Kaffeis på hasselnøddemælk og honning

Kaffeis på hasselnøddemælk og honning

Kaffeis på hasselnøddemælk og honningHasselnødder og kaffe er en fabelagtig kombination. Jeg har drukket min hjemmelavede hasselnøddemælk i kaffen i de sidste par dage og nydt den intense hasselnødde-kaffesmag i fulde drag. Så jeg tænkte – hvorfor ikke lave det som is? Og endnu bedre: hvorfor ikke lave det som en lidt sundere is uden sukker og med sundt fedt fra nødder? Selvom det er vinter og koldt, kan man jo godt drømme sig lidt væk til sol og sommer med lidt dejlig hjemmelavet is.

Jeg har tidligere arbejdet med en is på mandelmælk i indlægget 2 slags lchf-is og gjort mig nogle gode erfaringer på den front. Noget af det, der er problemet herhjemme, er, at vi ikke ejer en ismaskine (endnu!) Indtil vi får anskaffet os en, er det nemmest at lave is som ispinde, hvor det ikke gør så meget, at isen bliver lidt hård. Hvis du har en ismaskine, er jeg sikker på, at du kan få en endnu mere fantastisk is ud af denne opskrift.

Jeg synes, at creme anglaise er den optimale base for en rund og fyldig is. Det handler i korte træk om at opvarme noget mælk/fløde og emulgere det med æggeblommer og sukker. Det kræver lidt finføling og enten et godt sukkertermometer eller en garvet husmodermavefornemmelse. Jeg støtter mig til det sidste, da jeg desværre er kommet til at smadre mit sukkertermometer og endnu ikke har fået købt et nyt.

I denne is har jeg erstattet sukkeret med honning. Honningen giver en dejlig aromatisk smag til isen, og så er den mere blodsukkervenlig end det hvide sukker, selvom den selvfølgelig stadig indeholder en hel del energi. Jeg synes dog, at smagen af sødemiddel går for meget igennem i is, så jeg foretrækker honningen.

Kaffeis på hasselnøddemælk og honning

Kaffeis på hasselnøddemælk og honning – 2 stk:

 • 3/4 dl hasselnøddemælk
 • 1/4 dl fløde
 • ½ tsk vaniljepulver (eller korn fra vaniljestang)
 • 1 nip salt
 • 1 æggeblomme
 • 2-3 spsk honning
 • 1 lille tsk god pulverkaffe (jeg kan godt lide Irmas)

Varm hasselnøddemælk og fløde forsigtigt op i en gryde med vanilje og salt. De skal lige ramme kogepunktet. Pisk imens æggeblommerne med honning og pulverkaffe til en luftig æggesnaps. Når mælken er kogt op, tages den af varmen, står præcis 1 minut og hældes derefter over æggeblommerne under piskning.

Hæld det hele tilbage i gryden og varm det forsigt op under konstant omrøring og årvågenhed, til det lige nøjagtig skal til at ramme kogepunktet (det hedder vist 85 grader, hvis man bruger termometer).

Tag straks af varmen, og hæld ismassen i 2 ispindeforme, som stilles i fryseren til indfrysning (eller hældes på en ismaskine, hvis man har sådan én).

Kaffeisen smager helt fortryllende og meget vanedannende. Der er ikke skyggen af “slankesmag” over den. Den er blød, cremet og intens i kaffe/hasselnødde-smagen. Jeg skal helt sikkert lave mere is på hasselnøddemælk, ligesom honning også sagtens helt og fuldt kan erstatte sukkeret, når jeg laver is i fremtiden.

Kaffeis på hasselnøddemælk og honning

Indlægget indeholder affiliate-links.

3 comments on “Kaffeis på hasselnøddemælk og honningTilføj din

  1. Det har du da ret i, Ida 🙂 Jeg har lige rettet og skrevet det ind i opskriften. Det skal i æggeblommerne sammen med honningen. Tak for spørgsmålet!
   Kh Louise

Det kunne være hyggeligt, hvis du lagde en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: