Lun sellerisalat med tranebær, æble og appelsin-tahindressing

Lun sellerisalat med tranebær, æble og appelsin-tahindressing

Lun sellerisalat med tranebær, æble og appelsin-tahindressing


Selleri. Hvad er det nu lige, man stiller op med sådan en knold? Der er sellerifritter, og… Ja, hvad er der egentlig mere?

Det skal jeg fortælle dig: man bager selleriet, blandet det sammen med lidt sød frugt, vender det med den skønneste dressing af appelsin og tahin, drysser med lidt sød mynte. Og pludselig har man den skønneste lune sellerisalat, som næsten smager af noget, der burde være usundt. Sødt, lækkert og dejligt. Og fyldt med gode vitaminer og fibre.

Faktisk kunne jeg godt se denne her sellerisalat for mig på et julebord. Ja ja, jeg ved det godt – ikke pille ved traditionerne! Men altså, hvis man nu syntes, det kunne være rart med et lille sundt indslag til at holde den tunge julemad i skak – så kunne man godt snige sådan en lille sellerifætter her ind mellem de brune kartofler og sovsen. Den ville passe særdeles godt til flæskesteg.

Lun sellerisalat med tranebær, æble og appelsin-tahindressing

Hvilke grøntsager køber du flest af?

Jeg læste lige en undersøgelse, som Coop har lavet i 2016 om danskernes indkøbsvaner, når det kommer til grøntsager. Kan I gætte hvilke 6 grøntsager, vi køber flest af? Tomater, kartofler, agurk, peberfrugt, gulerødder og løg. Champignon, iceberg, broccoli og blomkål kan vi også godt finde ud af – men i meget små mængder. Og måske et lille spidskål. Men rodfrugter som selleri, pastinak og persillerod og grove kåltyper som grønkål, rødkål og hvidkål skal man vist meget langt ned af listen for at finde. Og det er virkelig synd, for det er jo lige præcis de grøntsager, som bidrager med rigtig mange fibre, vitaminer og mineraler. Mens tomat og agurk måske mest bidrager med vand…

Du kan se hele undersøgelsen HER. Nu har jeg i hvert fald forsøgt at gøre mit for at øge salget af selleri. Og der skulle i det hele taget gerne være mulighed for at finde inspiration til de fleste grøntsager her på bloggen. Det er i hvert fald min mission.

Hvilke grøntsager køber du flest af?

Lun sellerisalat med tranebær, æble og appelsin-tahindressing


Lun sellerisalat med tranebær og æble

  • ½ selleriknold
  • Olie, salt og peber
  • Spidskommen
  • 1 fed hvidløg
  • 1 håndfuld tørrede tranebær
  • 3 dadler
  • 1 lille æble
  • Frisk mynte eller anden krydderurt

Appelsin-tahindressing:

  • 1 tsk tahin
  • Saft af ½ appelsin (sådan ca.)
  • 1 lille fed hvidløg
  • Salt og peber
  • Evt. lidt sødning

Befri selleriet for skræl, og skær det i mundrette tern. Vend med olie, salt, peber, spidskommen og presset hvidløg. Læg på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag på 200 grader varmluft i 30 minutter.

Skær æble og dadler i tern, og hak mynten.

Pisk appelsin gradvist ind i tahin’en. Tilsæt hvidløg, og smag til med salt og peber og evt. lidt sødemiddel/honning el.lign.

Vend hele salaten sammen, og servér. Jeg tror, den lune sellerisalat vil gøre sig særligt godt til lyse kødtyper som svinekød og kylling.Lun sellerisalat med tranebær, æble og appelsin-tahindressing

Lun sellerisalat med tranebær, æble og appelsin-tahindressing

4 kommentarer til “Lun sellerisalat med tranebær, æble og appelsin-tahindressingTilføj din

  1. Spændende sellerisalat. Vi har indkøbsvognen fyldt med løg, hvidløg, gulerødder, selleri, persillerødder, jordskokker, rødbeder, frisk grønkål, rosenkål i mængder, hvidkål, rødkål, blomkål, broccoli, porrer og søde kartofler. Det vil vi til gengæld gerne købe økologisk og dansk. Så vi er ikke spor imponerede over tilbud på jordbær i december eller andet eksotisk frugt og grønt.

    1. Øj øj øj, man bliver helt sulten ved tanken om den indkøbsvogn!!
      Jeg er helt i det med årstidens økologiske, danske råvarer. Det giver klart mening både for smag, sundhed og for verden i det hele taget.

    1. Hej Jenny
      Altså det er begge lune sellerisalater med tahin i dressingen og æble, men så stopper lighederne vist også, som man tydeligt kan se, hvis man læser ingredienslisterne igennem 🙂 Hvis du begynder at lede alle danske madblogs systematisk igennem, vil du finde rigtig mange opskrifter, der minder om hinanden, som disse to opskrifter gør. Det er nok et tegn på, at nogle ingredienser bare går godt sammen, og at vi nok alle påvirkes af mange af de samme inspirationskilder. Men alle madbloggere sætter jo hver især deres eget twist på ingredienserne, alt efter personlig smag og præferencer. Fx foretrækker jeg appelsin og mynte til mit lune selleri, mens Maria foretrækker persille og citron. Osv.

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *