på toppen.

* I luksusudgaven (som er knapt så lchf-venlig) kan du lægge et lag kogte, skiveskårede kartofler sammen med auberginerne i lag 2. Det giver ekstra bid og smag.

Bag din moussaka på 200 grader varmluft i 25-30 minutter. Lad den stå og “sætte sig” i 5 minutter. Drys med frisk timian/oregano, og servér straks.

Moussaka - tips til at bruge rester af kødsovs

1 comment on “Moussaka – tips til at anvende rester af kødsovsTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: