Minuguide til julemarked i Lübeck

Miniguide til julemarked i Lübeck


Sammen med en flok gode venner har vi verdens hyggeligste juletradition: hvert år i december pakker vi os ind i varmt tøj, fylder 1-2 biler og kører til julemarked i Lübeck.  Tyskerne kan altså et eller andet med jul! Der hvor vi andre sætter et juletræ op på Rådhuspladsen og råber “Glædelig jul”, pakker tyskerne en hel by ind i gran, lyskæder, serverer Glühwein og varm kakao i store baljer og honninghjerter i metermål! Det er simpelthen umuligt at undgå at komme i julestemning, når man trasker rundt i Lübecks smukt pyntede gader og fornøjer sig med at kigge i de mange små, hyggelige boder med alskens dims og sager! For at sprede den gode julestemning har jeg derfor samlet en lille miniguide til julemarked i Lübeck, hvis nogen skulle have lyst til at tage afsted! 🙂

Transport og parkering

Det tager ca. 1 time og 3 kvarter at køre fra København til færgen i Rødby. Efter en overfart på ca. 45 minutter, er man i Puttgarden, hvorfra det tager en lille time at køre til Lübeck. Selve den gamle bykerne (Innerstadt) i Lübeck, hvor julemarkedet afholdes, er bilfri, men der er rig mulighed for at parkere bilen i et parkeringshus uden for bykernen, hvorfra det tager ca. 5-10 minutter at gå til markedspladsen. Vi plejer at parkere i et P-hus ved Possehlstraße, hvor man betaler omkring 6 Euro for at holde det meste af dagen. Man kan selvfølgelig også hoppe på et tog eller en bus til Lübeck – det har bare aldrig været aktuelt for mig. Jyder, fynboer og bornholmere – I er totalt on your own her! )

Marcipanchok

På vores juletur til julemarked i Lübeck er det obligatorisk at starte dagen på det famøse konditori Niederegger – stedet, hvor man går i chok over, hvor store mængder marcipan, der kan befinde sig på ét sted, og over hvor mange ting, der kan kommes marcipan i! I stueetagen kan man købe sig fattig og fed i Lübecker-marcipan i alverdens fine og farvestrålende indpakninger. På førstesalen er konditoriet, hvor der serveres Marzipan-Kaffee (kaffe med marcipan i – oh yeah, det findes!) og overdådige kager i overflod. I tell you – det er IKKE LCHF! Det er snarere HCHF (High Carb High Fat!), men det må man så leve med den ene dag om året 🙂 Der er sågar et lille “Marzipan-Museum”, man kan besøge oven på konditoriet, hvor man kan lære lidt om marcipanens historie. Jow jow, de tager deres marcipan alvorligt i hansestaden Lübeck!

Julemarkederne

Når man har fået opbygget sig en god halsbrand hos Niederegger, kan man trisse ud i kulden og kigge på hyggelige boder i Lübecks gader. Julemarkedet udgøres i virkeligheden af 117 små forskellige markeder og boder på byens pladser og gader. Man kan forsøge at danne sig et overblik her på julemarkedets hjemmeside – eller man kan bare kaste sig ud i det og gå efter duften af de julegodter, man har mest lyst til at mæske sig i 🙂

Vi plejer altid at starte med at indtage julemarkedet på pladsen Markt og den plads, der støder lige op til, og som jeg faktisk aldrig har fanget navnet på, men som støder op til Marienkirche. Markedet på Markt er nok i virkeligheden det primære julemarked, hvor det store juletræ troner op over alle boderne og samler de lange lysguirlander, som breder sig over pladsen og lyser op, når mørket falder på.

Vi er også glade for det såkaldt maritime julemarked, som ligger mellem Breite Straße og Große Burgstraße. Hvad det specielt maritime består i, har vi vist aldrig forstået, men der er superhyggeligt om aftenen, når der er lys i det enorme pariserhjul og de mange små boder. Også i gågaderne er der julepyntede markedsboder, hvor man kan købe julestjerner, strikhuer, julelys, juledekorationer, slik, Glühwein, varm kakao, tyske julekager, julepynt – og alt, hvad man ellers kan savne på et julemarked! Får man brug for en pause fra julen (eller kulden!) er der masser af hyggelige butikker og stormagasiner i gågaderne, hvor man kan shoppe amok.

Ingen Tysklandstur uden Currywurst!

Endnu en obligatisk tradition for vores juletur er, at der skal spises Currywurst og drikkes øl! Vi var ved at gå i krise i år, da vores stamsted – en lille café i Glockengießerstraße – havde lukket. Heldigvis fandt vi et andet sted, som faktisk viste sig at være lidt bedre, så alt endte godt.

Lübecks kirker

Lübecks mange smukke kirker er også et besøg værd. Flere af dem er indrettet til indendørs julemarkeder, men Marienkircke er et besøg værd bare for dens egen arkitektur og histories skyld. Her kan man få lidt kuldegysninger, når man ser de knuste kirkeklokker på gulvet i kirkens sydtårn, hvor de styrtede ned under briternes bombardement af Lübeck under 2. Verdenskrig, hvor Marienkirche stod i flammer.

Så start bilen, smid julemusik på anlægget, og kør mod Lübeck, hvis du har brug for at tanke op på julestemning! Det kan kun anbefales 🙂 Vi slutter lige med lidt fotospam:

Minuguide til julemarked i Lübeck

Minuguide til julemarked i Lübeck

Minuguide til julemarked i Lübeck

Minuguide til julemarked i Lübeck

Minuguide til julemarked i Lübeck

Minuguide til julemarked i Lübeck
Sådan ser man ud, når man kæmper sig gennem den sidste bid kage! 😉 Tak til Anton og Malene for at stille op som modeller 🙂

Minuguide til julemarked i Lübeck

Minuguide til julemarked i Lübeck

Lübeck 2014 (54)_FAV_RED

Minuguide til julemarked i Lübeck

Minuguide til julemarked i Lübeck

Lübeck 2014 (66)_FAV_RED

Lübeck_restauranter_collage
Her er både det sted, hvor vi plejer at indtage den obligatoriske Currywurst mit Pommes, og den, vi endte på, som nok faktisk var lidt bedre 🙂

Lübeck 2014 (84)_FAV¨_RED

Lübeck 2014 (89)_FAV_RED

Lübeck 2014 (97)_FAV_RED

Lübeck 2014 (95)_FAV_RED
Andreas med dagens dessert: Chokoladeovertrukket banan!

Lübeck 2014 (105)_FAV_RED

Lübeck 2014 (109)_FAV_RED

6 comments on “Miniguide til julemarked i LübeckTilføj din

  1. Hyggelige, hyggelige stemningsbilleder. Jeg har kun besøgt byen på en lun forårs-dag. Men kan godt se, at jeg vist har et besøg til gode i juletiden.

  2. Sidder efter en fantastisk dag i Hamborg og planlægger julebesøg i Lubeck i morgen. Din vejledning var utrolig god og brugbar og med meget smittende julestemning indbygget 🙂 Mange tak!

    1. Hej Rune
      Tak for din kommentar! Dejligt at høre, at du kunne bruge min guide – og jeg håber, du får en skøn dag i Lübeck! 🙂
      Vh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: