Mørbradgryde må være noget nær det optimale LCHF-måltid: svinekød, bacon, champignon og pølser i tomat-flødesovs. Masser af fedt til den fedtforbrændende krop! Og masser af dejlig smag!
Mørbradgryde er virkelig old school-bondemad. Det er temmelig tungt og ikke særligt trendy – men det er virkelig en ret, som ikke må gå i glemmebogen, synes jeg. Hvis man gerne vil lette sin mørbradgryde lidt, kan man sagtens peppe den op med fx lidt peberfrugt, friske tomater, eller hvad grøntsagsskuffen ellers gemmer på. En persillerod giver supergod smag til mørbradgryde. Jeg har udeladt det i denne omgang, fordi jeg prøver at køre en striks LCHF uden rodfrugter. Ellers er det normalt fast inventar i min mørbradgryde. Man kan også oppe sig på kvaliteten af sine råvarer og fx købe nogle ekstra gode pølser til gryden. Jeg har længe haft et godt øje til nogle spanske cocktailpølser i Irma, som ikke er forkogte, og som er en rigtig pæn kvalitet. I går fik jeg afprøvet dem, og de var helt bestemt et hit, som løftede mørbradgryden til nye højder. Gode brunchpølser er også et hit.
I LCHF’ens navn udskiftede vi de sædvanlige brune ris med en blomkålsmos, som smagte rigtig dejligt og mættede godt. Lidt grønne asparges, og så var aftensmaden i hus!
Her får du min grundopskrift på mørbradgryde – så kan du selv eksperimentere med den eller bare lave den, som den står. Du må selv prøve dig lidt frem med mængder og krydring – mørbradgryde er lidt noget rode-sammen-mad, hvor man kan skrue op og ned for alle ingredienser, alt efter hvad køleskabet byder på, og hvad man lige har mest lyst til.
Mørbradgryde (4 personer):
- 1 stk svinemørbrad
- 50-100 g bacon i tern (alt efter, hvor stor en baconelsker du er!)
- 100-200 g brunchpølser eller cocktailpølser (Irmas ikke-forkogte kan i dén grad anbefales!)
- 1 bakke (250 g) brune markchampignon
- Evt. 1 persillerod (hvis man ikke er så LCHF-hys med rodfrugter)
- 1 stort eller 2 små løg
- 1 fed hvidløg
- ½ dåse koncentreret tomatpuré
- Ca. 3 dl kalvefond (jeg bruger en af de dér på flasker + noget vand)
- 1 dl fløde
- Salt (hvidløgs)peber, timian, paprika – gerne både en røget og en sød
- Citronskal og -saft til at smage til med
Puds svinemørbraden godt og grundigt for alle sener og grimme ting. Skær den ud i tykke, reelle skiver, og drys med salt, (hvidløgs)peber, paprika og timian. Du kan med fordel skære bimørbraden ud til sit eget stykke.
Rens champignonerne, og skær dem i kvarte.
Pil løg og hvidløg, og snit dem fint. Hvis du bruger persillerod, skrælles den og skæres i tynde kvarte skiver.
Varm 2 stegepander op. På den ene smider du bacon og ukogte cocktailpølser. På den anden smider du champignonerne sammen med lidt timian, salt og peber. Begge pander skal være tørre.
Når champignonerne har fået pæn farve og er begyndt at give sig bare en anelse, kommer du fedtstof på panden (fx en blanding af olivenolie og smør) og tilsætter løg og hvidløg + persillerod, hvis du bruger det. Når løgene er klare, tilsættes kalvefond, tomatpuré og fløde. Nu er bacon og cocktailpølser nok også ved at være pænt brunet, så smid dem over i sovsen.
Nu er der en pande ledig til at stege mørbradbøfferne på. De skal ikke gennemsteges – bare brunes i fedtstof og derefter lægges over i sovsen. Så skal retten bare stå og simre i 20 minutter og smages til med citron og krydderier.
Imens det simrer, kan du fx lave en dejlig blomkålsmos, eller hvad du nu har lyst til at spise til mørbradgryden.
Blomkålsmos (4 personer):
- 1 blomkålshoved
- 1 lille klat smør
- Salt, peber
- 1 spsk fløde
Fremgangsmåden er som med kartoffelmos: Kog blomkålen mør (det tager ca. 5-7 minutter), og blend/mos den med smør, fløde, salt og peber. Om sommeren, når man har friske krydderurter, kunne det være fantastisk at gøre sin blomkålsmos mere grøn med frisk, bredbladet persille, kørvel, oregano el.lign. Andreas har levet sig godt nok ind i LCHF’ens verden til at foreslå, at vi næste gang giver den lidt revet cheddar – helt sikkert en idé, der må afprøves!
4 comments on “Mørbradgryde med blomkålsmos”Tilføj din