Lchf-venlig nøddetærte med karamel

Lchf-venlig nøddetærte med karamel

Lchf-venlig nøddetærte med karamel


Forleden havde jeg besøg af min søster og vores kusine til en af de hyggeligste aftener længe. Når éns kusine kommer på besøg helt fra Nordjylland, kan man jo dårligt spise hende af med et stykke chokolade og en håndfuld mandler – så der måtte kage på bordet! Også selvom det var onsdag, og jeg kom sent hjem fra arbejde.

Engang havde jeg sådan en skøn nøddetærte med flødekaramel, som jeg næsten altid bagte, når jeg havde gæster til kaffe eller te. Det var en sikker vinder – hurtig at lave, kunne tilberedes i god tid og smagte altid fantastisk.  Men så startede vi på lchf for ca. halvandet år siden, og siden da har jeg ikke rigtigt kunne omsætte opskriften til noget lchf-venligt. Lige indtil Sukrin lancerede deres Fibersirup Gold. En sirup med fibre i stedet for sukkerarter. Det lyder skørt, og jeg forstår ikke, hvordan det kan lade sig gøre – men det må være lidt ligesom Nellie Dellies, som også er meget fiberholdige.

Lchf-venlig nøddetærte med karamel

Anyways – Fibersirup Gold kan i hvert fald bruges til at lave perfekt, lchf-venlig karamelsovs med. Og dens klare fætter, Fibersirup Clear, skulle efter sigende kunne bruges til fx marengs og bagværk, der skal være meget sprødt. Det skal jeg snarest have eksperimenteret med! Nogle Matas’er fører produkterne – ellers kan du finde et link i opskriften til webshoppen Lchf-butikken, hvor du kan købe dem (og hvor jeg modtager en mindre provision, hvis du køber noget).

Nok om Fibersirup! Mere om tærten! Jeg var lidt nervøs for, om den nu ville blive ligeså god som originalen. Men den blev helt og fuldt godkendt af søsteren og kusinen – og jeg var selv rigtig godt tilfreds med min lchf-venlige nøddetærte! Sprød bund, cremet og fyldig karamel og skøn nøddesmag. Man sidder bestemt ikke og tænker, at man spiser en “helsekage” (og det gør man nok i øvrigt heller ikke!) Tærten er ret heftig og mætter godt, så et stykke er rigeligt. Der var derfor lidt rester tilbage, som min søde veninde, Katrine, får serveret i aften. Hun brokker altid over, at der ikke er smagsprøver på mine kageopskrifter, så det må vi jo gøre noget ved! 😉

Lchf-venlig nøddetærte med karamel

Bunden er den samme, som jeg bruger til næsten alle tærter. Den fungerer bare rigtig godt og er meget nem at have med at gøre.

Karamellen gav mig lidt dårlige nerver. Jeg havde læst Nipserens supergode indlæg om karamel lavet med Fibersirup. Hun skriver om forholdet mellem Fibersirup og fløde i forhold til, hvilken konsistens, man vil have, når man laver karamel:

“Hård krokantagtig konsistens: 75/25 mellem sirup og fløde
Fast, men tyggeblød konsistens: 60/40 mellem sirup og fløde
Flydende konsistens: 50/50 mellem sirup og fløde”

Da det er en tærte, der skal være sprød i bunden, men blød og cremet i karamellen, var der vigtigt for mig ikke at risikere at ende med en krokantagtig konsistens. Så jeg forsøgte mig først med 50/50 + lidt smør – men fik så alligevel lidt kolde fødder og smed lidt ekstra Fibersirup i. Da jeg hældte karamellen over nødderne, efter at den havde kogt i 5 minutter, var den helt flydende. Da jeg tog tærten ud af ovnen efter 25 minutters bagetid, hvor karamellen havde boblet noget så lystigt, var den stadig helt flydende. Men jeg havde ikke tid til at rode mere med det, så jeg smed kagen i køleskabet og krydsede fingre for det bedste. Og da jeg kom hjem om aftenen og tog tærten ud, havde karamellen da også sat sig og var blevet helt perfekt fast, blød og cremet. Lige til at spise med en god kugle vaniljeis til! Og i det allerbedste selskab 🙂

Lchf-venlig nøddetærte med karamel

Lchf-venlig nøddetærte med karamel


Lchf-venlig nøddetærte med karamel

Tærtebund:

 • 3 dl mandler
 • ½ dl sesamfrø
 • 1 spsk HUSK
 • 2 spsk Sukrin Gold
 • 40 g smeltet smør
 • 1 æg
 • 1 tsk salt

Blend mandler og sesam til fint mel. Tilsæt alle de andre ingredienser, og blend til en jævn masse.

Pres tærtedejen ned i en tærteform – jeg brugte en aflang tærteform (33×11 cm). Pres dejen godt op ad siderne – jeg synes, det er lettest at bruge fingrene her. Prik nogle huller i dejen med en gaffel, og sæt springformen på køl i ca. 20 minutter.

Lchf-venlig nøddetærte med karamel

Lchf-venlig nøddetærte med karamel

Nødde-karamelfyld:

 • 2 dl blandede nødder – jeg brugte lige dele valnødder, hasselnødder, mandler og pecannødder
 • 1 dl piskefløde
 • 1 1/4 dl Fibersirup Gold
 • 50 g smør
 • 1 tsk vaniljepulver
 • Evt. 1 drys flagesalt

Varm fløde, Fibersirup Gold, smør og vanilje langsomt op i en gryde. Lad det simre i 5 minutter. Fordel nødderne udover tærtebunden, og hæld derefter karamellen udover. Den er helt flydende, men det er ok. Drys evt. med lige flagesalt, hvis du kan lide saltkaramelsmag, og bag nøddetærten i 25 minutter på 180 grader. Karamellen er stadig helt flydende, når den kommer ud, men det er også ok. Sæt din nøddetærte på køl i mindst et par timer inden servering, så den flydende karamel kan nå at sætte sig og blive lidt sej. Servér fx med en kugle vaniljeis.

7 comments on “Lchf-venlig nøddetærte med karamelTilføj din

 1. Nu fik jeg endelig prøvet din tærte. Og der er kun en ting at sige…

  WOW den er go’! 😀

  Virkelig lækker med alle de forskellige smagsnuancer. Mmmmh… Må jeg lægge opskriften på min blog, hvis jeg linker til din side?

  Kh Janni AKA nipseren

  1. Tusind tak Janni! 🙂 Dejligt at høre, at du kunne lide tærten 🙂
   Ja, du må gerne bruge opskriften med link 🙂
   Kh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: