Fru Kofoeds Køkken

Mit køkken 1:2

Sidste år ved denne her tid skrev jeg rigtig meget om vores køkkenprojekt. Vi overtog den lejlighed, vi bor i nu, for næsten præcis et år siden, og det første, vi gjorde, var at udskifte køkkenet. Et originalkøkken fra 30’erne med lidt moderne tilføjelser, som helt klart havde udtjent sin værnepligt.

I skal næsten lige se, hvordan det så ud:

Fru Kofoeds nye Køkken_Collage

Og her er, hvordan det ser ud i dag:

Fru Kofoeds Køkken

Jeg synes, i al beskedenhed, selv, at det er en ret vild forandring! 🙂 Især fordi vi også lige kortvarigt var omkring dét her look:

Køkkenprojekt

Yikes…

Jeg har gået og taget tilløb til at skrive det her indlæg virkelig længe, for jeg har lyst til at dele nogle af vores erfaringer fra køkkenprojektet med jer. Men det har både taget noget tid at samle alle tankerne. Og ikke mindst har det taget noget tid at ramme en dag, hvor køkkenet faktisk var ryddet op og gjort pænt nok rent til, at jeg kunne tage billeder 😉 Til sidst accepterede jeg et køkken, der var 90% opryddet og rengjort – så nu får I et lidt mere autentisk billede af, hvordan der faktisk ser ud i mit køkken det meste af tiden!

Så bedre sent end aldrig! Her kommer historien om vores køkkenprojekt. Jeg håber, at nogen kan få glæde af vores erfaringer. Jeg har valgt at dele indlægget op i 2. Første del handler mest om rummet og køkkenets indretning. Anden del, som kommer i morgen, handler om tidsplan, proces og bordplade, som næsten er et kapitel for sig selv.

Mit køkken

Rummet – langt, smalt og højt:

Vores køkkenrum er ca. 8 m2 og meget aflangt og smalt. For enden af rummet er der et indhak, hvor vi har komfur og køleskab. Der er sindssygt højt til loftet i hele vores lejlighed –  2,68 m. Virkelig herskabshøjde.

Når vi viste folk billeder og plantegninger af vores nye lejlighed, fik vi mange bekymrede blikke, når vi kom til køkkenet. Folk var meget skeptiske omkring, hvorvidt det lille rum nogensinde kunne blive til et brugbart køkken. Især for mig, der laver så meget mad.

Køkkenprojekt - plantegning
Jeg burde have haft en karriere som arkitekt med de evner!
Fru Kofoeds nye Køkken (1)
Endnu lige et “before-shot”

Men vi bevarede troen, for vi havde set et potentiale. Og når folk kommer i vores køkken i dag, er de altid helt overvældede over, hvor meget plads der rent faktisk er. Jeg har det selv sådan, at jeg synes, jeg har det allerbedste køkken i hele verden. Når jeg sammenligner med større køkkener, ender jeg faktisk ofte med at være den, der har mest skabsplads, selvom mit rum er mindre. Og næsten ligeså meget bordplads. Og så har jeg alt inden for få skridts rækkevidde og kan nå både komfur, vask, skuffer og skabe uden at skulle flytte mig ret meget. Det passer glimrende til mit temperament og tempo i et køkken.

Man behøver altså ikke nødvendigvis et stort, fransk landkøkken for at have et godt og funktionelt køkken.

Mit køkken

Vi har valgt at bygge i højden

med vores køkken. Ikea er for nogle år siden begyndt at arbejde med dobbelte overskabe. Altså 2 overskabe sat oven på hinanden. Det går jo lidt imod trenden om, at man slet ikke skal have overskabe – men jeg er ligeglad. Jeg er tosset med vores overskabe. Da jeg først så løsningen i Ikeas udstillingskøkkener, syntes jeg, at det så alt for tungt og overvældende ud. Men i vores lange, smalle køkken, passer det faktisk helt naturligt ind. Det gør rummet mere hyggeligt og roligt synes jeg.

I vores gamle lejlighed havde vi altid overskabene helt proppet til med ting – og oven på skabene stod så endnu flere ting: dåser, flasker, køkkenmaskiner, og hvad ved jeg. Kender I det? Det samlede støv og så farligt ud. Nu er alt lukket inde bag låger. Det er mere hygiejnisk og ser langt bedre ud. Det kan varmt anbefales, hvis du har et højt køkkenrum.

Det var Andreas, der kom på idéen om små vippeskabe med glaslåger nederst og så høje skabe med almindelige låger øverst. Det var virkelig godt fundet på, for det giver et langt lettere look i køkkenet.

“Men hey, Louise, du er jo 1,60 høj!

Hvad skal du med skabe oppe i knapt 3 meters højde?” Kan du se den skammel, der står under vindueskarmen? Den bruger jeg, hver gang jeg skal nå noget på de øverste hylder. Det er mest diverse vin- og cocktailglas, pæne fade, bageforme og andre ting, jeg ikke bruger hver dag, som står deroppe. Så det gør ikke så meget, at jeg skal et skridt op.

I de nederste skabe har vi drikkeglas, skåle, kaffe/te og andre ting, man bruger ofte. Jeg elsker, at jeg kan slå alle 4 vippelåger op og hurtigt nå ind i alle skabene, når jeg fx skal tømme opvaskemaskine.

Mit køkken
Et kig ind i et af de nederste vippeskabe

Et Ikea-køkken

Vi var ikke så meget i tvivl om, at det var et Ikea-køkken, vi ville have. Kvaliteten er god, prisen rimelig, slidstyrken høj, og så er det bare enormt praktisk, at der altid er et varehus med åbent til kl. 21, hvor man kan køre ud, når man opdager, at man mangler en bestikbakke, eller hvad det nu kunne være.

Vi har hele vejen igennem oplevet fin service fra Ikea. Der opstår – naturligt nok – nogle udfordringer i løbet af et køkkenprojekt. Fx manglede der en emhætte i vores levering, og vores ene låge til køleskabet havde en skramme. Når vi har ringet til kundeservice, er der ikke blevet stillet nogen spørgsmål eller krav om bevisførelse. Vi har fået en fin undskyldning og mulighed for at afhente det, vi skulle bruge, med det samme.

Kun havde vi en kedelig oplevelse med en underleverandør i forbindelse med vores bordplade. Mere om det i del 2 i morgen.

Men overordnet set har vi været superglade for Ikea som leverandør.

Alt er indbygget i vores køkken

inkl. opvaskemaskine, køleskab og ovn. Det giver en god ro til det lille, meget kompakte rum, at der ikke er 3-4 forskellige overflader at forholde sig til. Når man har et lille rum med mange elementer, kan det let blive rodet og forvirrende at se på. Derfor har ro, harmoni og ensartethed været nøgleord for indretningen af vores køkken.

Mit køkken

Mange ting i køkkenet er blevet,

helt som jeg havde tænkt mig fra starten. Andet er blevet helt anderledes.

Jeg havde tænkt, at vi skulle have et hvidt højglanskøkken. Vi endte med et cremefarvet højglanskøkken. Så højglansen fik vi, men farven blev en lidt anden. Igen var Andreas på banen og pointerede, at i en gammel lejlighed som vores, hvor vi har gjort en del for at bevare lidt af det gamle look, ville det se tosset ud med et kridhvidt, skinnnende køkken. Det ville også se skørt ud til vores kridhvide vægge. Virkelig god beslutning. Højglanslågerne er lette at tørre af og giver et dejligt let og lyst look til rummet. Og cremefarven passer naturligt ind i lejlighedens øvrige look.

Jeg havde fra starten besluttet, at jeg bare skulle have en lille køkkenvask. Ingen grund til at spilde plads på det. Indtil køkkendesigneren i Ikea udfordrede mig lidt på det synspunkt og overbeviste mig om at tage den største vask, jeg kunne få. Jeg takker ham stort set dagligt, når jeg laver mad og breder mig i den kæmpe vask 😉 Den køkkendesigner, vi mødtes med i Ikea, var generelt rigtig god til at komme med modspil til indretningen af vores køkken, så vi endte med den bedst mulige løsning.

Vores rum er så smalt,

at vi ikke kan overholde regler for frirum for køkkenlåger i den del af køkkenet, hvor vi har skabe på begge sider. Det påpegede køkkendesigneren også. Det er ikke helt idéelt, at vi ikke kan have køleskabet og overskabene åbent på samme tid, og at vi ikke kan passere, når opvaskemaskinen er åben. Men vi har hurtigt vænnet os til det, og det er egentlig ikke noget problem i hverdagen.

Vi har valgt at lade et højskab stå fra det gamle køkken. Et stort og meget solidt skab, som er bygget op omkring køkkenets faldstamme. Vi kunne have valgt at flå det ned og købe et nyt højskab fra Ikea, som vi så skulle have knoklet med at tilpasse. Men det ville have været et frygteligt bøvl for at få et skab, der ikke var halvt så solidt som det gamle håndbyggede skab. Så i stedet valgte vi altså at lade det gamle skab stå og male det i samme farve som køkkenet. (Bonusinfo: Man kan få farvekoderne hos Ikea til de køkkenlåger, man har valgt. Så er det bare at gå ned til farvehandleren og bede om den farve. Ret smart). Vi har et hængeparti med en trælåge, der skal males, når vi beslutter, hvilken farve den skal have. Det når vi nok en dag.

Mit køkken
Der er plads til hele maskinparken i det gamle, solide højskab.

Gulv og lys

Jeg har altid drømt om et flisegulv i mit køkken, men har enten haft trægulve eller vinyl. Fliser er bare så vidunderligt slidstærke og lette at gøre rent. Et hit, når man for det første laver meget mad og for det andet har 3 katte, som smider deres foder ud over hele køkkenet, så man går og jokker det ned i gulvet hele tiden.

Det viste sig desværre at være et ret omfattende projekt at lægge fliser og også temmelig dyrt. Så vi var ved at opgive. Men så fandt Andreas et klikgulv med flisebelægning i Bauhaus, som kostede en brøkdel af prisen for fliser og kunne lægges uden videre forberedelser. Med hjælp fra vores svoger fik vi det lagt i køkkenet, og det er stort set ligeså godt som rigtige fliser. Og rigeligt tilfredsstillende for vores behov.

Mit køkken
Veludnyttede – og kun ganske lidt rodede – udtræksskuffer over det sorte klik-flisegulv

Vi har ingen lamper,

lysstofarmaturer el.lign. i loftet i vores køkken. Vores løsning er enkel men effektiv. For det første har vi LED-bordbelysning i form af de skinner, man monterer under overskabene. Derudover havde vi købt en masse små LED-lamper i Ikea, som egentlig skulle have været inde i vores vippe-overskabe. Men det opgav vi, da det ville have krævet glashylder og virkelig meget orden i skabene (not gonna happen!).

Mit køkken
Lad os da endelig få en lampe og en glashylde ind i det her skab – not! 😉

Så vi stod med alle de dér lamper og overvejede, om vi bare skulle returnere dem. Men så forsøgte vi os med bare at lægge dem oven på vores øverste ovenskabe, som jo er placeret meget lavt under loftet. Og det gav bare så godt lys i køkkenet, at vi aldrig har haft brug for andet lys. Jo, vi har en arbejdslampe siddende på det yderste overskab, som kaster lidt hyggelys ned i et hjørne, men det er også det hele. Det er fordelen ved at have overskabe, der går så tæt op mod loftet. Med et hvidt loft, som lyses kastes direkte op på, får man en helt perfekt oplysning af hele køkkenet.

Det var første del af historien

om vores køkken. I morgen kommer anden del, som skal handle om proces og tidsplan. Skriv endelig i kommentarfeltet, hvis I har spørgsmål eller tanker om at lave nyt køkken.

Mit køkken

2 comments on “Mit køkken 1:2Tilføj din

  1. Hvordan fik du fat på farvekode fra ikea?
    Jeg var i ikea i går og spurgte i kundeservice, men det kunne service medarbejderen ikke hjælpe med.
    Mvh Lars

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: