Millionbøf

Millionbøf

Millionbøf


Millionbøf – smagen af dansk mad, før der var noget, der hed bolognese, chili con carne og biryani. Før hvidløg, oregano og spidskommen blev en del af hverdagen i danske køkkener.

Det er sjovt (og kun liiiiidt scary!), at jeg er gammel nok til at have minder fra den tid. Det var faktisk lige omkring min barndom, tror jeg, at udviklingen med eksotiske retter og krydderier begyndte at vende. Min mor var altid meget fremme i skoene mht. madlavning, så moussaka og artiskokker var faktisk mere normalt i vores hjem end stegt flæsk og forloren hare. Men millionbøf fik vi indimellem. Selvom jeg egentlig tror, min mor var for moderne til at gide lave kartoffelmos, så vi har nok alligevel fået ris til. Men godt smagte det i hvert fald!

Millionbøf

I dag forbinder de fleste danskere nok kødsovs med hakket tomat, hvidløg, oregano og basilikum. Men der var altså en gang, hvor salt og peber og lidt HP-sovs var nok til at få englene til at synge over en gang hakket oksekød. Og helt ærligt – millionbøf smager jo virkelig helt igennem fantastisk. Lige den form for comfort food, som man trænger til på en kold og våd efterårsdag. Med en god grøntsagsmos og en grov kålsalat til er der god og sund aftensmad til hele familien.

Min millionbøf har selvfølgelig nydt godt af, at vi trods alt er gået ind i det 21. århundrede. Så smagen bliver løftet af lidt balsamico, lidt paprika og timian – og så bruger jeg min egen gode hønsefond som væde til sovsen. Det giver både smag og næring.

Millionbøf

Hvis du kommer i stødet til flere klassiske danske retter kommer her et par forslag. Brun mad FTW:

KOTELETTER I FAD
MINE BEDSTE FRIKADELLER
STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS
MØRBRADGRYDE MED GRØNTSAGSMOS
FLÆSKESTEG

Millionbøf


Millionbøf

  • 400 g hakket oksekød
  • 2 dl hakket løg (ca. 1 løg)
  • 1 persillerod i fine tern
  • 2 dl hønsebouillon/anden bouillon
  • Smagsgivere:  soya, HP sovs, mørk balsamico
  • Paprika, timian
  • Salt og peber i rigelige mængder
  • Jævning
  • Smør til stegning

Varm en tykbundet gryde (gerne støbejern) op med riiigeligt smør. Svits persillerod og løg. Tilsæt kødet, findel det og brun grundigt.

Tilsæt bouillon, og lad det simre 10-20 minutters tid. Smag til undervejs med soya, HP sovs, balsamico, paprika, timian – og selvfølgelig salt og peber.

Når din millionbøf smager, som du vil have den, jævnes den med lidt maizena el.lign. Servér fx med en god mos (se opskrift her: MOS AF BAGT GRÆSKAR OG BLOMKÅLog en grov kålsalat. RØDBEDESALAT MED BROMBÆR OG PINJEKERNER er heller ikke en tosset følgesvend til millionbøf.

Millionbøf

0 comments on “MillionbøfTilføj din

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: